ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ανησυχία ΙΣΑ για την έλλειψη του εμβολίου της ηπατίτιδας Α

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την έλλειψη εμβολίων για την ηπατίτιδα Α, την ώρα που αυξάνονται τα περιστατικά της νόσου στα Κέντρα Φιλοξενίας.

Ανησυχία ΙΣΑ για την έλλειψη του εμβολίου της ηπατίτιδας Α

Ο ΙΣΑ έχει δεχθεί καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες εμβόλια έχουν αρχίσει να εκλείπουν τους τελευταίους μήνες από την ελληνική αγορά, καθώς δεν είχαν γίνει εγκαίρως οι αναγκαίες παραγγελίες στις εταιρείες που τα παράγουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες.

Την έλλειψη του εμβολίου για την ηπατίτιδα Α παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Α. Μπένος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο, στην οποία αποδίδει το πρόβλημα στην αδυναμία της παρασκευάστριας εταιρείας να εφοδιάσει την αγορά.

Ο ΙΣΑ παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία αυτή την κατάσταση και ζητά από το υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει εάν έχει μεριμνήσει για την επάρκεια των εμβολίων στην ελληνική αγορά κάνοντας τις αναγκαίες παραγγελίες, με δεδομένο ότι ήταν αναμενόμενες οι αυξημένες ανάγκες της χώρας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Η έλλειψη του εμβολίου της ηπατίτιδας Α, που συνεπάγεται σοβαρούς κίνδυνους τόσο για τη ζωή των προσφύγων όσο και για τη δημόσια υγεία, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο το υπουργείο Υγείας είχε εκτιμήσει τις αυξημένες ανάγκες της χώρας για εμβόλια και έχει λάβει μέτρα ενημερώνοντας τις παρασκευάστριες εταιρείες να διαθέσουν μεγαλύτερες ποσότητες στην ελληνική αγορά. Εάν δεν το έχει κάνει εγκαίρως –όπως αποδεικνύεται ότι έχει γίνει με το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α–, υπάρχει κίνδυνος μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να παρουσιαστούν ελλείψεις και σε άλλα βασικά εμβόλια».

2585006

Ο ΙΣΑ ζητά από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, και τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, να ενημερώσουν για τα εξής κρίσιμα ζητήματα:

1. Από πότε ξεκίνησε να παρουσιάζεται έλλειψη εμβολίων για την ηπατίτιδα Α και για ποιον λόγο δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως η παρασκευάστρια εταιρεία να εισαγάγει τις απαιτούμενες ποσότητες. Πότε πρόκειται να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

2. Τι μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των εμβολίων, με δεδομένο τις αναμενόμενες αυξημένες ανάγκες λόγω των προσφύγων και των μεταναστών.

3. Για ποια εμβόλια έχει ζητηθεί από τις παρασκευάστριες εταιρείες να διαθέσουν μεγαλύτερες ποσότητες και ποιες είναι οι επιπλέον παραγγελίες που έχουν γίνει.

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ να δώσει άμεσα απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε, καθώς πρόκειται για σοβαρό ζήτημα της Δημόσιας υγείας και υπενθυμίζουμε ότι αναμένουμε σαφείς απαντήσεις και στα ερωτήματα που έχουμε θέσει σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό για τους ψεκασμούς, καθώς και το πώς υλοποιήθηκαν τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών από τις περιφέρειες.

Ο ΙΣΑ, ως θεματοφύλακας της Δημόσιας υγείας, παρακολουθεί τα θέματα που έχουν ανακύψει με ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν τεθεί» αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση του Συλλόγου.

Διαβάστε επίσης:

Σε παράλληλες πορείες υπ. Υγείας και ΠΙΣ για τον φετεινό αντιγριπικό εμβολιασμό

Ερώτηση Μπαργιώτα για την ανεπάρκεια εμβολίων στους πρόσφυγες - Ανήκουστο να υποκαθιστούν οι ΜΚΟ

Χωρίς εμβόλια για την ηπατίτιδα Α τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων