ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αλαλούμ με τις μετακινήσεις νεφρολόγων στο ΠΑΓΝΗ - Να λήξει η ομηρία τους, ζητά το Ενωτικό Κίνημα

Αλαλούμ με τις μετακινήσεις νεφρολόγων στο ΠΑΓΝΗ - Να λήξει η ομηρία τους, ζητά το Ενωτικό Κίνημα

Ένα τεράστιο αλαλούμ υπάρχει αυτή την στιγμή στο ΠΑΓΝΗ με τις μεταθέσεις νεφρολόγων, όπως αναφέρει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, είναι «απαράδεκτη η κατάσταση με τον παραλογισμό του Υπουργείου Υγείας να μεταθέσει με απόφαση υπουργού σε μία οργανική θέση Νεφρολόγου ταυτόχρονα δύο γιατρούς που υπηρετούν σε νησιά του Αιγαίου, και στη συνέχεια να μην τοποθετεί καμία, αλλά να αφήνει τη Νεφρολογική Κλινική του Πα.Γ.Ν.Η. στην τύχη της με τις εφημερίες να γίνονται ακόμη και από τον ίδιο το Διευθυντή της, χωρίς ειδικευόμενους.

Ήδη από τον Ιούλιο του 2016 είχε υπογραφεί η μετάθεση της μίας γιατρού η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αφού «δεν γνώριζαν» για την απόφαση του Υπουργού, δεν γνώριζαν που βρίσκεται ο φάκελός της, δεν γνώριζαν πότε θα γίνει η τοποθέτησή της με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η γιατρός να ζητήσει άδεια άνευ αποδοχών για ένα μήνα και να συμβούν διάφορες παλινωδίες και αναβολή της εκτέλεσης της απόφασης για τις 31/10/2016. Το ίδιο περίπου συνέβη και με την άλλη γιατρό, η οποία έχει απόφαση τοποθέτησης την 15/11/ 2016, τονίζει το Κίνημα και συνεχίζει:

Στο διάστημα αυτό η Νεφρολογική Κλινική του Πα.Γ.Ν.Η. υποφέρει από την τεράστια έλλειψη ιατρικού προσωπικού με την κάλυψη ενεργών εφημεριών από το Διευθυντή της και από γιατρούς λίγο πριν τη σύνταξη.

Να θυμίσουμε ότι πριν από ένα χρόνο περίπου η κλινική αυτή «μετακινήθηκε» προκειμένου με τη γειτνίασή της να στηριχθεί από την Παθολογική Κλινική, πράγμα που δεν συνέβη. Αποδείχτηκε σωστή τόσο η αντίδρασή της αγωνιστικής πτέρυγας των εργαζόμενων στη μετακίνηση αυτή, όσο και η άποψη ότι ο στόχος της μετακίνησης της κλινικής ήταν η συγχώνευση και η συρρίκνωση της Νεφρολογικής. Αυτό φάνηκε από τις επόμενες αποφάσεις του ΔΣ για παραχώρηση των χώρων της κλινικής, χωρίς ενίσχυσή της με νοσηλευτικό προσωπικό και από την απόσυρση όχι μόνο της στήριξης εφημέρευσης της κλινικής με ειδικευόμενους Παθολογίας, αλλά και εκείνων που έως πρόσφατα εκπαιδεύονταν κυκλικά για τρεις μήνες στο αντικείμενο της Νεφρολογίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις Διοικήσεις του Πα.Γ.Ν.Η, με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τις πολιτικές ΕΕ - ΔΝΤ, το Υπουργείο Υγείας αντί να ενισχύσει το έργο της κλινικής ουσιαστικά το υποβαθμίζει κρατώντας κενή την υπάρχουσα οργανική θέση και μη δίνοντας λύση στο πρόβλημα που το ίδιο δημιούργησε στις δύο εργαζόμενες, ειδικευμένες γιατρούς, που μάλιστα έχουν υπηρετήσει στην άγονη γραμμή να υποχρεώνονται σε άσκοπες και δαπανηρές μετακινήσεις.

Απαράδεκτη η στάση του Υπουργείου, της 7ης ΥΠΕ και της Διοίκησης του Πα.Γ.Ν.Η. να μην επισπεύδουν τις διαδικασίες τοποθέτησης γιατρού στην οργανική θέση, αν και πολύ καλά γνωρίζουν τα προβλήματα στελέχωσης τόσο της Κλινικής όσο και των Μονάδων της (Περιτοναϊκή Κάθαρση και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού), οι οποίες χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων τους συνεχίζουν να παρέχουν υψηλού επιπέδου ιατρικό και νοσηλευτικό έργο.

Το Ενωτικό Κίνημα, ζητά από το Υπουργείο, την 7η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του ΠαΓΝΗ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λήξουν την ομηρία των γιατρών και της κλινικής. Να προβεί στην άμεση στελέχωση της κλινικής με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να ενισχύσει το έργο της, καθώς και σε μαζικές προσλήψεις προσωπικού με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και χρηματοδότηση για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και να καθιερωθεί ο καθολικά δημόσιος χαρακτήρας του, σύμφωνα και με την "δεδηλωμένη πρόθεση" της κυβέρνησης να καλύψει κατά προτεραιότητα τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, που όπως και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν σε τραγική κατάσταση.

Το Κίνημα ζητά ακόμη, να λυθεί άμεσα το θέμα της ταλαιπωρίας των δύο συναδέλφων η οποία προκαλείται από τις αλλοπρόσαλλες εντολές του Υπουργείου Υγείας.

BEST OF NETWORK

Άρση μέτρων: Η Ελλάδα… ανοίγει! Το χρονοδιάγραμμα για πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, αγορά

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Οι παπαγάλοι της Αθήνας - Πώς το κέντρο της πρωτεύουσας γέμισε εξωτικά πουλιά

Στρατός Ξηράς: Από μάσκες μέχρι… οπλικά συστήματα – Λύσεις για όλα στα στρατιωτικά εργοστάσια

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με 1 ευρώ μπορείς να αγοράσεις ένα σισιλιάνικο σπίτι με θέα την Αίτνα

Netflix: Είναι η δημοφιλέστερη ψηφιακή πλατφόρμα ψυχαγωγίας; - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr

Survivor Spoiler: Αναστάτωση – «Βόμβα» με οικειοθελή αποχώρηση;

Defender Europe 2021: Αμερικανική «φόλα» στον Ερντογάν - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Aυστραλία: Νύφη βοηθά μοσχαράκι να γεννηθεί στη διάρκεια του γάμου της

Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο Newsbomb.gr: Ανεπανόρθωτο το πλήγμα στους ηθοποιούς από την πανδημία

Ξύλο σε εστιατόριο για τον λογαριασμό: Σερβιτόρος «ξάπλωσε» πελάτη (vid)

Τα 10+1 πιο «ακριβά» διαζύγια: Από τον Μπιλ Γκέιτς στον Μάικλ Τζόρνταν

Η Καίτη Γαρμπή «δίκασε» όσους προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον σάτυρο της Νέας Σμύρνης: «Υπάρχουν άρρωστα μυαλά» (pic)