ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΥ: Στηρίζει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για καθολική πρόσβαση των πολιτών στην ΠΦΥ

Τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την καθολική πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διαμέσου της γενικής διευθύντριας του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σουζάνας Γιάκαμπ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΠΟΥ: Στηρίζει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για καθολική πρόσβαση των πολιτών στην ΠΦΥ

Την ίδια ώρα, ωστόσο, εκφράζεται ανησυχία για την επιβράδυνση των δεικτών υγείας του ελληνικού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, και για τον λόγο αυτό αναγνωρίζεται η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του τομέα της υγείας, σε αντίθεση με τις περικοπές που προκρίθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα έχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα με στόχο τη συνεργασία και παροχή τεχνικής υποστήριξης στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, στο περιθώριο της Διημερίδας Διαλόγου «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Υγείας και ο ΠΟΥ, στο επίκεντρο βρέθηκε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας.

Κατά τη συνάντηση αποτυπώθηκε η συμφωνία του ΠΟΥ με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της καθολικής πρόσβασης των πολιτών σε ένα αναβαθμισμένο και ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη συναίνεσης και ενεργητικής συμμετοχής της κοινωνίας και των λειτουργών της υγείας.

Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε πάντως ανησυχία για την επιβράδυνση των δεικτών υγείας του ελληνικού πληθυσμού κατά τα τελευταία χρόνια και επισημάνθηκε η ανάγκη εμβάθυνσης στην πρόληψη και την αγωγή υγείας. Στο κλίμα αυτό τονίστηκε από κοινού η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του τομέα της υγείας, σε αντίθεση με τις περικοπές που προκρίθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη.

Στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου συμφωνήθηκε επίσης η μόνιμη παρουσία του Οργανισμού στην Ελλάδα με ίδρυση γραφείου, δείγμα της σταθερής διάθεσης Ελλάδας και ΠΟΥ για συνεργασία και παροχή τεχνικής υποστήριξης στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

«Παρών» ο Τσίπρας στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας