ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για αποκλεισμό ασθενών από θεραπείες

Η πρόσφατη αυθαίρετη απόφαση του ΕΟΠΥΥ για αποκλεισμό από τη συνταγογράφηση των ασθενών που πάσχουν από ήπια και μέτρια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση, προκάλεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό από τον Τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ., βουλευτή Λάρισας κ. Χρήστο Κέλλα και τον βουλευτή Μαγνησίας κ. Χρήστο Μπουκώρο.

Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για αποκλεισμό ασθενών από θεραπείες

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι ένα θανατηφόρο νόσημα, με θνητότητα μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή του καρκίνου του πνεύμονα, που ταλαιπωρεί ιδιαιτέρως τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους.

Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για αποκλεισμό από τη συνταγογράφηση των ενδεδειγμένων θεραπειών στους ασθενείς με ήπια και μέτρια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση έρχεται σε αντίθεση με την Παγκόσμια Επιστημονική Πνευμονολογική Κοινότητα, σύμφωνα με την οποία δεν έχουν καθιερωθεί κριτήρια ταξινόμησης της βαρύτητας της νόσου, εγείροντας έτσι ερωτήματα για την αυθαίρετη κατηγοριοποίηση στην οποία έχει προβεί ο ασφαλιστικός φορέας.

Για το θέμα αυτό έχουν διαμαρτυρηθεί εντόνως με επιστολές τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη, τόσο η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων όσο και Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος, καθώς η απόφαση δεν στηρίζεται σε επιστημονικό δεδομένο, ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών. Όπως επισημαίνουν, η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή.

Για το λόγο αυτό, οι δύο βουλευτές της ΝΔ κ. Κέλλας και Μπουκώρος, κατέθεσαν από κοινού ερώτηση με θέμα «Τον αποκλεισμό ασθενών με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση από θεραπείες του ΕΟΠΥΥ».

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας ερωτάται:

-Για ποιους λόγους αποκλείονται οι ασθενείς με ήπια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση από τις εγκεκριμένες θεραπείες του ΕΟΠΠΥ, τη στιγμή που δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση της βαρύτητας της νόσου σύμφωνα με την Παγκόσμια Επιστημονική Πνευμονολογική Κοινότητα.

-Εάν προτίθεται να εξετάσει την ένταξη των ασθενών με ήπια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση στις εγκεκριμένες θεραπείες του ΕΟΠΠΥ, δεδομένου ότι οι ασθενείς θα επωφεληθούν από την έγκαιρη έναρξη της ενδεδειγμένης αγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Την ανάγκη για άμεση πρόσβαση στα φάρμακα των ασθενών με Κυστική Ίνωση, ζητά το Ποτάμι