ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σε κόκκινο συναγερμό το Θριάσιο - Λειτουργούν μόνο 5 από τα 8 χειρουργεία, εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης

Σε κατασταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται το Θριάσιο νοσοκομείο, καθώς λειτουργούν μόνο πέντε από τις οκτώ χειρουργικές αίθουσες λόγω των ελλείψεων προσωπικού, της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης αλλά και της παλαιότητας και μη αντικατάστασης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Αναισθησιολογικού τμήματος.

Σε κόκκινο συναγερμό το Θριάσιο - Λειτουργούν μόνο 5 από τα 8 χειρουργεία, εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης

Συγκεκριμένα, λειτουργούν πέντε από τις οκτώ χειρουργικές αίθουσες λόγω της έλλειψης προσωπικού (λείπουν πέντε τραυματιοφορείς, επτά συνολικά νοσηλευτές και τρεις τουλάχιστον αναισθησιολόγοι) στα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό Τμήμα ενώ οριακά λειτουργούν πέντε από τα επτά Αναισθησιολογικά μηχανήματα (όλα κατά διαστήματα παρουσιάζουν βλάβες και τίθενται περιοδικά εκτός λειτουργίας ή λειτουργούν σε επίπεδο κάτω του 70%, ενώ είναι χωρίς επίσημο service από το Ιούνιο 2014). Επιπλέον, οριστικά εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί οι έξι από τις οκτώ οθόνες καταγραφής της Μονάδας Μεταναισθητικής Φροντίδας.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, όπως αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα Θριάσιου νοσοκομείου του ΠΑΜΕ, δεν έχουν ενισχυθεί τα τμήματα με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και δεν έχει γίνει αντικατάσταση των μηχανημάτων, λόγω της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των Χειρουργικών αιθουσών που λειτουργούν καθημερινά σε πέντε, άρα και των αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων και την αύξηση αντίστοιχα της αναμονής και ταλαιπωρίας των ασθενών αλλά και της πιθανής επιβάρυνσης της υγεία λόγω της καθυστέρησης.

Οι προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις συνολικά στις δημόσιες μονάδες υγείας δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις ενώ και ο νέος προϋπολογισμός του Θριασίου νοσοκομείου για το 2016 είναι μειωμένος κατά 3,5 εκατ, ευρώ (17,5 εκατ, ευρώ το 2016 από 21 εκατ, ευρώ το 2015, που δεν επαρκούσαν για τη λειτουργία του νοσοκομείου), με αντίστοιχη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Δηλαδή, θα χειροτερέψει η συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και θα μεγαλώσουν οι υπάρχουσες ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα.

Και συνεχίζει η Επιτροπή Αγώνα:

Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση δεν προσλαμβάνει τα αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μειώνει ακόμη περισσότερο τη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, συνεχίζει, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να "μπουκώνει" με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, με πρόσφατο παράδειγμα τη χορήγηση 330 εκατ, ευρώ σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων υγείας οδηγεί στην ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων (λόγω της "εξοικονόμησης" κρατικών κονδυλίων για νέες επιδοτήσεις αλλά και στην εξασφάλιση νέας "πελατείας" για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία). Γι’ αυτό, η πολιτική αυτή αποτελεί απαίτηση των καπιταλιστών και στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που η εφαρμογή της στην Ελλάδα ξεκίνησε πολύ πριν την κρίση.

Η Επιτροπή Αγώνα του Θριάσιου,καλεί όλους τους συναδέλφους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής να συμπαραταχθούν και να διεκδικήσουν μαζί:

1) την πρόσληψη του αναγκαίου μονίμου προσωπικού για να δοθούν όλα τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες και να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου
2) την αναγκαία συντήρηση και αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού
3) την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Θριασίου νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό

Διαβάστε ακόμη:

Κινδυνεύει με λουκέτο η νευροχειρουργική κλινική του Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ - Επικίνδυνη η πολιτική μη προσλήψεων Επιμελητών

Η ΟΕΝΓΕ ζητά 6.000 προσλήψεις για να κρατηθεί ζωντανό το ΕΣΥ

Σε διαδικασία αξιολόγησης από το ΚΕΕΛΠΝΟ οι 500 νοσηλευτές και γιατροί για τις ΜΕΘ