ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Καταγγελία ΙΣΑ για τις αναμονές για ακτινοθεραπεία

Για μία ακόμη φορά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει τις πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Καταγγελία ΙΣΑ για τις αναμονές για ακτινοθεραπεία

Η σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ έγινε λόγω περιστατικού που αφορά σε 55χρονο ασθενή, ο οποίος περιμένει εδώ και 4 μήνες για να αρχίσει τη θεραπεία του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει για άλλη μια φορά την απαράδεκτη κατάσταση, με τις πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία στα Δημόσια νοσοκομεία, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ογκολογικών ασθενών.

Αναφέρουμε ενδεικτικά την περίπτωση 55χρονου ασθενή –τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση του ΙΣΑ– για τον οποίο εκκρεμεί αίτημα για έναρξη ακτινοθεραπείας από τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία στα Δημόσια νοσοκομεία ξεπερνά σταθερά τους δύο μήνες, ενώ σε κάποια νοσοκομεία φτάνει τους πέντε μήνες. Πρόκειται για χρονικό διάστημα που επιβαρύνει την υγεία του ασθενή και επηρεάζει δυσμενώς και συχνά καθοριστικά την εξέλιξη της νόσου.

Επιπρόσθετα, ο τεχνολογικός εξοπλισμός των Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα.»

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, επισημαίνει τα εξής:

«Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ζωή των ασθενών, με δεδομένο ότι παραβιάζονται οι κανόνες άσκησης Ιατρικής και οι κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες (θεραπευτικά πρωτόκολλα). Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών.»

Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν περιπτώσεις δυσλειτουργίας του Δημόσιου συστήματος υγείας στο τηλέφωνο: 2130117372

Διαβάστε επίσης:

ΙΣΑ: Επικίνδυνη άγνοια του υπ. Υγείας στις προσλήψεις των ακτινοθεραπευτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ