ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας: Σε όλες τις μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ από τις αρχές του 2017

Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, το βασικό «εργαλείο» για τον οικογενειακό γιατρό, στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προωθεί το υπουργείο Υγείας, αρχίζει να εφαρμόζεται σταδιακά σε 2-3 μονάδες ανά υγειονομική περιφέρεια.

Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας: Σε όλες τις μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ από τις αρχές του 2017

Ήδη έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται εδώ και μια εβδομάδα σε δύο μονάδες Υγείας της Αχαΐας –στη Χαλανδρίτσα και στα Ζαρουχλέικα–, ενώ στόχος του υπουργείου είναι στις αρχές του 2017 να ξεκινήσει η γενικευμένη εφαρμογή του στις μονάδες και στα Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ.

Στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, που θα έχουν πρόσβαση μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι γιατροί των δημόσιων δομών Υγείας και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, καταχωρίζονται μεταξύ άλλων δημογραφικά στοιχεία, το ιστορικό του ασθενούς, οι κλινικές επαφές του, οι διαγνώσεις, η φαρμακευτική αγωγή, οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι νοσηλείες.

Στην πρώτη φάση εφαρμογής του νέου συστήματος, που θα ξεκινήσει το α΄ εξάμηνο του 2017 και θα διαρκέσει έως το 2020, θα αναπτυχθούν σε 62 περιοχές της χώρας, 240 τοπικές μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ, ιατρεία της γειτονιάς), στις οποίες θα απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 1.350 «οικογενειακοί γιατροί» (με πληθυσμό ευθύνης 2.000 ενηλίκους ανά οικογενειακό γιατρό και 1.000 παιδιά ανά οικογενειακό παιδίατρο) και 1.700 νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας για δράσεις προαγωγής της υγείας.

Οι μονάδες αυτές θα καλύπτουν συνολικά 2,5 εκατ. άτομα σε αστικές περιοχές και εκτιμάται ότι η λειτουργία τους θα μειώσει κατά 5,5 εκατ. τις επισκέψεις σε νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς. Οι ΤΟΜΥ θα είναι συνδεδεμένες με τις σημερινές μονάδες του ΠΕΔΥ, που θα παρέχουν πιο εξειδικευμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.