ΦΑΡΜΑΚO

Σε παράλληλες πορείες υπ. Υγείας και ΠΙΣ για τον φετεινό αντιγριπικό εμβολιασμό

Πρυτάνευσε η λογική εφέτος όπως όλα δείχνουν, μετά την περσινή άσχημη τροπή που είχε σημειωθεί στο θέμα της γρίπης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σκοπεύει να ξεκινήσει νωρίς και οργανωμένα την ενημέρωση, για την πρόληψή της. Μάλιστα δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι η πολιτική ηγεσία, έχει να αντλήσει σημαντική εμπειρία από τις δράσεις του ΠΙΣ που θα ξεκινήσει στις επόμενες ημέρες.

Σε παράλληλες πορείες υπ. Υγείας και ΠΙΣ για τον φετεινό αντιγριπικό εμβολιασμό

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό και τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, σχεδιάζουν προσεκτικά τα επικοινωνιακά τους βήματα, γύρω από την καμπάνια που θα αρχίσει πολύ σύντομα. Σκέφτονται δε – ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων συναδέλφων τους πριν χρόνια – να ... εκτεθούν και να πραγματοποιήσουν δημόσια το αντιγριπικό τους εμβόλιο. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τους υγειονομικούς –στους οποίους σημειώνονται πολύ χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης- να πραγματοποιήσουν τον καθιερωμένο τους εμβολιασμό, τονίζει στο onMed ο ΓΓΔημόσιας Υγείας.

Δεν είναι θέμα διαφήμισης ούτε αλόγιστης έκθεσης, είναι θέμα ανάγκης για θωράκιση και πρόληψης, τονίζει ο κ. Μπασκόζος.

Στην λογική της έγκαιρης ενημέρωσης τάσσεται αναφανδόν και το θεσμικό κορυφαίο όργανο των γιατρών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ο οποίος μάλιστα με ωριμότητα και ευθύνη αποφάσισε να ξεκινήσει από άκρη σ’ άκρη στην χώρα, ενημέρωση για την ανάγκη της πρόληψης του αντιγριπικού εμβολιασμού, καθώς και άλλων δράσεων που αφορούν στην δημόσια υγεία. Δεν θέλουμε να σημειωθούν τα περσινά παρατράγουδα, όπου υπήρξε παντελής έλλειψη ενημέρωσης στην χώρα, αναφορικά με τον εμβολιασμό, και με κλιστές τις ΜΕΘ εξαιτίας της υποστελέχωσης, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος θυμίζοντας, ότι χάθηκαν 197 άνθρωποι τον περσινό χειμώνα, από επιπλοκές της γρίπης.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε στην διάρκεια της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής, ότι και οι 60.000 πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην χώρα μας, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό (τόσο για την πρόληψη της γρίπης, όσο και άλλων λοιμώξεων) και φυσικά να αντιμετωπισθούν ισότιμα με τους Έλληνες πολίτες.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει τώρα, είναι εάν υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια, καθώς την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, κατήγγειλε ότι τα Κέντρα Φιλοξενίας των προσφύγων, ξέμειναν από εμβόλια για την Ηπατίτιδα Α.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και συγκκριμένα ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας αναφέρει στο onMed, ότι υπάρχει επάρκεια καθώς βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΠΟΥ, την UNICEF και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, προκειμένου να προμηθευτεί εμβόλια για τους πρόσφυγες, επομένως, δεν τίθεται καν θέμα κόστους για το υπουργείο Υγείας. Επιπλέον χθες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως μαζί με το ΚΕΕΛΠΝΟ θα προχωρήσουν από κοινού σε δράσεις για την πρόληψη των προσφύγων, δράσεις που έχουν βασικό άξονα τους εμβολιασμούς. Ο κ. Μπασκόζος μας θυμίζει ακόμη, ότι οι πρόσφυγες έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%.

Για το θέμα της εμβολιαστικής κάλυψης των προσφύγων, να θυμίσουμε ότι ο κ. Μπσκόζος έχει συστήσει στο υπουργείο Υγείας, Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία βρίσκεται σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η τελευταία, συνεδρίασε πριν μερικές ημέρες υπό την προεδρία του ΓΓ Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να εγκρίνει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Όπως προέκυψε, μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 δεν θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές, καθώς δεν εντάσσεται κάποιο καινούριο εμβόλιο στο Πρόγραμμα.

Οι φωνές ωστόσο, τόσο από γονείς, από οικονομολόγους υγείας, όσο και από την Αντιπολίτευση για την ένταξη του εμβολίου κατά της Μηνιγγίτιδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών πληθαίνουν.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε σε Έλληνες παιδιάτρους και γονείς ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, η πρόληψη έναντι της Μηνιγγίτιδας Β είναι ιδιαίτερα χαμηλή κυρίως λόγω της απουσίας ασφαλιστικής κάλυψης του εμβολίου, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία τόσο των παιδιάτρων όσο και των γονέων, θεωρούν την Μηνιγγίτιδα Β ως μία απειλητική για τη ζωή νόσο με πολύ σοβαρές συνέπειες.

Διαβάστε ακόμη:

Ερώτηση Μπαργιώτα για την ανεπάρκεια εμβολίων στους πρόσφυγες - Ανήκουστο να υποκαθιστούν οι ΜΚΟ

Ευρεία ενημέρωση για την γρίπη ξεκινά ο ΠΙΣ - Διαβεβαίωση Μπασκόζου για εμβολισμούς σε πρόσφυγες