ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΕΣΥ των ελλείψεων, των εράνων και των δωρεών μέσα από τα μάτια της ΠΟΕΔΗΝ

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται ασθενείς και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ - οι οποίοι ένεκα των ελλείψεων, αγοράζουν με έρανο ακόμη και το χαρτί υγείας, ενώ οι δωρεές αφορούν ακόμη και ...ροδάκινα, αποτυπώνει για ακόμη μία φορά η ΠΟΕΔΗΝ σε μία ανακοίνωση που σπάει κόκκαλα και αναφέρεται αναλυτικά σε όλα τα κενά και τις ελλείψεις του συστήματος.

Το ΕΣΥ των ελλείψεων, των εράνων και των δωρεών μέσα από τα μάτια της ΠΟΕΔΗΝ

Παράλληλα, αναφέρει πως συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους των Μ.Μ.Ε. ενώ αναφέρεται και στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνοντας, ότι «Η κυβέρνηση εξαργυρώνει γραμμάτια καθημερινά στους επιχειρηματικούς ομίλους, για την κυβερνητική εξουσία που κατέχει και την πολιτική επιρροή που απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την κυβέρνηση καθόλου δεν την νοιάζει η αντικειμενική ενημέρωση».

Η ΠΟΕΔΗΝ, υπογραμμίζει αναλυτικά για το θέμα του ΕΣΥ:

«Διαλύουν το Κοινωνικό Κράτος, την Κοινωνική Ασφάλιση, τα εισοδήματα και ζητάνε να τους αποθεώνουν οι πολίτες, που δήθεν τους σώζουν. Σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό μας και ζητάνε να τους λέμε και ευχαριστώ. Έχουν μεταπολεμική πολιτική νοοτροπία. Ισοπεδώνουν τα πάντα, σπέρνουν την απογοήτευση, τις χαμηλές προσδοκίες και με επίκληση φανταστικών εχθρών, επιδιώκουν τη συσπείρωση των πολιτών με ικανοποίηση στο τίποτα (συσσίτια, προνοιακά επιδόματα).

Μόλις σήμερα βρήκαν αρουραίο στο κτίριο που στεγάζεται το ΕΚΑΒ Κοζάνης στο υπόγειο του Νοσοκομείου.

Το κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι και η Διοίκηση του τοπικού Σωματείου, το έδωσαν στη δημοσιότητα. Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ της υποτίθεται αριστερής κυβέρνησης τι λέτε ότι κάνει;
Δεν φροντίζει για τη μεταστέγαση του ΕΚΑΒ Κοζάνης σε κατάλληλο χώρο (είναι σχεδόν έτοιμος) αλλά διώκει πειθαρχικά τη Διοίκηση του Σωματείου επειδή δημοσιοποίησε το γεγονός».

Χαρτί υγείας με ...έρανο

«Στα Κέντρα Υγείας συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοι με έρανο μεταξύ τους λίγα ευρώ για να αγοράσουν γάζες, σύριγγες, γάντια, ακόμη και χαρτί υγείας» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Η μειωμένη χρηματοδότηση του ΕΣΥ είναι μόνο η...αφετηρία για την αναζήτηση άλλων τρόπων χρηματοδότησης. «Εφέτος η χρηματοδότηση είναι 350 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Έχουν επάρκεια υλικών οι μονάδες του ΕΣΥ, λένε. Και όμως οφείλουν 1,5 δισ. ληξιπρόθεσμα. Το ΕΣΥ συντηρείται από εράνους, παροχές, δωρεές και συναυλίες. Μέχρι και από τα παγκάρια της εκκλησίας του κάθε Νοσοκομείου αναζητείται η οικονομική ενίσχυση» καταγγέλλει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ. Αναφέρεται ενδεικτικά το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς» όπου μοναδική πηγή χρηματοδότησης του Νοσοκομείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν το παγκάρι της εκκλησίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, έρανοι για την προμήθεια υλικών γίνονται στο Νοσοκομείο Κιλκίς, στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού (οι ελλείψεις υλικών καλύπτονται με δωρεές από τους εμποροβιοτέχνες και τους πολίτες αλλά και τους εράνους του προσωπικού για την αγορά υγειονομικού υλικού), στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας, στα έξι Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας (Αργαλαστή, Ζαγορά, Βελεστίνο, Αλμυρός, Σκιάθος, Σκόπελος), στα Κέντρα Υγείας Σαπών και Ιάσμου Ροδόπης, στο Κέντρο Υγείας Πρίνου Καβάλας, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου (όπου συχνά πυκνά χρησιμοποιούνται τα χρήματα από το παγκάρι της εκκλησίας). Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας οι ασθενείς αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά για την περίθαλψη ή τη νοσηλεία τους.

Πάγια τακτική οι ...δωρεές

Κανόνας τείνουν να γίνουν και οι δωρεές στα δημόσια νοσοκομεία. Ιδιώτες, σύλλογοι, ακόμη και σχολεία δωρίζουν αναλώσιμα υλικά αναγκαία για τη λειτουργία του συστήματος, με τα είδη της δωρεάς να έχουν μεγάλη ποικιλία, από μαξιλάρια, σεντόνια, στατό για ορούς μέχρι και φρούτα, τονίζεται στην ανακοίνωση και συνεχίζεται:

Ενδεικτικά, αναφέρεται το νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο», του οποίου η Διοίκηση δημοσιοποιεί τις δωρεές αφενός για να ευχαριστήσει τους δωρητές του «Μαμάτσειου», αφετέρου για να ευαισθητοποιήσει τα φιλανθρωπικά αντανακλαστικά και άλλων ιδιωτών ή φορέων.

Αξίζει να αναφερθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί, η δωρεά 18 μαξιλαριών για την Παθολογική Κλινική και άλλων 26 για άλλους τομείς, από τους μαθητές των τμημάτων Γ2 και Γ3 του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης. Το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης «Αγ. Παντελεήμων» δώρισε στο «Μαμάτσειο» 230 σεντόνια, ιδιώτες δώρισαν 45 κρεβάτια για την Παθολογική Κλινική, αλλά και 21 νοσοκομειακές κλίνες ηλεκτρονικές πολύσπαστες και είκοσι ένα (21) στρώματα αφρολέξ με δερματίνη, αδιάβροχα για την Καρδιολογική Κλινική και τη Στεφανιαία Μονάδα.

150 κιλά ροδάκινα δωρεά

Ιδιώτης δώρισε στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς» 150 κιλά ροδάκινα τα οποία θα διατεθούν όπως αναφέρει η διοίκηση στο Τμήμα Διατροφής.

Στα Κέντρα Υγείας συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοι με έρανο μεταξύ τους λίγα ευρώ για να αγοράσουν γάζες, σύριγγες, γάντια, ακόμη και χαρτί υγείας.

Ο κος Τσίπρας σε λίγες ημέρες θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ, τονίζει η Ομοσπονδία, προσθέτοντας:
«Θα ακούσουμε και άλλα ψέματα, όπως το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θα ακούσουμε επίσης ότι η κυβέρνηση έβαλε κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο. Κανόνες για τον κο. Τσίπρα και την κυβέρνησή του είναι η χειραγώγηση της ενημέρωσης.
Δεν είναι φαγητό να τη φας η προπαγάνδα της κυβέρνησης, δεν σου βρίσκει δουλειά, ούτε σου εξασφαλίζει την υγειά σου».

Η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει, ότι συνεχίζει τον αγώνα Σωτηρίας του ΕΣΥ από τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Πέραν της συμμετοχής της στο Συλλαλητήριο το Σάββατο 10.9.2016 το απόγευμα, οργανώνει Πορεία Σωτηρίας την Παρασκευή 9.9.2016, επτά χιλιομέτρων που την ονομάζει το Καραβάνι της Υγείας. Θα εκκινήσει από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στις 7.00πμ, θα διέλθει από τα Νοσοκομεία Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Γεννηματά, Αγ. Δημήτριος και θα καταλήξει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΕΔΗΝ & Ευαγγελισμός, σηματοδοτούν το θερμό φθινόπωρο στην υγεία