ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβεβαιώσεις Ξανθού για κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών, προμηθευτών και χρεών στα δημόσια νοσοκομεία

Στη διαβεβαίωση ότι μετά την αξιολόγηση θα καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, θα πληρωθούν όλοι οι προμηθευτές και έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να πληρώσει τα χρέη του στα δημόσια νοσοκομεία, προέβη ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στη σημερινή ομιλία του, με την οποία άνοιξε το Συνέδριο “The Future of Healthcare in Greece”.

Διαβεβαιώσεις Ξανθού για κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών, προμηθευτών και χρεών στα δημόσια νοσοκομεία

Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας για το μέλλον, η αξιολόγηση του προγράμματος που υλοποιεί η κυβέρνηση θα κλείσει και η οικονομία και η κοινωνία θα πάρουν μια ανάσα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά με δίκαιη κατανομή του βάρους» ανέφερε ο κ. Ξανθός, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η κρίση δεν παράγει μόνο φτώχεια, αλλά και αρρώστια, λόγω των ψυχοσωματικών διαταραχών του πληθυσμού.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Υπάρχουν στρεβλώσεις του παρελθόντος που ακόμα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Πέρσι δεν είχαμε χρονιά κανονικότητας. Φέτος εξετάσαμε το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και προχωρούμε με δέσμη προσλήψεων για την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας» ανέφερε.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια και η επόμενη πρόκληση είναι η κάλυψη μεταναστών και προσφύγων, ενώ ομολόγησε ότι η δυνατότητα του συστήματος υγείας ήταν περιορισμένη.

«Με στρατηγική συνεργειών με το Υπουργείο Άμυνας και τις ΜΚΟ, μπορέσαμε να διαχειριστούμε το ζήτημα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ξένων οργανισμών όπως το ECDC, δηλ. το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων. Μπορούμε λοιπόν να συνεργαστούμε με τις υγιείς δυνάμεις στο χώρο της υγείας. Δεν θα μείνουμε στις παθογένειες του παρελθόντος και προχωρούμε σε μια «ηθικοποίηση» του χώρου της υγείας» πρόσθεσε.

Το συνέδριο “The Future of Healthcare in Greece” διοργανώνεται από τo Health Daily και τη Boussias Communications, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και με τη συνεργασία του International Society for Phamacoeconomics and Outcomes Research (ISPOR)-Greece Regional Chapter, του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ.

Πραγματοποιείται για 6η συνεχή χρονιά και αποτελεί το κορυφαίο Forum για τις πολιτικές υγείας στη χώρα μας, ενώ φέτος εστιάζει στις μεγάλες προκλήσεις του εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, υπό το πρίσμα και του κρίσιμου προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, καθώς και στις ευκαιρίες αλλά και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για νε εξασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων του κλάδου της Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Επιτροπή για την κοστολόγηση των ιατρικών & οδοντιατρικών πράξεων όρισε ο Ξανθός

Να εξετάσει το θέμα με τις παραιτήσεις των ιατρών του ΕΣΥ, ζητά ο ΙΣΑ από την ηγεσία του υπ. Υγείας