ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σοβαρές καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ: Οι ασθενείς πεθαίνουν αναμένοντας ένα χειρουργείο και μία Εντατική

Την σοβαρή ένδεια στην οποία βρίσκεται η δημόσι υγεία και η περίθαλψη, με τους ασθενείς να κινδυνεύουν στις ΜΕΘ αλλά και σε όλο το σύστημα, αναδεικνύει για ακόμη μία φορά η ΠΟΕΔΗΝ. Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών, χωρίς επαρκή αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού, με ανεπαρκή και κακοσυντηρημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σοβαρές καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ: Οι ασθενείς πεθαίνουν αναμένοντας ένα χειρουργείο και μία Εντατική

Τα προβλήματα στα χειρουργεία 46 νοσοκομείων της χώρας, που καταγράφει η ΠΟΕΔΗΝ, είναι δραματικά και ταυτόχρονα επικίνδυνα.

Κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών, έκτακτα περιστατικά που μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να χειρουργηθούν, μακρές λίστες αναμονής για τους ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν έως και δύο έτη, διαλυμένος εξοπλισμός, μεγάλες ελλείψεις χειρουργικών υλικών, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:

Ασθενείς που χρειάζονται άμεσα να υποβληθούν σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, δεν χειρουργούνται επειδή δεν είναι εξασφαλισμένο το κρεβάτι μετά το χειρουργείο. Χειρουργεία αναβάλλονται επειδή δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, δεν λειτουργούν αναισθησιολογικά μηχανήματα, δεν υπάρχουν διαγνωστικά μηχανήματα (Αξονικοί Τομογράφοι), λείπουν χειρουργοί, νοσηλευτές και άλλες απαραίτητες υποστηρικτικές ειδικότητες Ιατρών. Πολλά φορεία και καρότσια που μεταφέρουν τους ασθενείς στα χειρουργεία είναι άχρηστα και διαλυμένα. Διαλυμένα επίσης τα χειρουργικά τραπέζια. Νοσοκομεία δεν έχουν πλυντήριο εργαλείων και τα εργαλεία πλένονται στο χέρι.

«Για επικοινωνιακούς λόγους η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοινώνει λίστες χειρουργείων αντί να προσλάβει νοσηλευτικό προσωπικό, χειρουργούς και αναισθησιολόγους, αντί να φροντίσει να προμηθευτούν τα νοσοκομεία χειρουργικά υλικά, να ανανεώσουν και να βελτιώσουν τον εξοπλισμό των χειρουργείων» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το Αναισθησιολογικό Τμήμα πρέπει να διαθέτει μια Νοσηλεύτρια για κάθε χειρουργική αίθουσα. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ στα δημόσια νοσοκομεία, ιδίως στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Τα Αναισθησιολογικά Τμήματα διαθέτουν μια Νοσηλεύτρια για τουλάχιστον 3 χειρουργικές αίθουσες. Στις εφημερίες μεγάλων Νοσοκομείων πολλές φορές υπάρχει μια νοσηλεύτρια εργαλειοδότρια για 2 χειρουργικές αίθουσες.

Η υποστελέχωση των χειρουργείων σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές αυξάνει τους κινδύνους για τους ασθενείς που χειρουργούνται, ειδικά όταν οι χειρουργικές αίθουσες είναι διάσπαρτες στο Νοσοκομείο σε πολλούς χώρους και μακρινές αποστάσεις.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύτρια χειρουργείου που καλύπτει χειρουργική αίθουσα ΩΡΛ καλείται να καλύψει χειρουργική αίθουσα για περιστατικά άλλων κλινικών σε χειρουργεία που βρίσκονται σε άλλο χώρο του Νοσοκομείου. «Κατά την εφημερία του Νοσοκομείου μπορεί να μεταφερθεί επείγον περιστατικό στη χειρουργική αίθουσα ΩΡΛ που πρέπει να υποβληθεί σε τραχειοστομία μέσα σε δευτερόλεπτα προκειμένου να σωθεί ο Ασθενείς. Τι θα γίνει εάν εκείνη την ώρα δεν υπάρχει Νοσηλεύτρια στη χειρουργική αίθουσα;» διερωτάται ο κ. Γιαννάκος.

Έχουμε να κάνουμε με Υπουργούς Υγείας που ασελγούν κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ΕΣΥ, σημειώνει η Ομοσπονδία, προσθέτοντας:

«Ασθενείς χάνουν τη μάχη για τη ζωή, επειδή στάθηκαν άτυχοι και αρρώστησαν σοβαρά σε περίοδο που τα Νοσοκομεία έχουν βαρέσει διάλυση. Η κυβέρνηση είναι «αλλού νταλού». Δεν ντρέπονται, δεν αισθάνονται τύψεις και καμία ανάγκη αυτοκριτικής.
Συνεχίζουν να λένε ψέματα και βρίζουν χυδαιότητα, όποιον αντιστέκεται στη καταστροφή. Κάτι που έκαναν και οι ίδιοι αντιστεκόμενοι μαζί μας στους δρόμους όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Τώρα πια δεν πείθουν κανέναν.
Οι πολίτες πληρώνουν από τη τσέπη τους την Υγειά τους, παρότι αυξήθηκε 2% η υγειονομική περίθαλψη στους μισθούς και τις συντάξεις. Τα βιβλιάρια ασθενείας έχουν αραχνιάσει στα συρτάρια των σπιτιών μας.

Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν λίγα ευρώ να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση κοστολόγησε τις ανθρώπινες ζωές και αντιμετωπίζει τον πόνο των Ασθενών με παροιμιώδη αναλγησία».

Και ακόμη, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν χειρουργικά υλικά προκειμένου να χειρουργήσουν τροχαία ή έκτακτα περιστατικά. Αναγκάζονται εκείνη την ώρα να ψάχνουν σε άλλα Νοσοκομεία.

Έκτακτα περιστατικά προσέρχονται σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία. Διαπιστώνεται ότι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Παρά ταύτα δεν τους αναλαμβάνει το Εφημερεύον Νοσοκομείο υποδοχής, λόγω έλλειψης προσωπικού, υποδομών, υλικών και εξοπλισμού. Έτσι αναγκάζονται να διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Έκτακτα περιστατικά προσέρχονται σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία στα οποία δεν λειτουργεί καμία χειρουργική αίθουσα.

Απόγευμα – νύκτα τα Περιφερειακά Νοσοκομεία διαθέτουν μία χειρουργική αίθουσα. Αν προσέλθει δεύτερο έκτακτο περιστατικό που χρίζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης μεταφέρεται σε άλλο Νοσοκομείο με μεγάλο κίνδυνο εξ αιτίας των καθυστερήσεων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων καλείται προσωπικό από το σπίτι του για να ανοίξει και άλλη χειρουργική αίθουσα. Πολλές φορές εάν δεν βρεθεί προσωπικό ή δεν διακομισθεί σε άλλο Νοσοκομείο περιμένει τη σειρά του. Η καθυστέρηση που είναι αναπόφευκτη, δυσκολεύει την χειρουργική επέμβαση.
Ασθενείς που περιμένουν στις λίστες αναμονής δεν εμφανίζονται να χειρουργηθούν. Αυτό σημαίνει ότι ή ξεπουλήθηκαν και πήγαν στον Ιδιωτικό Τομέα ή δυστυχώς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Όποιος δεν έχει χρήματα στη τσέπη του πεθαίνει!!! Τέτοιο Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχουμε.

Ασθενείς που χρειάζονται άμεσα να υποβληθούν σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, δεν χειρουργούνται επειδή δεν είναι εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ μετά το χειρουργείο. Πεθαίνουν αβοήθητοι.