ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑΣΟΝΟΠ: Έρχονται νέες μειώσεις στους μισθούς των νοσηλευτών

Νέες μισθολογικές περικοπές της τάξης των 150 ευρώ τον μήνα (15% μεσοσταθμικά) θα υποστεί μέσα στο 2017 το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΕΔΥ).

ΠΑΣΟΝΟΠ: Έρχονται νέες μειώσεις στους μισθούς των νοσηλευτών

Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ).

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας αποδίδει τις μειώσεις στην εναρμόνιση του μισθολογίου του Δημοσίου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που συνεπάγεται κατάργηση του επιδόματος βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΟΝΟΠ, οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών αποφεύγουν να απαντήσουν αναφορικά με τις προθέσεις τους για τη μισθολογική αναπλήρωση του επιδόματος.

Η ΠΑΣΟΝΟΠ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία, προκειμένου να αποτραπεί η δυσμενής αυτή εξέλιξη.

Ζητεί τη σύσταση ειδικού επαγγελματικού νοσηλευτικού κλάδου στο ΕΣΥ και στο ΠΕΔΥ και τον προσδιορισμό ειδικού νοσηλευτικού μισθολογίου. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θεωρείται ότι ισοδυναμεί με εισοδηματική σφαγή για το νοσηλευτικό προσωπικό, πυροδοτώντας ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), από το 2009 έως το 2013, οι ελάχιστοι νοσηλευτές που έχουν είχαν απομείνει στο ΕΣΥ είχαν υποστεί μείωση εισοδήματος 20%.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη καταγράφεται αυξητική ή σταθεροποιητική τάση στις αποδοχές των συναδέλφων τους.