ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αν. Ξανθός: Με νομοθετική ρύθμιση εντός του 2016, η αποσύνδεση των νοσοκομείων

Πολλές ειδήσεις, οι οποίες αφορούν στην αποσύνδεση νοσοκομείων εντός του 2016, στην προώθηση των προσλήψεων στις ΜΕΘ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και στο υπόλοιπο ΕΣΥ, καθώς και στην ανάγκη δημιουργίας ΜΕΘ Παίδων στο παν. νοσοκομείο Λάρισας, έκρυβε η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, το πρωί της Παρασκευής κατά την διάρκεια της περιοδείας του στη Λάρισα.

Αν. Ξανθός: Με νομοθετική ρύθμιση εντός του 2016, η αποσύνδεση των νοσοκομείων

Αρχικά ο υπουργός επισκέφθηκε το «Κουτλιμπάνειο» Γενικό Νοσοκομείο, ενώ ύστερα από τη σύσκεψη που είχε με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Νέστορα Αντωνίου και τη διοίκηση του νοσοκομείου, ο υπουργός Υγείας πήρε μέρος σε ανοιχτή συζήτηση με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι επεσήμαναν την ανάγκη αποσύνδεσης του «Κουτλιμπανείου» νοσοκομείου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ανέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ανέφεραν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην ευρύτερη περιοχή ( με τις ιδιωτικές κλίνες να είναι διπλάσιες των δημοσίων) , μίλησαν για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα ΠΕΔΥ του νομού και τη μαζική μετανάστευση ειδικευομένων γιατρών στο εξωτερικό.

Ο Α. Ξανθός απαντώντας στα ζητήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πολλές φορές όταν υπάρχει πανεπιστημιακό νοσοκομείο, δημιουργείται μια τάση «δορυφοροποίησης» των άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων . Το γνωρίζουμε το πρόβλημα και γι’ αυτό ζητήσαμε από την Υγειονομική Περιφέρεια να το εξετάσει. Η εισήγηση της ΥΠΕ ήταν να υπάρξει αποσύνδεση των νοσοκομείων. Και αυτό θα γίνει. Στη Λάρισα, στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλες περιοχές που υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα. Το ζήτημα θα λυθεί συνολικά με νομοθετική ρύθμιση εντός του 2016».

Αναφορικά με τα προβλήματα υποστελέχωσης ο κ. Ξανθός τόνισε: «Η εικόνα που παρουσιάστηκε είναι απολύτως πραγματική, δεν αμφισβητούμε τα δεδομένα που μας παρουσιάζονται, ξέρουμε πολύ καλά τον αγώνα που δίνουν όλοι όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία. Το ανθρώπινο δυναμικό κάνει τη διαφορά και όχι τα κτήρια και τα μηχανήματα , αυτή είναι η αλήθεια. Αυτοί βάζουν πλάτη και αυτό δεν είναι δήλωση κολακείας».

Σε σχέση με την προσπάθεια που έχει καταβληθεί έως τώρα, επεσήμανε: « Ήταν μια δύσκολη χρονιά, περάσαμε από πολλαπλές δυσκολίες αλλά ο κύκλος αστάθειας και αβεβαιότητας έκλεισε. Τώρα μας δίνεται η δυνατότητα να ξεφύγουμε από το σπιράλ της κρίσης και από την ανακύκλωση των προβλημάτων. Ίσως και εμείς δημιουργήσαμε παραπάνω προσδοκίες απ’ ότι έπρεπε. Οι συσχετισμοί όμως στην Ευρώπη δεν επέτρεψαν μια σοβαρή ανακούφιση στην καθημερινότητα των ανθρώπων , υπήρξε ένας επώδυνος συμβιβασμός , οι επιβαρύνσεις παρέμειναν και μαζί τους η δυσφορία της κοινωνίας. Αυτό που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε αντισταθμιστικές παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς. Ένας τέτοιος τομέας είναι η δημόσια περίθαλψη. Με τη δική σας προσφορά, πέρυσι αποφύγαμε τον κίνδυνο της λειτουργικής κατάρρευσης. Φέτος με τις παρεμβάσεις που προωθούμε θα πετύχουμε την ευστάθεια και την αναβάθμιση του συστήματος».

Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με το νέο διοικητή του Νοσοκομείου, Π. Νάνο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων/νο Αγοραστό.

Ακολούθως, συναντήθηκε στο αμφιθέατρο με το προσωπικό του νοσοκομείου, μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τους συλλόγους των εργαζομένων, εκπροσώπους ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων της Θεσσαλίας, γιατρούς ΠΕΔΥ και Κέντρων Υγείας της ευρύτερης περιοχής, εκπροσώπους σωματείων του ΕΚΑΒ κ.α. Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης, βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων επεσήμαναν τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις δομές υγείας, τις αντίξοες συνθήκες εργασίας των γιατρών, τα προβλήματα στις εφημερίες λόγω της υποστελέχωσης και το ζήτημα με τις ελλείψεις αναγκαίων υλικών εξαιτίας του δυσκίνητου συστήματος προμηθειών. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για ταχύτερη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και χαρακτήρισαν θετική την απομάκρυνση των εργολαβικών συνεργείων καθαριότητας από τα νοσοκομεία.

Επιπλέον, έθεσαν το πρόβλημα της γναθοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, που είναι η μοναδική στην Κεντρική Ελλάδα και από το 2012 συγχωνεύθηκε με την κλινική ΩΡΛ. Τόνισαν, ακόμα, την ανάγκη για δημιουργία ΜΕΘ Παίδων που δεν υπάρχει στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ έθεσαν και το θέμα με τον απαρχαιωμένο ιατρικό εξοπλισμό στη μονάδα τεχνητού νεφρού.

Ζήτησαν ακόμα από τον Α. Ξανθό, να παραταθεί η θητεία του επικουρικού προσωπικού που λήγει το επόμενο διάστημα και να επεκταθεί το καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα υγείας για να μην υπάρχουν γιατροί πολλών ταχυτήτων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι θα εξεταστούν όλα τα θέματα που τέθηκαν και σημείωσε « Φέτος μετά από μια 6ετία περικοπών, αυξήσαμε τους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Η περίοδος της εγκατάλειψης και της απαξίωσης έχει τελειώσει. Προωθούμε για πρώτη φορά μια μετά από 6 χρόνια προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και μπορεί να φαίνονται σαν σταγόνα στον ωκεανό, είναι όμως μια τονωτική ένεση». Σημείωσε ακόμα ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία για τις προσλήψεις στις ΜΕΘ, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, για πρώτη φορά με κριτήρια ΑΣΕΠ.

Αναφερόμενος στη νέα διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ είπε: «Είναι ότι καλύτερο διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα μας σε επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένο στη δημόσια υγεία και στη διαχείριση κρίσεων και με τη συμβολή της θα ενισχυθούν πολύ κρίσιμα τμήματα των νοσοκομείων, ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουν κλίνες στις ΜΕΘ, ειδικά στο λεκανοπέδιο, όπου το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό».