ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι μεγάλες και πικρές αλήθειες των εργαζομένων του νοσ. Ευαγγελισμός, όπως αποτυπώνονται στον απολογισμό τους

Την αταλάντευτη θέση του για ένα Δημόσιο σύστημα δωρεάν, μακριά από επιχειρηματικά «χρώματα» επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, το οποίο με αφορμή τις εκλογές της 15ης και 16ης Ιουνίου, ενέκρινε με ευρύτατη πλειοψηφία τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό. 

Οι μεγάλες και πικρές αλήθειες των εργαζομένων του νοσ. Ευαγγελισμός, όπως αποτυπώνονται στον απολογισμό τους

Στον απολογισμό του- ο οποίος εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση- σκιαγραφείται όλη η κατάσταση στην υγεία και την περίθαλψη σήμερα, πως την αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι του νοσηλευτηρίου και πως έχουν τοποθετηθεί και αντιδράσει,απέναντι στα μεγάλα ζητήματα. Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι το Σωματείο (το οποίο είναι το μοναδικό στην χώρα, όπως αναφέρουν το ΣΕΝΕ) με ομόφωνη απόφασή του, έχει καταφέρει να ενώσει όλους τους εργαζόμενους κάτω από την σκέπη του, από τους επικουρικούς γιατρούς, μέχρι τους εργολαβικούς και τους υπαγόμενους στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Ας δούμε αναλυτικά, τι περιλαμβάνει ο απολογισμός του Σωματείου:

Το σωματείο μας έχει μια μεγάλη ιστορία σε ταξικούς αγώνες ενάντια στην εργοδοσία την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αντιτάχθηκε σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα όλων των κυβερνήσεων που δεν στόχευαν μόνο ενάντια στην υγεία, αλλά και στη σοβαρή επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Πήρε επιπλέον πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους – πέρα από τα ζητήματα του χώρου ή του κλάδου.

Συνεπώς το σωματείο μας είχε και περιφρούρησε τον ταξικό του προσανατολισμό: τάσσεται στο μεγάλο μέτωπο της εργατικής τάξης, υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και βρίσκεται απέναντι στην εργοδοσία είτε αυτή είναι το ίδιο το κράτος, είτε οι εργολάβοι που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους στο νοσοκομείο.

Στο διάστημα που πέρασε τα προβλήματα οξύνθηκαν τόσο πολύ που πραγματικά έφεραν σε απόγνωση την πλειοψηφία των ασθενών και των υγειονομικών.
Παρέμειναν κλειστές όλες οι δομές υγείας που χάθηκαν το προηγούμενο διάστημα Έκλεισαν νοσοκομεία (συνολικά οκτώ σε όλη την Ελλάδα) εκ των οποίων τα δύο (πρώην 3ο θεραπευτήριο του ΙΚΑ και Πολυκλινική) ανήκουν στον Ευαγγελισμό μετά τις συγχωνεύσεις που έγιναν. Έχουμε δηλ. χάσει συνολικά 200 κλίνες και οι συγχωνεύσεις συνεχίζονται πανελλαδικά και θα τις βρούμε μπροστά μας και με τις νέες τροποποιήσεις στους Οργανισμούς.

Υπήρξε ορυμαγδός μέτρων ενάντια στο εισόδημά μας με μείωση μισθών και αύξηση φορολογίας, χαράτσια κλπ ενώ το προσωπικό του Ευαγγελισμού μειώθηκε δραματικά λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων παρά την συγχώνευση με τα άλλα νοσοκομεία οι κενές μόνιμες θέσεις για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες ξεπερνούν τις χίλιες. Ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά (φαίνεται και από τη στατιστική που δίνει το ίδιο το νοσοκομείο) και υπάρχει τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας και τα χρωστούμενα ρεπό ξεπερνούν τις 16.000.

Οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται σε όλους τους τομείς (βλ. ΑΕΜΥ με παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης, ΕΣΑΝ ΑΕ και σύνδεση ΚΕΝ με μισθολογικό κόστος), προχωράει η πρόθεση και αυτής της κυβέρνησης για σταδιακή αποδέσμευση της λειτουργίας του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, προσλήψεις δεν γίνονται ενώ διευρύνεται το πλήθος των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΜΚΟ, σχολές μαθητείας ΟΑΕΔ, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, 5μηνίτες δήθεν ωφελούμενοι, ατομικές συμβάσεις χωρίς δικαιώματα) ακόμη και με εθελοντική απλήρωτη εργασία κάτω από το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης. Πολλά είναι τα τμήματα που στέκονται με τέτοιο προσωπικό.

Οι ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ με πλήθος εξετάσεων & φαρμάκων που σχεδόν σε καθημερινή βάση εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και πολλών εξετάσεων – εκτός ΦΕΚ - που τιμολογούνται αυθαίρετα και πληρώνονται απευθείας από την τσέπη του ασθενή.

Το σωματείο σε όλα αυτά τα βάρβαρα μέτρα έδρασε αποφασιστικά και με τοπικές κινητοποιήσεις αλλά και με την ενεργό συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών αλλά και στις πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες και κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, κατάφερε με τις πρωτοβουλίες που πήρε να συντονίσει κάποιες φορές 3-4 ακόμη σωματεία νοσοκομείων και να αποσπάσει μικρές έστω κατακτήσεις (πχ πληρωμή 5μηνιτών, παράταση συμβάσεων κλπ). Παραμένουμε σε επαγρύπνηση γιατί τα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι τα τελευταία (εργασιακά, συνδικαλιστικά, κόφτης κλπ) και πολλά ακόμη από τα παλιότερα παράγουν τώρα αποτελέσματα (πχ μισθολόγια, φορολογία κλπ).

fe683e225e3ee716500c2330234ee65c L

Η συνολική μας δραστηριότητα υπήρξε έντονη, οπωσδήποτε όμως υπήρχαν και αδυναμίες κυρίως στην προετοιμασία και οργάνωση της πάλης για συμμετοχή στις απεργίες που ήταν χαμηλή και εκτιμάμε ότι χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα (πχ έγκαιρη οργάνωση και μέτρα για κλείσιμο τμημάτων και προσωπικό ασφαλείας) το επόμενο διάστημα ώστε να μην αποδυναμώνουμε μόνοι μας ένα σοβαρό όπλο που διαθέτουμε. Ήδη ετοιμάζεται νόμος που θα πετσοκόψει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Οργανώσαμε πάρα πολλές κινητοποιήσεις και περιοδείες για να αποτρέψουμε το κλείσιμο των δύο νοσοκομείων κι υπερασπιζόμαστε ακόμη το αίτημα για Πολυκλινική αναβαθμισμένη με δυνατότητα νοσηλείας, ανάπτυξη τμημάτων, ως δημόσια δομή με οργανικές θέσεις.

Κορυφαίες στιγμές ήταν:

- Το μπλοκάρισμα των εντύπων της κατάπτυστης αξιολόγησης μέσα στο κατακαλόκαιρο (30-7-2014).
- η κινητοποίηση με αίτημα «εδώ και τώρα μόνιμο προσωπικό» στα εγκαίνια των νέων χειρουργείων που παραδόθηκαν χωρίς να τηρηθεί η ρήτρα για προσωπικό. Προετοιμασία για την επόμενη φάση (+8 αίθουσες) που – σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες - για να λειτουργήσουν χρειάζεται +60% προσωπικό όλων σχεδόν των ειδικοτήτων.
- Η κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης.
- Συγκέντρωση αμέσως μετά τις εκλογές ...Σεπτεμβρίου
- Παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο με πρωτοβουλία του ΣΕΝΕ και συμμετοχή και άλλων σωματείων για επικουρικούς, 5μηνα, παρακρατήσεις σε συναδέλφους που προέρχονται από το Φλέμινγκ.
- Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες όπου ανταποκρίθηκαν αρκετοί συνάδελφοι. Τέτοιες πρωτοβουλίες καθώς και παροχή υπηρεσιών υγείας χρειάζεται να οργανωθούν και το επόμενο διάστημα, καθώς η κατάσταση διαβίωσης στα hot spots είναι απαράδεκτη.

Όλο το προηγούμενο διάστημα:

- Κάναμε πολλές μαζικές παραστάσεις, στάσεις εργασίας και διαμαρτυρίες για την έλλειψη προσωπικού, τα χρωστούμενα ρεπό, τις απλήρωτες ώρες – εφημερίες, για τα δικαιώματα των εργολαβικών εργατών που καταπατούνται βάναυσα.
- προσπαθήσαμε σε τακτική βάση (σχεδόν εβδομαδιαία) να αναδεικνύουμε στην κοινή γνώμη, τοπικά προβλήματα αλλά και τα μεγάλα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας μέσα από ελληνικά αλλά και ξένα ΜΜΕ όπου πολλοί εργαζόμενοι και σχεδόν όλα τα μέλη του ΔΣ έκαναν ουσιαστικές παρεμβάσεις και ελληνικά και σε ξένα ΜΜΕ με συνέπεια τα προβλήματα του Ευαγγελισμού να προβληθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
- Πολλές ανακοινώσεις μας και αναφορές έγιναν αντικείμενο συζήτησης στη βουλή μετά από ερωτήσεις κομμάτων.
- Εναντιωθήκαμε ενεργά και συνεχίζουμε ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων μέσα στο νοσοκομείο και μέχρι στιγμής παρά την δημοσίευση των συγχωνεύσεων σε ΦΕΚ τα περισσότερα εξακολουθούν να έχουν αυτόνομη λειτουργία.
- Παλέψαμε για το μέγα θέμα της επάρκειας του νοσοκομείου σε αναλώσιμα, φάρμακα, αντιδραστήρια και λοιπά υλικά. Έγκαιρα αποκαλύψαμε ότι τα χρήματα δεν κάλυπταν όλο το έτος (για 2014 & 2015) με συνέπεια και η μια κυβέρνηση & η επόμενη να εξαναγκαστούν σε έκτακτη επιχορήγηση έστω και κουτσουρεμένη. Το ίδιο κάνουμε ήδη και για το 2016 που προφανώς δεν επαρκούν τα κονδύλια για τις στοιχειώδεις ανάγκες του νοσοκομείου. Αποκαλύψαμε με ατράνταχτα στοιχεία το θέμα και τα ακριβά φάρμακα που μετακυλιστηκαν στα Νοσοκομεία χωρις κονδύλια.
- Κάναμε ουσιαστική παρέμβαση για δωρεάν υγεία κλείνοντας πολλές φορές τα ταμεία & το γραφείο κίνησης, συμβάλαμε ουσιαστικά για δωρεάν εξετάσεις και νοσηλεία πολλών ανασφάλιστων. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να ενταθεί γιατί η φτώχεια θα μεγαλώνει και οι ανασφάλιστοι θα αυξάνονται.

fb9c6b83934aa84fc8bf8ae6db943c05 L

Σε συνεργασία με την επιτροπή της ΕΙΝΑΠ συμπαρασταθήκαμε έμπρακτα στα ζητήματα ένταξης κι εξέλιξης των γιατρών που προέρχονταν από νοσοκομεία του ΙΚΑ.

Αντιπαρατεθήκαμε για τα ιδιαίτερα ζητήματα που ταλανίζουν τους ειδικευόμενους γιατρούς, καλέσαμε σε συσκέψεις τους που κατέληξαν σε επεξεργασμένο υπόμνημα για τα σοβαρότατα θέματα της εκπαίδευσης των νέων γιατρών και των εργασιακών τους συνθηκών που δημοσιεύτηκε κι αγκαλιάστηκε πανελλαδικά από εκατοντάδες συναδέλφους.

Μπήκαμε μπροστά για ανάπτυξη μονάδων κι επιστημονικών τεχνικών που οφείλει ένα τεταρτοβάθμιο νοσοκομείο να παρέχει ως μέρος των υπηρεσιών δημόσιας υγείας (πχ εμβολισμοί).

Μετά από επίμονες παρεμβάσεις μας στην προηγούμενη Διοίκηση προστέθηκε στο νέο Οργανισμό του νοσοκομείου θέση γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας. Παρά το γεγονός όμως ότι με απόφαση του ΔΣ εγκρίθηκε η πρόσληψη τους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου έως ότου προσληφθούν οι μόνιμοι (ήδη από το Μάρτη του 2014), αυτή η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει και πρέπει να μπει στο στόχαστρό μας.

Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα (πχ φθινόπωρο) με εκλογή Επιτροπής Υγείας & Ασφάλειας και δεν σταματάμε να παλεύουμε για τον αυτονόητο χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου ως χώρου επικίνδυνου κι ανθυγιεινού.

Αντιδράσαμε στην επιμονή για εγκατάσταση πανεπιστημιακών κλινικών σε βάρος των τμημάτων του ΕΣΥ χρησιμοποιώντας δηλ. υποδομές, κλίνες αλλά και προσωπικό του δημοσίου για πελατειακά συμφέροντα.

Συμπαρασταθήκαμε σε προσωπικά προβλήματα συναδέλφων αλλά και υπερασπιστήκαμε κάθε συνάδελφο που υπέστη αυθαίρετες και άδικες συμπεριφορές. Εκκρεμεί ακόμη η διευθέτηση της απώλειας κανονικών αδειών σε νοσηλεύτριες – λεχώνες με ευθύνη της Δ/νσης της Ν.Υ. Η Διοίκηση έχει δεσμευτεί κάτω από τις πιέσεις μας ότι θα λυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δώσαμε μεγάλη μάχη για τα δικαιώματα των εργολαβικών εργατών και πριν και μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και πετύχαμε το στοιχειώδες να αμείβονται μέσω τραπέζης τα δεδουλευμένα τους ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις των παρέδρων. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να πληρωθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα Απρίλη και Μάη, ήδη έγινε συγκέντρωση στα ΤΕΠ και παράσταση διαμαρτυρίας σε Διοίκηση και Εργολάβο, συνεχίζουμε πιέζοντας τον Πάρεδρο αλλά και προγραμματίζοντας και άλλες κινητοποιησεις .

0751b7cb9ec564775c537e5150891d2d L

Μεγάλος σταθμός η απεργία 8 Ιουνίου.

Έγιναν πολλαπλές παρεμβάσεις για την αθλιότητα των συνθηκών νοσηλείας στη Ψυχιατρική κλινική οι οποίες δυστυχώς συνεχίζονται. Ακόμη βρίσκονται στα δικαστήρια οι νοσηλευτές της Ψυχιατρικής μετά την πυρκαγιά του 2010 (!!!) και φυσικά είμαστε με κάθε τρόπο στο πλευρό τους είτε με οικονομική βοήθεια είτε ως μάρτυρες υπεράσπισης

Προσπαθήσαμε να δυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τους φυσικούς συμμάχους μας τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας. Προσκαλέσαμε στις κινητοποιήσεις και είχαμε ουσιαστική συμπαράσταση από φορείς ασθενών, λαϊκές επιτροπές, συλλόγους και άλλους φορείς.
Παρά τις αδυναμίες στο οργανωτικό μέρος είχαμε συχνές και πιο καλά οργανωμένες συνεδριάσεις στο ΔΣ. Όμως το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι πιο συστηματικές, σε τακτή ημερομηνία και δημόσιες με παρουσία συναδέλφων.

Εκτός από τις γενικές συνελεύσεις όπου δυστυχώς δεν υπήρξε καλή συμμετοχή κι αυτό είναι στοιχείο που αποδυναμώνει τις διεκδικήσεις μας, οργανώσαμε επιτυχημένες συσκέψεις στα χειρουργεία, στη διοικητική & τεχνική υπηρεσία και στα εργαστήρια. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια σε άλλους νευραλγικούς χώρους όπως στα επείγοντα, στις μονάδες κλπ.

Έχουμε πετύχει να ανοίξει η τραπεζαρία του προσωπικού για όλους τους συναδέλφους που επιθυμούν (κι όχι μόνο για τους εφημερεύοντες).

Συνεχίζουμε να οργανώνουμε με επιτυχία την προμήθεια εκπτωτικών καρτών διαρκείας για τις συγκοινωνίες για εκατοντάδες συναδέλφους.

Αντισταθήκαμε αποφασιστικά στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και στο δηλητηριώδες σύνθημά της «αίμα μόνο για Έλληνες», είμαστε σε ετοιμότητα να αποτρέψουμε ενδεχόμενη εμφάνισή τους στην Αιμοδοσία (όπως έγινε σε άλλα νοσοκομεία), διαδηλώσαμε κατά την έναρξη της δίκης των στελεχών τους κι έχουμε διαμηνύσει ότι είναι ανεπιθύμητοι στο νοσοκομείο.
Έχουμε μπροστά μας τα σοβαρά ζητήματα των μειώσεων με το νέο μισθολόγιο που θα έρθει, αλλά και με την εφαρμογή της νέας αξιολόγησης και των κρίσεων προϊσταμένων. Η προσπάθεια να εμψυχώσουμε τους εργαζόμενους να απέχουν ενεργά από την διαδικασία αυτό-εξευτελισμού τους πρέπει να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα διότι η συγκυβέρνηση είναι αδίστακτη και θα χρησιμοποιήσει την αξιολόγηση για να «απομακρύνει» με υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικό που θα κρίνεται «ανεπαρκές» (ήδη έχει αποδεσμευτεί η οργανική θέση από το φορέα) ακόμη και να κάνει απολύσεις που με το νέο νόμο απελευθερώνονται και στο δημόσιο!

Με ομόφωνη απόφαση του σωματείου μας μπορούν να γίνουν μέλη μας όλοι οι εργολαβικοί εργάτες, οι επικουρικοί, οι έκτακτοι, οι υπαγόμενοι στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ. Είναι το πρώτο και από τα ελάχιστα σωματεία σ’ολόκληρη τη χώρα που καταφέρνει να ενώσει όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, κι έχει γίνει φάρος για πολλά σωματεία που δειλά – δειλά αρχίζουν να εντάσσουν στα μητρώα τους συναδέλφους των συνεργείων. Η απόφαση είναι πολιτική. Πρέπει να προχωρήσουμε και σε καταστατική διαδικασία.

Το σωματείο μας είχε και έχει αταλάντευτη θέση για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΦΥ, φρένο στην μετανάστευση των γιατρών και προμήθειες, οι μεγάλες προκλήσεις του υπ. Υγείας

Κ. Μπαργιώτας: Η ΗΔΙΚΑ μπλοκάρει την ηλ. συνταγογράφηση στα δημοτικά ιατρεία

Δύο μήνες απλήρωτοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό