ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΕΝΓΕ: Ρυθμίσεις δύο ταχυτήτων για τους επικουρικούς δημιουργεί το υπ. Υγείας

ΟΕΝΓΕ: Ρυθμίσεις δύο ταχυτήτων για τους επικουρικούς δημιουργεί το υπ. Υγείας

Στο πάγιο αίτημα της για κάλυψη όλων των κενών θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμων επιμελητών Β, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και κατάργηση των εργασιακών σχέσεων ομηρίας (επικουρικοί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, κ.λ.π.), επιμένει για πολλοστή φορά η ΟΕΝΓΕ.

Ειδικότερα όπως αναφέρει, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (ν. 4410, άρθρο 52, παρ. 7α) δίνεται η δυνατότητα παράτασης της θητείας ως 30/9/2017, ΜΟΝΟΝ όσων υπηρετούντων επικουρικών ιατρών η θητεία λήγει στις 30/9/2016. Αυτό μάλιστα σε αντίθεση με προηγούμενη σχετική ρύθμιση (ν. 4320, άρθρο 39, παρ. 2) που έδινε τη δυνατότητα παράτασης της θητείας ως 31/12/2015, σε όλους ανεξαιρέτως τους επικουρικούς γιατρούς.

Είναι αυτονόητο πως η ρύθμιση δημιουργεί ανισοτιμία και αδικία σε βάρος των επικουρικών ιατρών η θητεία των οποίων λήγει σε ημερομηνία διαφορετική της 30/9/2016 (π.χ. στις 31/12/2016) και απαιτείται άμεση επανόρθωση ώστε να περιλαμβάνει ΟΛΟΥΣ τους επικουρικούς γιατρούς που υπηρετούν σήμερα ανεξαρτήτως της ημερομηνίας λήξης της θητείας τους.

Στην πράξη αποδεικνύεται πως η διατήρηση του «θεσμού» προσωρινότητας και ομηρίας του «επικουρικού επιμελητή», καταλήγει η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών, εκτός των άλλων (προσωρινότητα, ελαστικότητα, αδιαφάνεια, μισθοδοσία από «ίδια έσοδα» των δημόσιων μονάδων υγείας, ανισοτιμία σε καθήκοντα - υποχρεώσεις -δικαιώματα) δίνει διαχρονικά την ευχέρεια στην πολιτεία να δημιουργεί διακρίσεις κατά το δοκούν.