ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει την κατάρρευση του ΕΣΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας –όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)– και καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση.

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει την κατάρρευση του ΕΣΥ

Είναι προφανές ότι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων καθιστά πλέον οριακή τη λειτουργία τους. Την ίδια ώρα, οι δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υπολειτουργούν, ενώ ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν μείνει ακάλυπτες από βασικές ιατρικές ειδικότητες, αναφέρει ο ΙΣΑ στη σχετική ανακοίνωσή του.

Εντούτοις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδίδεται σε «επικοινωνιακές φιέστες», οι οποίες μάλιστα την εκθέτουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα όσα είδαμε πρόσφατα στο νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι χειρότερη από ποτέ. Πολλές κλινικές, ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας, λειτουργούν με έναν ή δύο γιατρούς και δεν μπορούν να βγάλουν τις εφημερίες. Την ίδια ώρα, οι δομές υγείας στις τουριστικές περιοχές είναι υπό κατάρρευση, ενώ οι νησιωτικές και οι ακριτικές περιοχές έχουν εγκαταλειφτεί στη τύχη τους. Οι συνθήκες αυτές είναι απάνθρωπες για το υγειονομικό προσωπικό, ενώ εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση. Τα μεγάλα λόγια προεκλογικά είναι εύκολα, οφείλουν όμως τώρα να υλοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν και όχι να ψάχνουν δικαιολογίες για να καλύψουν αποτυχημένες πολιτικές.»

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΕΔΗΝ: Κατηγορεί την κυβέρνηση για πλήρη κατάρρευση των δομών Υγείας