ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το φιλόδοξο στοίχημα της ΠΦΥ με κοινωνικά κριτήρια & με εξοικονόμηση για το ΕΣΥ

Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η παρέμβαση της υπουργείου Υγείας που αφορά στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ένα φιλόδοξο στοίχημα το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να αποσυμφορήσει το ΕΣΥ που βρίσκεται στα όριά του.

Το φιλόδοξο στοίχημα της ΠΦΥ με κοινωνικά κριτήρια & με εξοικονόμηση για το ΕΣΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η καθολική κάλυψη, η ισότιμη πρόσβαση και η οικονομική προστασία, αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους «κτίζεται» η παρέμβαση προκειμένου να αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας υπεύθυνο για τον σχεδιασμό της ΠΦΥ κ. Σταμάτη Βαρδαρό, στην διετία 2017 2019, η ανάπτυξη της ΠΦΥ θα περιλαμβάνει τα εξής:

- Καλυπτόμενο πληθυσμό 2.407.506 άτομα
- 62 σημεία
- 240 ΤοΜΥ (Ιατρεία γειτονιάς δηλαδή)
- 1.042 οικογενειακούς γιατρούς
- 356 παιδίατρους και
- 3.053 προσωπικό μόνο στις νέες ΤοΜΥ.

Ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη των δομών γίνεται πολύ προσεκτικά όπως εξήγησε χθες σε ομάδα δημοσιογράφων ο κ. Βαρδαρός, τονίζοντας ότι τα κριτήρια είναι κοινωνικά σε μεγάλο βαθμό, δηλαδή οι αρχικές παρεμβάσεις θα γίνουν σε αστικές περιοχές οι οποίες εμφανίζουν σημαντικές ανάγκες και αυξημένους δείκτες σε φτώχεια, ανεργία και χαμηλό ΑΕΠ.

Δίνοντας μάλιστα ένα παράδειγμα από την περιοχή Κερατσινίου και Δραπετσώνας, φαίνεται ανάγλυφα το σοβαρό πρόβλημα και η ένδεια σε υπηρεσίες υγείας που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ειδικότερα, σήμερα η Δραπετσώνα – Κερατσίνι, μία περιοχή με 77.000 ενήλικες και 13.657 παιδιά, καλύπτεται από έναν γενικό ιατρό, έναν παθολόγο και δύο παιδιάτρους. Σε πλήρη ανάπτυξη η περιοχή, θα πρέπει να έχει 30 γενικούς γιατρούς ή παθολόγους και 13 παιδιάτρους.

Να σημειωθεί ακόμη, ότι οι 240 ΤοΜΥ καλύπτουν το 25% του πληθυσμού, ενώ όλες οι Μονάδες, ή τα Ιατρεία Γειτονιάς εάν θέλετε, θα συνεργάζονται με το ΕΚΑΒ, ενώ σε κάθε Μονάδα (ΤοΜΥ) θα υπάρχει κοινωνικός λειτουργός. Φυσικά προκειμένου να τρέξει όλο το σχέδιο για την ΠΦΥ, το υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να συνεργαστεί αρμονικά με τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της ΠΦΥ στην χώρα μας, γίνεται με κοινοτικά κονδύλια τα οποία αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την επόμενη τριετία. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, από τον 4ο χρόνο εφαρμογής της παρέμβασης για την ΠΦΥ, το σχέδιο θα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους. Σύμφωνα πάντα με τον αναπληρωτή ΓΓ, μετά το τέλος της διετίας το σύστημα θα έχει εξοικονομήσει 5,5 εκατ. ευρώ από επισκέψεις στο ΕΣΥ και σε συμβεβλημένους γιατρούς.

Αναφορικά με την κάλυψη των γιατρών, ο συνομιλητής μας, υπογραμμίζει ότι αναμφίβολα οι δομές αυτές θέλουν στελέχωση ενώ θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις ειδικότητες για τα ΠΕΔΥ (ας μην ξεχνάμε ότι στην πρώτη περίοδο των μονάδων ΠΕΔΥ, οι μονάδες είχαν πολλούς – για να μην πούμε σχεδόν μόνο – Οδοντιάτρους). Για τις ΤοΜΥ, θέλουμε να παραμείνουν στο σύστημα οι πρώην γιατροί του ΙΚΑ (περίπου 1.200) αλλά θέλουμε να γίνουν και νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ με νέους γιατρούς, τονίζει ο κ. Βαρδαρός.

Οι 2.000 προκηρύξεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του χρόνου ενώ μέχρι τέλους του 2016, αναμένεται να είναι έτοιμο και το σχετικό νομοσχέδιο. Φυσικά η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Πορτογαλία από την μία ημέρα στην άλλη, επισημαίνει ο κ. Βαρδαρός, ωστόσο με την παρέμβαση αυτή για την ΠΦΥ, θα έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα από το ξεκίνημα. Η Πορτογαλία χρειάστηκε 15 χρόνια για να οικοδομήσει το σύστημα της ΠΦΥ, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε ποσοστό 50% ενώ οι μισθοί των γιατρών σήμερα φθάνουν ακόμη και τα 5.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Η πορεία της ΠΦΥ διχάζει: Αντιρρήσεις του υπ. Υγείας στο συνέδριο των Managers Υπηρεσιών Υγείας

Ράπισμα ΠΟΕΔΗΝ κατά Τσίπρα: Διέλυσε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας & τώρα θέλει να την φτιάξει