ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αγωνία Ξανθού για την απόφαση του ΣτΕ, να διασωθούν οι 4.000 προσλήψεις στην υγεία

Δεν κρύβει την αγωνία του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για την εξέλιξη της απόφασης του ΣτΕ  αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ωστόσο αναμένει την ρύθμιση γέφυρα, την οποία προανήγγειλε ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας, προκειμένου να μπορέσουν να διασωθούν οι 4.000 προσλήψεις στην υγεία ορισμένου χρόνου που έχει ανακοινώσει η κυβερνηση.

Αγωνία Ξανθού για την απόφαση του ΣτΕ, να διασωθούν οι 4.000 προσλήψεις στην υγεία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τουλάχιστον ο υπουργός Υγείας είναι πράγματι ειλικρινής και δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία του, για την χθεσινοβραδυνή εξέλιξη του ΣτΕ, η οποία αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της αξιοπιστίας της κυβέρνησης.

«Το ΣτΕ παρεμβαίνει και ακυρώνει στην ουσία μία κεντρική πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», τόνισε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «στο Κόκκινο» την Πέμπτη, προσθέτοντας:

«Αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα, όχι μόνο στο συμβολικό, αλλά και στο ουσιαστικό επίπεδο, με την έννοια δηλαδή ότι παρεμβάσεις ανακουφιστικού χαρακτήρα για την κοινωνία, παγώνουν.

Θα προσπαθήσουμε να μην ακυρωθούν. Αυτό τουλάχιστον σε ότι αφορά το κομμάτι το δικό μας στο χώρο της υγείας. Θα δούμε τη ρύθμιση γέφυρα, την οποία προανήγγειλε ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας τις επόμενες μέρες και πραγματικά θα κάνουμε ότι μπορούμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, έτσι ώστε αυτή η παρέμβαση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας που είχαμε προβλέψει με 4.000 προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, να μην ακυρωθεί, αλλά προφανώς μας δημιουργεί επιπλέον δυσκολία. Θα υπάρξει μία καθυστέρηση. Θα κάνουμε όμως μία προσπάθεια να δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε από αυτό το σχεδιασμό.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη της απόφασης του ΣτΕ, ο Ανδρέας Ξανθός, υπογράμισε ακόμη:

«Είναι μία πραγματική δυσκολία η οποία έχει ανακύψει, αλλά νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει το περιθώριο και την ευθύνη να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και να διασφαλίσει ότι πρώτον, θα υλοποιηθεί με συνέπεια η βούλησή της να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να υπάρξει ένα καθεστώς νομιμότητας σε ένα χώρο ο οποίος λειτουργούσε ασύδοτα και παράνομα επί 27 χρόνια.
Αυτό είναι το ένα και το άλλο, είναι βεβαίως να υπάρξει μία συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του ΣτΕ και τις συνταγματικές ας πούμε προβλέψεις.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε, με βάση αυτήν την απόφαση να δημιουργηθεί ένα κλίμα γενικευμένης πολιτικής αποσταθεροποίησης στη χώρα, στο οποίο προσβλέπει καταφανώς η αντιπολίτευση. Αυτό το πράγμα δεν θα το επιτρέψουμε. Η χώρα αυτήν την περίοδο, ιδιαίτερα όταν είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το κλείσιμο της αξιολόγησης, χρειάζεται κοινωνική συνοχή και πολιτική σταθερότητα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφορικά με τις συζητήσεις με τους δανειστές, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι Θεσμοί δεν αμφισβητούν τον πολιτικό σχεδιασμό για τις παρεμβάσεις στην υγεία, αρκεί να τηρηθούν τοι δημοσιονομικές δεσμεύσεις.