ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Υποσχέσεις Ξανθού για προσλήψεις 587 επικουρικών - Συνάντηση με πρωτοβουλία του ΣΕΝΕ

Υπόσχεση για πρόσληψη 587 επικουρικών γιατρών και άλλων 500 διαφόρων ειδικοτήτων πλην ιατρών, έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την περασμένη Πέμπτη στους εργαζόμενους του ΕΣΥ, μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΝΕ και συμμετοχή των σωματείων των νοσοκομείων Αττικό, ΚΑΤ & Αγ.Σάββα καθώς και εκπροσώπους των κλαδικών σωματείων Καθαριστριών Αθήνας & Πειραιά.

Υποσχέσεις Ξανθού για προσλήψεις 587 επικουρικών - Συνάντηση με πρωτοβουλία του ΣΕΝΕ

Στην επισήμανση των εργαζομένων για την προκλητική καθυστέρηση της διαδικασίας πρόσληψης έστω κι αυτών των ελαστικών θέσεων γιατρών κλπ προσωπικού, ο υπουργός, απέδωσε την ευθύνη στις ΥΠΕ.

Για τους ήδη υπηρετούντες η απάντηση ήταν πως τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα καταρχήν μέχρι 31-12-16. Επιπλέον, δήλωσε ότι υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για να κατατεθεί τροπολογία ώστε να γίνει παράταση των συμβάσεων των υπηρετούντων για άλλους 9 ή 12 μήνες δηλ. έως 30/6 ή 30/9 του 2017.

Κι εδώ δηλ. υπερισχύει ο ευρωπαϊκός «κανόνας» των ελαστικών μορφών εργασίας, που κοντεύουν να κυριαρχήσουν στα δημόσια νοσοκομεία, σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων του Ευαγγελισμού, σημειώνοντας ακόμη:

- Επιπλέον, για τις προκηρύξεις των ελάχιστων (σε σχέση με τα κενά) μονίμων υπαλλήλων (γιατρών ΕΣΥ αλλά και προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων) που ενώ εξαγγέλθηκαν με τυμπανοκρουσίες προχωράνε με ρυθμούς ...χελώνας, απέδωσε την ευθύνη στις υπηρεσίες και το ΑΣΕΠ.
- Δεν ανέφερε τίποτε για το σοβαρό ζήτημα της ανάγκης έκτακτης επιχορήγησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Επίσης του κοινοποιήθηκε το πρόβλημα που έχει προκύψει στον Ευαγγελισμό, όπου με ευθύνη της Δ/νσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας δεν χορηγούνται οι οφειλόμενες κανονικές άδειες στις νέες μητέρες που ολοκληρώνουν την άδεια λοχείας ή την άδεια ανατροφής. Και σ’αυτό το θέμα παρέπεμψε στις ...υπηρεσίες (Διοικήσεις, Ν.Υ., Δ.Υ.) για επίλυση του θέματος, χωρίς να δεσμευτεί για κάτι που πέρα από σύμφωνο με την εργατική νομοθεσία, είναι αυτονόητο σε όλο το δημόσιο!

- Συνολικά, απέδωσε τις όποιες δυσκολίες στην πολύ κακή κατάσταση που παρέλαβε εδώ κι ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση και στις «επονείδιστες ευρωπαϊκές συμφωνίες» που ωστόσο και η ίδια υπέγραψε!

- Μπροστά σ’έναν τεράστιο όγκο προβλημάτων υποσχέθηκε ψίχουλα: δηλ. την παράταση των επικουρικών (κι αυτή αν βεβαιωθούν οι ανάλογες πιστώσεις για το 2017) και τη χορήγηση άδειας σε όσους υπογράφουν τις ελεεινές ατομικές συμβάσεις (χωρίς να ξέρουμε αν θα προβλέπονται αποδοχές ή αν θα απαιτείται από τον εργαζόμενο να φέρνει αντικαταστάτη του για όσο διάστημα λείψει με δική του ευθύνη).

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΣΕΝΕ, δήλωσε ότι θα επιμείνουν στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων των εργολαβικών με τα νοσοκομεία, διότι η κυβέρνηση το θεωρεί σημαντικό βήμα προκειμένου να φύγουν οι εργολάβοι. Θεωρεί όπως είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια στιγμή σκληρής σύγκρουσης με τους εργολάβους, αλλά και όσους παράγοντες της δικαιοσύνης δεν διευκολύνουν την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Από την πλευρά τους πάντως οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως θα συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους , καθώς οι απαντήσεις που έλαβαν δεν είναι ικανοποιητικές.