ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο ΠΙΣ θα προσβάλλει στο ΣτΕ τις υπουργικές αποφάσεις για το Ασφαλιστικό

Πέντε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του ΕΟΠΥΥ, το ασφαλιστικό ζήτημα και την ιατρική λειτουργία, έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που συνεδρίασε τη Παρασκευή 10 Ιουνίου. Οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα (12 παρόντες από τα 15 μέλη του ΔΣ).

Ο ΠΙΣ θα προσβάλλει στο ΣτΕ τις υπουργικές αποφάσεις για το Ασφαλιστικό

Μεταξύ των αποφάσεων, κυριαρχεί το θέμα του ασφαλιστικού, με τον ΠΙΣ αποφασισμένο να προσβάλλει άμεσα στο Σ.τ.Ε. τις Υπουργικές Αποφάσεις για το Ασφαλιστικό που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή. Παράλληλα, το ΔΣ διερευνά το ενδεχόμενο μετατροπής του Κλάδου Πρόνοιας Υγειονομικών του ΕΤΑΑ, σε Επαγγελματικό Ταμείο.

Αναλυτικά, το ΔΣ του ΠΙΣ αποφάσισε:

- Να ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, να τηρήσει τη δέσμευση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την άμεση προώθηση στη Βουλή και θεσμοθέτηση της σύγχρονης Ιατρικής Νομοθεσίας, περί λειτουργίας Ιατρικών Συλλόγων και Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, η οποία έχει παραδοθεί πλέον του ενός έτους στην νυν Πολιτική Ηγεσία, μαζί με τη αιτιολογική έκθεση η οποία συντάχθηκε από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, προεδρεύοντος του τότε Αντιπροέδρου του Π.Ι.Σ. και νυν Γεν.Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Μπασκόζου. Η σύγχρονη Ιατρική Νομοθεσία εγκρίθηκε από δύο Γενικές Συνελεύσεις του Π.Ι.Σ., καθόσον και σήμερα οι Ιατρικοί Σύλλογοι και ο Π.Ι.Σ., λειτουργούν με το Β.Δ. του 57 και Αναγκαστικού Νόμου του 39. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν επιφέρει κόστος για το Κρατικό Προϋπολογισμό.

- Να σταλεί Εξώδικη-Πρόσκληση-Όχληση-Διαμαρτυρία προς όλες τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, που θα τους ενημερώνει ότι καταστρατηγούν το Νόμο παρακρατώντας τις εισφορές ασθένειας υπέρ ΕΟΠΥΥ (βάσει Νόμου πρέπει να γίνει απευθείας μεταφορά των εισφορών στον ΕΟΠΥΥ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να ασφυκτιά και τα Νοσοκομεία καθώς και οι πάροχοι υγείας να μην μπορούν να καλύψουν βασικές τους υποχρεώσεις. Τα λειτουργικά έξοδα των Νοσοκομείων δεν καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες και οι πάροχοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, λόγω καθυστέρησης από τον ΕΟΠΥΥ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Εάν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση εφαρμογής του Νόμου, ο Π.Ι.Σ. θα κινηθεί εναντίον των Διοικήσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων, αστικά και ποινικά.

- Τα Ασφαλιστικά Ταμεία χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ περίπου 2,3 δισ. και ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

- Να προσβάλλει την Απόφαση περί εκχώρησης (του 2%) της περικοπής από τους παρόχους υγείας, για μη σύννομη κατάθεση παραστατικών, σε κάθε εμπλεκόμενο υπάλληλο και μη που ασχολείται με τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Το ποσό αυτό εφόσον περικόπτεται νομίμως, να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος σήμερα είναι αρκετά χαμηλός (102 εκ. ευρώ), ώστε να κατευθύνεται στη περίθαλψη των ασθενών πρώτιστα, καθώς επίσης στην πρόσληψη νέων ιατρών, για τη κάλυψη των αναγκών της περίθαλψης. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε «κυνηγούς κεφαλών», για να εισπράξουν ποσό από τις περικοπές, πράγμα που προσβάλλει την ανθρώπινη και ιατρική αξιοπρέπεια. Υπόψιν ότι οι νέες συμβάσεις πρέπει να γίνουν εντός του Ιουνίου (λήγουν στις 30.6.2016). Είναι απαράδεκτο να οδηγηθούμε σε νέα ανανέωση και να στερήσουμε από το νέο ιατρό μία σύμβαση οδηγώντας τον στην ανεργία, ην υπαλληλοποίηση με χαμηλούς μισθούς και τη μετανάστευση.

- Να προσβάλλει άμεσα στο Σ.τ.Ε. τις Υπουργικές Αποφάσεις για το Ασφαλιστικό που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή.

- Μαζί με τους υπόλοιπους Δευτεροβάθμιους Υγειονομικούς Φορείς, που υπάγονται στο ΕΤΑΑ (ιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, κτηνίατρους) να διερευνήσουμε εγγράφως ή με παράσταση στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τη πρόθεσή της για μετατροπή του Κλάδου Πρόνοιας Υγειονομικών του ΕΤΑΑ, σε Επαγγελματικό Ταμείο, ως καθολικού διαδόχου του Τομέα Πρόνοιας Υγειονομικών.
Υπήρχε καταρχήν διατυπωμένη πρόθεση των περισσότερων Κομμάτων της Βουλής.
Με αφορμή τις διάφορες ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από παρατάξεις, δεν επανερχόμαστε στο ζήτημα μετά τις διευκρινήσεις που έχουμε κάνει, προσπαθώντας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα του χώρου.

Εξάλλου έγινε αντιληπτό και από τη συζήτηση, ότι ομιλούμε χωρίς να υπάρχουν διαφορές στο συγκεκριμένο θέμα και ως εκ τούτου δεν θα εμπλακούμε σε κάθε λογής άλλη σκοπιμότητα.

Το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ολόκληρο το Ιατρικό Σώμα και τους Πολίτες, θα κινηθεί το επόμενο διάστημα με προτάσεις, αλλά και σύγκρουση, όταν αυτή επιβάλλεται από τις καταστάσεις.

Διαβάστε ακόμη:

ΙΣΑ: Θηλιά στο λαιμό των ασφαλισμένων το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό σύστημα

Την δυνατότητα δημιουργίας Επαγγελματικού Ταμείου εξετάζουν οι υγειονομικοί φορείς του ΤΣΑΥ

ΠΦΥ, φρένο στην μετανάστευση των γιατρών και προμήθειες, οι μεγάλες προκλήσεις του υπ. Υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ