ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΦΥ, φρένο στην μετανάστευση των γιατρών και προμήθειες, οι μεγάλες προκλήσεις του υπ. Υγείας

Κορυφαία πρόκληση για το σύστημα υγείας αποτελεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βασικός άξονας της οποίας θα είναι ο οικογενειακός γιατρός προκειμένου με την μεταρρύθμιση αυτή, να ανασχεθεί το κύμα των πολιτών προς τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται στα όρια ασφυξίας. 

ΠΦΥ, φρένο στην μετανάστευση των γιατρών και προμήθειες, οι μεγάλες προκλήσεις του υπ. Υγείας

Βεβαίως η κυβέρνηση εδώ και ειδικότερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα χρειαστεί ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο πλέον στην Ελλάδα της παρατεταμένης ύφεσης, είναι δυσεύρετο, αφού πολλά ελληνικά και λαμπρά μυαλά έχουν μεταναστεύσει ήδη, ή σκέφτονται να φύγουν.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση σχεδίου (με κορυφαίο τις σταδιακές προσλήψεις), το οποίο θα μπορέσει να ανασχέσει με κάποιο τρόπο το κύμα φυγής, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, σε περιοδεία του στην Λάρισα. Ακόμη, οι προμήθειες στο ΕΣΥ αλλά και η προάσπιση του δημοσίου χρήματος, αποτελούν τις άλλες βασικές προτεραιότητες της ηγεσίας, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Ειδικότερα, σχετικά με τη μετανάστευση γιατρών, ο υπουργός σημείωσε: «Είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία. Είναι μια κραυγή αγωνίας που έρχεται κυρίως από νοσοκομεία της περιφέρειας. Ένα πρόβλημα που διογκώθηκε σε μια περίοδο που το σήμα που είχε δοθεί είναι ότι πάμε σε διάλυση της δημόσιας περίθαλψης. Τώρα, όμως υπάρχει ένα άλλο πολιτικό σχέδιο που λέει ότι κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε κατά προτεραιότητα το ΕΣΥ με σεβασμό στο ανθρώπινο δυναμικό και με απόλυτη προσήλωση στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού».

Ο Α. Ξανθός χαρακτήρισε, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «μεγάλη πρόκληση» και σημείωσε: «Πρέπει να γίνει μια μεγάλη στροφή, που θα είναι επικεντρωμένη στον οικογενειακό γιατρό με στόχο να υπάρχει ολιστική φροντίδα και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Αυτό απαιτεί μια μεγάλη επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και επειδή στην παρούσα φάση δεν έχουμε όλους τους αναγκαίους πόρους, θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Παράλληλα όμως πρέπει να στηρίζουμε τις σημερινές δομές που είναι προβληματικές λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και αυτό ακριβώς κάνουμε προωθώντας προσλήψεις επικουρικών γιατρών, διευρύνοντας το ωράριο λειτουργίας των δομών, κάνοντας συγκεντροποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων και εξοικονομώντας πόρους από τα ιδιόκτητα κτίρια».

Για το θέμα των προμηθειών στα νοσοκομεία ο Α. Ξανθός τόνισε: «Ξέρουμε καλά τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του συστήματος και δεν έχουμε κανένα λόγο να προστατεύουμε αυτούς τους θύλακες ανομίας. Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε πήγαμε στο υπουργείο Υγείας για να κάνουμε πολιτική καριέρα. Είμαστε συνάδελφοί σας, ξέρουμε τις δυσκολίες και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία και τη σταθεροποίηση του ΕΣΥ. Χρειάζεται, όμως και αναδιοργάνωση σε όλα τα επίπεδα γι΄ αυτό και ετοιμάζουμε μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση στο χώρο των προμηθειών και μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ειδικά αυτή την περίοδο, όμως, χρειάζεται να περιφρουρήσουμε το δημόσιο χρήμα. Χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη διαχείριση των φαρμάκων, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ότι έχει να κάνει με τη διαδικασία διορισμού των νέων διοικήσεων των νοσοκομείων της χώρας, ο υπουργός Υγείας είπε ότι: «Είναι η πρώτη σοβαρά αξιοκρατική διαδικασία που έχει γίνει στο σύστημα Υγείας και αν βασιζόταν στην «κομματοκρατία» δεν θα καθυστερούσε η ολοκλήρωσή της. Μπορείτε να το διαπιστώσετε από τα βιογραφικά των ανθρώπων που διορίζουμε».

Διαβάστε ακόμη:

Αν. Ξανθός: Με νομοθετική ρύθμιση εντός του 2016, η αποσύνδεση των νοσοκομείων

Μπασκόζος: Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση πυλώνας της Μεταρρύθμισης της υγείας, αρκεί να πειστούν οι πάροχοι