ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το τραγικό περιστατικό της Αίγινας και τα προβλήματα δημόσιας υγείας της νησιωτικής χώρας

Η χθεσινή τραγωδία στο νησί της Αίγινας, όπου ταχύπλοο εμβόλισε ένα ταπεινό τουριστικό σκάφος το οποίο πραγματοποιούσε παραθαλάσσιες εξορμήσεις για παραθεριστές, αναδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική Ελλάδα σε θέματα δημόσιας υγείας.

Το τραγικό περιστατικό της Αίγινας και τα προβλήματα δημόσιας υγείας της νησιωτικής χώρας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Είναι θέμα γεωγραφικής ιδιαιτερότητας πρωτίστως που έχει η χώρα μας, ωστόσο είναι και θέμα στρατηγικού σχεδιασμού το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να τεθεί με σοβαρότητα στο τραπέζι και να υλοποιηθεί. Δεν θα πούμε ότι φταίει φυσικά και γι αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα πούμε ότι είναι μία ευκαιρία (έστω και τραγική) η Ελλάδα να αποκτήσει ένα οργανωμένο σύστημα υγείας κυρίως στην νησιωτική και ακριτική Ελλάδα, η οποία σηκώνει το βάρος της δημόσιας υγείας, της περίθαλψης και των έκτακτων περισατικών τους καλοκαρινούς μήνες. Και επειδή πριν από έναν μήνα περίπου ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε το νοσοκομείο Σαντορίνης, δεν σημαίνει ότι λύσαμε τα πρροβλήματα περίθαλψης της νησιωτικής χώρας.

Οι 17 τραυματίες που μεταφέρθηκαν με ταχύπλοο χθες στην Αθήνα θα μπορούσαν να είχαν (κάποιοι από αυτούς) αρνητική κατάληξη στην υγεία τους, ή να ήταν πολύ περισσότεροι, εάν για παράδειγμα το περιστατικό, είχε σημειωθεί σε πιο μακρινό νησί. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ακόμη, ότι υπάρχουν και τα C130 που μπορούν να αναλάβουν δράση, ωστόσο τα C130 δεν αποτελούν πανάκεια, καθώς δεν μπορούν να κατευθυνθούν παντού, εκτιμούν στελέχη από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

Και φυσικά, δεν μιλάμε για ένα πολύ εξειδικευμένο και περιπεπλεγμένο χειρουργείο όπως είναι αυτό στο οποίο υποβλήθηκε η 28χρονη. Αλλά για παράδειγμα το πρόβλημα του 16χρονου με τον επαπειλούμενο αεραγωγό, θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Με το τραγικό περιστατικό της Αίγινας, αναδεικνύονται για ακόμη μία φορά τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του συστήματος στην υγεία, την ώρα που οι γιατροί και οι νοσηλευτές, βάζουν τεράστια πλάτη και παλεύουν πάνω από τις δυνάμεις τους (συχνά και απλήρωτοι για τις εφημερίες τους) και την ώρα που οι κυβερνώντες συνεχίζουν να «ταίζουν» με κάθε τρόπο, το αθηνοκεντρικό κράτος.

Διαβάστε ακόμη:

4 νεκροί και 17 τραυματίες από την θαλάσσια τραγωδία στην Αίγινα - Τι αναφέρει ΕΚΕΠΥ & υπ. Υγείας