ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΚΑΒ, ΑΕΜΥ & 2η ΥΠΕ για το νοσ. Σαντορίνης

Μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και έχοντας ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και επισκεπτών στα νησιά των Κυκλάδων, υπέγραψαν το ΕΚΑΒ, η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας Α.Ε. (ΑΕΜΥ Α.Ε.) και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου.

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΚΑΒ, ΑΕΜΥ & 2η ΥΠΕ για το νοσ. Σαντορίνης

Με το εν λόγω Μνημόνιο, η ΑΕΜΥ Α.Ε. ως αρμόδια για την διοικητική, οικονομική, λειτουργική, οργανωτική, επιστημονική, διαχείριση και έλεγχο του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, παραχωρεί όλες τις απαιτούμενες κτιριακές υποδομές καθώς και το κατάλληλο προσωπικό, προκειμένου το επιχειρησιακό σκέλος του ΕΚΑΒ να είναι σε πλήρη λειτουργία.

Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου συνεισφέρει παραχωρώντας συμπληρωματικό προσωπικό για την στελέχωση του ασθενοφόρου σε 24ωρη καθημερινή λειτουργία, ενώ θα παράσχει και το χώρο στέγασης του Γραφείου Διοικητικής Υποστήριξης του Τομέα Θήρας του ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ αναλαμβάνει την παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης σύμφωνα με όσα απαιτούνται εκ του Νόμου, στο σύνολο των εργαζομένων της ΑΕΜΥ που θα απασχοληθούν στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας.

Με την υπογραφή του Μνημονίου επιτυγχάνεται η άμεση σύνδεση του ΕΚΑΒ με το σύγχρονο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νέου Γ. Ν. Θήρας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο συντονισμό και την καθοδήγηση της άμεσης παροχής ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας και διακομιδής ασθενών, για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των εκτάκτων αναγκών των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών στα νησιά των Κυκλάδων.

Σχετικά με το ΕΚΑΒ:

To Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕKAB) ιδρύθηκε το 1985 με τον Ν. 1579/1985 και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.). Το ΕΚΑΒ υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έχει έδρα την Αθήνα. Σκοπός του ΕΚΑΒ είναι ο συντονισμός της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες και η μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.

Το ΕΚΑΒ είναι αναπτυγμένο Πανελλαδικά σε 12 Παραρτήματα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Καβάλα, Ιωάννινα, Λαμία, Αλεξανδρούπολη, Τρίπολη, Κοζάνη και Μυτιλήνη) και κάθε Παράρτημα αναπτύσσεται σε Τομείς στις διάφορες περιοχές της χώρας. Η ανάπτυξη του ΕΚΑΒ δημιουργεί ένα σύγχρονο σύστημα υπηρεσιών Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής.

Σχετικά με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.):

Η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) ιδρύθηκε με το Ν.3293/2004 αναλαμβάνοντας την άμεση μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού. Αποτελεί Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ) που τελεί υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία ασκείται από τη Διυπουργική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Ν.3429/2005 περί λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

Πρωταρχική βασική δραστηριότητα της ΑΕΜΥ ΑΕ αποτέλεσε η λειτουργία και αξιοποίηση των υποδομών της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού, η οποία αποτελεί εποπτευόμενο φορέα της.

Η ΑΕΜΥ Α.Ε. εποπτεύει και διαχειρίζεται την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, το Κέντρο Υγείας Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κερατέας – Κ. Πρίφτης και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας.

Σχετικά με την 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου:

Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου, αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.3527 / ΦΕΚ25Α 9-2-07). Σκοπός της η ενιαία διοίκηση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος της λειτουργίας όλων των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα γεωγραφικά όρια της Δυτ. Αττικής και του Πειραιά (όρια πρώην Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας), καθώς και των Περιφερειών Β. και Ν. Αιγαίου.

Η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου φέρει σήμερα την ευθύνη για τον συντονισμό και εξειδίκευση της πολιτικής Υγείας στην περιοχή αναφοράς της και ταυτόχρονα ασκεί την εποπτεία, τον συντονισμό και τον έλεγχο της λειτουργίας είκοσι δύο (22) Νοσοκομείων, τριάντα δύο (32) Κέντρων Υγείας και εκατόν τριάντα εφτά (137) Περιφερειακών Ιατρείων. Παράλληλα στην 2η ΥΠΕ εντάσσονται ψυχιατρικές δομές, καθώς και δομές κοινωνικής φροντίδας.

Διαβάστε ακόμη:

Περίεργα περιστατικά στο ΕΚΑΒ Κοζάνης, λίγο πριν την μετεγκατάσταση, βλέπει η διοίκηση