ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μέσω ΕΣΠΑ η ανάπτυξη της ΠΦΥ, μέχρι τότε όμως, οι μονάδες ΠΕΔΥ θα υπολειτουργούν

Και ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει τρία βασικά νομοσχέδια για το προσεχές διάστημα, ένα εκ των οποίων αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (τα άλλα δύο αφορούν στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και στις προμήθειες του ΕΣΥ) με στόχο να δημιουργήσει τις ικανές εκείνες συνθήκες ώστε να απαλλάξει από την ασφυξία το ΕΣΥ και να δώσει ανάσα στους πολίτες, μονάδες του ΠΕΔΥ λειτουργούν με χαμηλή αποδοτικότητα και μεγάλα κενά στο προσωπικό.

Μέσω ΕΣΠΑ η ανάπτυξη της ΠΦΥ, μέχρι τότε όμως, οι μονάδες ΠΕΔΥ θα υπολειτουργούν

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Φυσικά η αναφορά στην ΠΦΥ, αποτελούσε ανέκαθεν ένα ωραίο story για κάθε υπουργό που θήτευσε στην οδό Αριστοτέλους, ωστόσο στην πράξη, η ανάπτυξή της, φαίνεται ότι αργεί ακόμη και την καθυστέρηση αυτή, την πληρώνουν με βαρύ τίμημα, τόσο οι ασθενείς, όσο και οι εργαζόμενοι σε όλο το σύστημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σε επίσκεψή του την Τετάρτη στα νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας, αναφέρθηκε στις δράσεις της ηγεσίας για την ΠΦΥ αλλά και στις προσλήψεις. Όπως τόνισε, το πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα αστικά κέντρα, θα υλοποιηθεί μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο επανασχεδιάζεται, με τη δημιουργία 300 περίπου νέων δομών και την πρόσληψη 3.500 περίπου ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Να θυμίσουμε, ότι η ΠΦΥ αποτέλεσε βασικό σημείο αναφοράς και της ομιλίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, στις 27 Ιουλίου. Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε ενδελεχώς στο θέμα της ΠΦΥ στα πλαίσια της γενικότερης τιοποθέτησής του για την υγεία, η οποία αποτελεί τον πρώτο από τους επτά πυλώνες που παρουσίασε.

Σύμφωνα με το βασικό πλαίσιο για την ΠΦΥ, το Ε.Σ.Υ. θα αναδιοργανωθεί με επίκεντρο ένα σύγχρονο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο θα στηρίζεται :

- Στη Μονάδα Γειτονιάς την οποία θα στελεχώνει διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, αποτελούμενη από Οικογενειακούς Γιατρούς, Νοσηλευτές και άλλα άλλα επαγγέλματα Υγείας (επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.), με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στόχο την ολιστική φροντίδα του, από την πρόληψη και την προαγωγή υγείας, έως και την αποκατάσταση.
- Στα αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, με τα οποία θα διασυνδέονται άμεσα οι Μονάδες Γειτονιάς.

Σε πρώτη φάση, για την επόμενη διετία, στόχος είναι η ανάπτυξη περίπου 50 Μονάδων Γειτονιάς σε επιλεγμένες αστικές περιοχές (εικοσιπέντε το 2016 και εικοσιπέντε το 2017).

Μέχρι τότε πάντως, οι μονάδες ΠΕΔΥ - βασικός βραχίονας υποτίθεται της σημερινής ΠΦΥ- αιμορραγούν, ενώ οι εργαζόμενοι ειδικότερα των μονάδων ΠΕΔΥ, ζητούν να εξοπλιστούν τα εργαστήρια της 1ης και της 2ης ΥΠΕ τα οποία υπολειτουργούν λόγω παλαιότητας των μηχανημάτων τους με συνέπεια να ταλαιπωρούνται πολίτες και εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να επικοινωνήσει στον κόσμο ότι "εξετάζεται και εξυπηρετείται δωρεάν" έχοντας διασφαλίσει όμως ότι όντως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να "εξυπηρετηθεί» ειδάλλως οι μονάδες αυτές που προορίζονταν για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα στη ζωή αυτών των ανθρώπων. Αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους ιθύνοντες μετά από 20 μήνες διακυβέρνησης και φιλολαϊκής πολιτικής, όπως αναφέρουν.

Οι εργαζόμενοι ειδικότερα ζητούν:

- Δημιουργία Οργανισμού στις Υγειονομικές Περιφέρειες
- Κάλυψη των κενών θέσεων σε ιατρικό-εργαστηριακό-υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό. Στελέχωση των ΔΥΠΕ με προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες των ΠΕΔΥ και Κέντρων Υγείας.
- Οργάνωση των εργαστηρίων με πλήρη διαγνωστικό τομέα
- Πληροφοριακό σύστημα σε όλες τις Μονάδες
- Τεχνική υπηρεσία με όλες τις ειδικότητες για κάλυψη των αναγκών του εργαστηριακού τομέα
- Προμήθειες αναλώσιμων-αντιδραστηρίων με τρόπους που διαφυλάττουν το δημόσιο συμφέρον και την ταχύτητα διενέργειας διαγωνισμών
- Λύση στα τηλεφωνικά ραντεβού με ανάθεση στα ΚΕΠ – υπηρεσίες δήμων (ΚΑΠΗ) και ηλεκτρονικά
- Άμεση λύση σε θέματα καθαριότητας στις μονάδες και στα κέντρα υγείας
- Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά των εργαστηριακών υπαλλήλων (ακτινολογικά-μικροβιολογικά-οδοντοτεχνικά) όπως στον ιδιωτικό τομέα, με χορήγηση επικίνδυνου επιδόματος στους οδοντοτεχνίτες.
- Λύση στα εργασιακά μας θέματα (διασφάλιση καλύτερων συνθηκών στον εργασιακό τομέα)
- Κανείς εργαστηριακός σε αλλότρια καθήκοντα
- Επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Π.Φ.Υ. προς όφελος των πολιτών, για την εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων και των Κέντρων Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Καυστική ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Μία μαζική αποχώρηση των γιατρών, θα βόλευε την κυβέρνηση για την νέα ΠΦΥ

Το φιλόδοξο σχέδιο της ηγεσίας του υπ. Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Κίνδυνος να χαθούν πόροι του ΕΣΠΑ για την υγεία: Ερώτηση Κέλλα - Βορίδη