ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Προσφυγικό και κλαδικές διεκδικήσεις στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ τον Απρίλιο

Για όλα τα μείζονα θέματα της δημόσιας υγείας αλλά και του προσφυγικού, παίρνει θέση η ΟΕΝΓΕ, στον απολογισμό της που εγκρίθηκε από το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας που συνεδρίασε στις 18 Μαρτίου 2016, και θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο συνέδριο που οργανώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 8, 9 και 10 Απριλίου στην Αθήνα.

Προσφυγικό και κλαδικές διεκδικήσεις στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ τον Απρίλιο

Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια (από την έναρξη του πρώτου Μνημονίου) οι γιατροί του ΕΣΥ- προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης εξακολουθούν και αντιστέκονται, στηρίζοντας μάλιστα σθεναρά το επίκαιρο ζήτημα του προσφυγικού. Οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι εδώ, είναι διεκδικητικοί και δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα, υπογραμμίζουν με κάθε τρόπο στον απόλγισμό τους οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Ομοσπονδίας:

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών οδήγησαν το 2008 στην υπογραφή κλαδικής συμφωνίας, η οποία κυρώθηκε το 2009 με νόμο, δίνοντας ανάσα στο ΕΣΥ με τις προσλήψεις που ξεκίνησαν, ενώ ταυτόχρονα βελτιώθηκαν οι συνθήκες εργασίας και αμοιβής των γιατρών.

Η έναρξη των μνημονίων διέκοψε τη διαδικασία προσλήψεων, ενώ λίγο αργότερα περιέκοψε δραστικά και τους μισθούς των γιατρών. Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αποψιλώθηκαν σταδιακά από γιατρούς, οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων δέχτηκαν άγρια περικοπή, ενώ η ψήφιση του νόμου για το ΠΕΔΥ οδήγησε σε διάλυση τις υφιστάμενες αναιμικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας στη χώρα.

Παράλληλα ξεκίνησε το βίαιο κλείσιμο δομών υγείας, η περικοπή των οργανογραμμάτων και η περιστολή στα δικαιώματα υγειονομικών και ασθενών, με ακραίο δείγμα την ποινικοποίηση των οροθετικών γυναικών και τις αλλεπάλληλες πειθαρχικές και ποινικές διώξεις των συνδικαλιστών. Όλο
αυτό το διάστημα οι αγώνες της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων υπήρξαν διαρκείς, σε συντονισμό με το λαϊκό κίνημα που είχε αναπτυχτεί σε όλη τη χώρα.

- Δυστυχώς, παρά την κυβερνητική αλλαγή που σημειώθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2015, η χώρα παραμένει προσδεδεμένη στα μνημόνια.

Οι κυρίαρχοι πολιτικοί κύκλοι της ΕΕ και το ΔΝΤ εμμένουν στη νεοφιλελεύθερη πολιτική των περικοπών, της δημοσιονομικής προσαρμογής προς όφελος του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη λογική της διατήρησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό μας αντίπαλο και συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανατροπή της.

Το προσφυγικό κύμα των τελευταίων μηνών δημιουργεί σοβαρά ανθρωπιστικά προβλήματα στις δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένων από τον πόλεμο στη Συρία που βρίσκονται στη χώρα μας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί στέκονται έμπρακτα αλληλέγγυοι από την πρώτη στιγμή, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, μαζί με ελληνικό λαό. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις ξενοφοβικές, ρατσιστικές και ακροδεξιές πολιτικές που υψώνουν τείχη στην Ευρώπη και ωθούν τη χώρα μας σε ρόλο αποθήκης ψυχών και ανθρώπων. Είμαστε σταθερά υπέρ της ειρήνευσης στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Τασσόμαστε υπέρ της ανάληψης της ευθύνης διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της αναλογικότητας.

01d55ec3684a2b999adbda6f913852f8 L

Το κίνημα των Νοσοκομειακών Γιατρών συνεχίζει τον αγώνα για την αποτίναξη της χώρας από το καθεστώς επιτήρησης και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Οι ελπίδες για μέτρα που θα σταθεροποιούσαν το σύστημα δεν επαληθεύτηκαν. Η χρηματοδότηση για το 2016 και οι ελάχιστοι νέοι διορισμοί που έγιναν μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοί να ανακόψουν την πορεία κατάρρευσης του συστήματος. Κανένα επίσης θεσμικό μέτρο δεν πάρθηκε για τον εκδημοκρατισμό της διοίκησης των δημόσιων δομών υγείας.

Παρά το καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης οφείλουμε να δεχτούμε ως μέτρο συμβατό με τις διεκδικήσεις του κινήματος τη νομοθετική πρωτοβουλία για την κάλυψη των ανασφάλιστων, όπως και την κατάργηση του πεντάευρου. Όμως το κλειδί για δεκάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα αποτελεί η χρηματοδότηση. Η μικρή αύξηση της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων στα τέλη του 2015 και η ανάλογη το 2016 δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ούτε επαρκούν για τη δημιουργία δικτύου δομών ΠΦΥ.

Διεκδικήσεις

Η ΟΕΝΓΕ έχει περιγράψει στα Γενικά Συμβούλια που πραγματοποιήθηκαν στην τριετία 2013 - 2016 τις θεμελιώδεις διεκδικήσεις της με βάση τις αποφάσεις του 8ου Συνεδρίου, βασικότερες των οποίων είναι:

- Πλήρης στελέχωση του ΕΣΥ με γιατρούς μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να γίνει άμεσα η έναρξη στοχευμένων προσλήψεων γιατρών στα Νοσοκομεία της χώρας, τις οποίες έχουμε προσδιορίσει στις 6.000 για την επόμενη τριετία.

- Αποκατάσταση του Ιατρικού Μισθολογίου.

- Αξιοπρεπείς αμοιβές εφημεριών. Πληρωμή των εφημεριών τον επόμενο μήνα, κατάργηση του πλαφόν και των πρόσθετων εφημεριών και
ενσωμάτωσή τους στις τακτικές εφημερίες για την ασφαλή κάλυψη των αναγκών του τμήματος. Επαρκή κονδύλια για ασφαλή προγράμματα
εφημεριών. Εφημέρευση βάσει πρότυπου αναγκών για όλη την επικράτεια.

- Πλήρη και Αποκλειστική Απασχόληση, ως μοναδική εργασιακή σχέση όλων των γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ενιαίες εργασιακές σχέσεις και
ενιαίος κανονισμός λειτουργίας για όλους τους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, Πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί, ΙΚΑ)

- Άμεση λειτουργία αυτόνομων ΤΕΠ με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.

- Δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και συνεχούς μετεκπαίδευσης των γιατρών, χωρίς εξάρτηση από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Σύγχρονα προγράμματα
εκπαίδευσης ειδικευομένων (αναμόρφωση πλαισίου εκπαίδευσης, αξιόπιστος έλεγχος και αξιολόγηση Τμημάτων και εκπαιδευτών που δίνουν
ειδικότητα, καθηκοντολόγιο, ιατρικές πράξεις)

- Στήριξη των νέων γιατρών, ώστε να αναστραφεί η φυγή τους προς τις χώρες του εξωτερικού.

- Επαρκή χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και αναπροσανατολισμό των δαπανών από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα προς τις δημόσιες δομές.

- Δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος προμηθειών με διαφανείς διαγωνισμούς, ώστε να αποτραπεί η σπατάλη, η διαφθορά και η προκλητή
ζήτηση.

- Ανάπτυξη και αναδιοργάνωση των διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και αξιοποίηση των ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ σε συντονιστικό, διεπιστημονικό και επιτελικό χαρακτήρα σε θέματα δημόσιας υγείας.

- Διασφάλιση καθολικής πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτική φροντίδα υγείας και μείωση της συμμετοχής στο κόστος των εξετάσεων και
φαρμάκων.

- Ανάπτυξη ενός Δημόσιου Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναδιοργάνωση των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων και
ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

bigstock Medical physician doctor hands 84721406- Διαφανή διακυβέρνηση του συστήματος Υγείας με έμφαση στο δημόσιο, κοινωνικό έλεγχο του συστήματος υγείας και στην περιφερειακή του
αποκέντρωση, αξιοποίηση του Υγειονομικού Χάρτη και αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ιατρικής εκπαίδευσης, των ιατρικών ειδικοτήτων και
του ρόλου του ΚΕΣΥ.

Στόχοι

Η επικαιροποίηση είχε τεθεί ως όρος στην κλαδική συμφωνία του 2008. Επακολούθησε η απροκάλυπτη καταπάτηση των διατάξεων της κλαδικής
συμφωνίας για μία 5ετία και άρνηση οιασδήποτε συζήτησης. Εντέλει, στις αρχές του 2016 είχαμε την έναρξη συναντήσεων της ΟΕΝΓΕ με το
υπουργείο Υγείας με κοινό στόχο την επικαιροποίηση της κλαδικής συμφωνίας και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις.

Το συνέδριο της Ομοσπονδίας, ως ανώτατο όργανο αποφάσεων, όπως αναφέρεται στον Απολογισμό της ΟΕΝΓΕ, θα αποφασίσει τους ειδικότερους στόχους και προϋποθέσεις και θα δώσει τις κατευθύνσεις στο νέο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.

Απαιτούμε να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τα αιτήματα που έχουν τεθεί από πλευράς μας και να δεσμευτεί το υπουργείο Υγείας σε τακτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης. Η εκδίκαση της προσφυγής της ΟΕΝΓΕ στο ΣτΕ για την αποκατάσταση του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου έχει μετατεθεί χρονικά λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Επιδιώκουμε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο, ώστε να αξιοποιηθεί ως σημαντικός μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθούν οι απολαβές των Νοσοκομειακών Γιατρών, καταλήγουν οι γιατροί του ΕΣΥ στον απολογισμό τους.

Διαβάστε ακόμη:

Βαρνάβας για "Μαύρη Βίβλο": Κακόγουστη φάρσα η επιλογή Γεωργιάδη

ΟΕΝΓΕ: Κοστολογημένες και με deadline οι ρυθμίσεις για την νέα κλαδική συμφωνία

Οι γιατροί μεταξύ ανεργίας και μετανάστευσης - Πάνω από 7.000 έχουν εγκαταλείψει την χώρα τα τελευταία 6 χρόνια