ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έντονη αντίδραση του υπ. Υγείας, για την απομάκρυνση της υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ - Μην μιλάτε για αναξιοκρατία

Έντονα αντέδρασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην έκρηξη της πρώην υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ κυρίας Τριχοπούλου, της οποίας ζητήθηκε η παραίτηση και η ίδια μίλησε για αναξιοκρατικές επιλογές στη Διοίκηση του Συστήματος Υγείας.

Έντονη αντίδραση του υπ. Υγείας, για την απομάκρυνση της υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ - Μην μιλάτε για αναξιοκρατία

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για την απομάκρυνση της υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ έχει ως εξής:

«Προκαλεί κατάπληξη η προσπάθεια της πρώην υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ κυρίας Τριχοπούλου να αποδώσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μομφή για αναξιοκρατικές επιλογές στη Διοίκηση του Συστήματος Υγείας, επειδή ζητήθηκε η παραίτηση της - όπως και άλλων Υποδιοικητών- για να διευκολυνθούν αλλαγές που κρίνονται απαραίτητες αυτή την περίοδο , με στόχο τη λειτουργική σταθεροποίηση και καλύτερη απόδοση του ΕΣΥ.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ορίζονται ή απομακρύνονται αποκλειστικά με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας , δηλαδή συνιστούν μια αμιγώς πολιτική επιλογή.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι αυτή η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες οι οποίες από την πρώτη στιγμή απομάκρυναν το σύνολο των διοικητών και των υποδιοικητών, επέλεξε να κρατήσει στις θέσεις τους πάνω από το 20% (3 στους 14) των υποδιοικητών ΥΠΕ που είχαν οριστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (μεταξύ αυτών και η κυρία Τριχοπούλου), όπως επίσης μέσα από μια ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης και προσωπικών συνεντεύξεων παρέμειναν για 1η φορά στη διοίκηση των νοσοκομείων το 15% περίπου των προηγούμενων διοικητών-υποδιοικητών. Είμαστε επίσης στην τελική φάση της αλλαγής διοικήσεων στα νοσοκομεία και κατά γενική ομολογία οι επιλογές που έχουν γίνει με εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του Υπουργείου θεωρήθηκαν απολύτως αξιοκρατικές.

Στην 7η ΥΠΕ μετά το κενό που δημιουργήθηκε με την εκλογή του προηγούμενου Διοικητή Ν. Ηγουμενίδη στη θέση του βουλευτή Ηρακλείου, η κυρία Τριχοπούλου επιλέχθηκε από την παρούσα πολιτική ηγεσία να ασκήσει χρέη Διοικήτριας μέχρι την κάλυψη της κενής θέσης. Τα προβλήματα φαίνεται ότι ανέκυψαν μετά την επιλογή της κυρίας Μαυρομάτη - αντί της ίδιας- για τη Διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο καθένας δικαιούται να αισθάνεται αδικημένος και να θέλει να προβάλλει το έργο που επιτέλεσε, δεν δικαιούται όμως να ανακαλύπτει αναξιοκρατικές τάσεις ή πολύ περισσότερο πολιτικές διαφωνίες με το Υπουργείο Υγείας μόλις η επιλογή είναι διαφορετική από το πρόσωπο του. Ούτε φυσικά δικαιούται κανένας να οικειοποιείται προσωπικά τη συλλογική προσπάθεια και το έργο μιας Δημόσιας Υπηρεσίας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έκρινε ότι το κλίμα καλής συνεργασίας στη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ είχε διαταραχθεί με μη αναστρέψιμο τρόπο και ότι επιβαλλόταν η αντικατάσταση της κυρίας Τριχοπούλου.

Όπως όλες οι πολιτικές επιλογές, έτσι και αυτή θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Θα συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα για τη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα και , με τη συμβολή των νέων Διοικήσεων των ΥΠΕ και των νοσοκομείων αλλά κυρίως με τη συνεισφορά του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Διαβάστε ακόμη:

Απάντηση του Γ. Μπέζου στην επίθεση της Εύης Χριστοφιλοπούλου με αφορμή την επίσκεψη Πολάκη

11 νέοι Διοικητές σε νοσοκομεία της Αττικής και επαρχίας