ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κλειστή από τις 22 Απριλίου η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Ασκληπιείου Βούλας - Τι γίνεται με τους ασθενείς

Την άμεση επαναλειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας» η οποία είναι κλειστή από τις 22 Απριλίου, ζητά η 5μελής ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου.

Κλειστή από τις 22 Απριλίου η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Ασκληπιείου Βούλας - Τι γίνεται με τους ασθενείς

Το πρόβλημα είναι δραματικό, καθώς, όπως αναφέρει η Επιτροπή, οι εν δυνάμει αιμοκαθαιρόμενοι, διακομίζονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία που διαθέτουν ΜΤΝ. Επιπλέον τον τελευταίο καιρό, οι γιατροί του νοσοοκομείου, αντιμετωπίζουν ανελέητο κυνηγητό ενώ τους ασκούνται και μεγάλες πιέσεις.

Ειδικότερα, όπως ενημερώνει η 5μελής ΕΙΝΑΠ του νοσηλευτηρίου, από τις 22 Απριλίου, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο μας βρίσκεται σε αναστολή της λειτουργίας της, λόγω βλάβης στο κεντρικό μηχάνημα αντίστροφης όσμωσης που δεν μπορούσε να αποκατασταθεί από τις υπάρχουσες εταιρίες συντήρησης.

Οι 22 αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς της ΜΤΝ, που δέχονταν τις πολύτιμες για την ζωή τους υπηρεσίες των Ιατρών και των Νοσηλευτών, αναγκάστηκαν να απευθυνθούν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα (Δημόσια, αλλά ΚΑΙ Ιδιωτικά) αιφνιδίως για την ασφάλειά τους. Επίσης, νοσηλευόμενοι βαρέως πάσχοντες ασθενείς, εν δυνάμει αιμοκαθαιρόμενοι, διακομίζονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία που διαθέτουν ΜΤΝ, παρά την κρισιμότητα της κατάστασής τους, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ η ευθύνη των ιατρών για τη διακομιδή τους είναι τεράστια.

Το ποιος ή πώς έκλεισε η ΜΤΝ του Ασκληπιείου άπτεται της δικαιοδοσίας του Νεφρολογικού τμήματος, της Διοίκησης του νοσοκομείου της 2ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας. Είναι όμως γνωστό πως κάθε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, για να λειτουργήσει, χρειάζεται υψηλής τεχνολογίας, αξιόπιστο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Χρειάζεται μηχανήματα που θα συντηρούνται και θα επισκευάζονται τακτικά με συμβόλαιο συντήρησης. Χρειάζεται, επίσης, σχεδιασμό για την έγκαιρη αντικατάσταση αυτών των μηχανημάτων, ΠΡΙΝ αυτά χαλάσουν, ΠΡΙΝ εξαντληθούν τα απαραίτητα ανταλλακτικά από την αγορά λόγω παλαιάς τεχνολογίας, ώστε να μην ζούμε, στο Ασκληπιείο και στο υπόλοιπο ΕΣΥ, σε μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας.

Με λίγα λόγια, χρειάζεται αυξημένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται έγκαιρα όλες οι ανάγκες των ασθενών μας.

Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να ισχυριζόμαστε την αναντίρρητη αλήθεια: η ΜΤΝ του Ασκληπιείου έκλεισε, έστω και προσωρινά, λόγω της συνεχιζόμενης, επί τουλάχιστον μία εξαετία, υποχρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, εδώ και ενάμιση μήνα, οι Γιατροί του Ασκληπιείου βιώνουμε την συστηματική προσπάθεια καλλιέργειας ενός νοσηρού κλίματος. Κομματικές ανακοινώσεις «πετούν την μπάλα στην εξέδρα», κυκλοφορούν ψίθυροι για «εγκληματίες» ανάμεσά μας, ασκούνται διαφόρων ειδών πιέσεις, (στα όρια του πειθαρχικού ελέγχου)...

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Όποιος έχει στοιχεία για εγκληματικές ενέργειες, ας τα καταθέσει στον εισαγγελέα! Καλούμε την Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ να ασκήσει χρηστή διοίκηση και την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας να αναλάβει εξολοκλήρου τις ευθύνες της και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία της ΜΤΝ, καθώς είναι υψίστης σημασίας για ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο όπως το Ασκληπιείο Βούλας η ΜΤΝ.

Γιατί, όπως όλοι και όλες γνωρίζουμε, αυτοί που ανακαλύπτουν παραμύθια με δράκους, συνήθως, πριν από λίγο, έχουν κοιταχτεί στον καθρέφτη τους...