ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΗΠΑΚ: Στα άκρα οι υγειονομικοί, για τους επικουρικούς & την πρόταση Κυρ. Μητσοτάκη

Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός, μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ζητά για ακόμη μία φορά, η ΔΗΠΑΚ (Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών).

ΔΗΠΑΚ: Στα άκρα οι υγειονομικοί, για τους επικουρικούς & την πρόταση Κυρ. Μητσοτάκη

Η ΔΗΠΑΚ, αναλύει στην συνέχεια το σκεπτικό των συνδικαλιστών γύρω από το μείζον θέμα των επικουρικών και των προσλήψεων εν γένει:

Η παράταξη του ΜΕΤΩΠΟΥ (ΣΥΡΙΖΑ) προσπαθεί να μας πείσει για τη λογική του «εφικτού» και του «μικρότερου κακού». Στηρίζει την κυβέρνηση και τις απολύσεις. Για αυτό:

- υποστηρίζει ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και να δείξουμε ανοχή γιατί δεν μπορεί να αντέξει η οικονομία,
- συμφωνεί να απολυθούν οι συνάδελφοι αρκεί να προκηρυχθούν νέες θέσεις!
- χρησιμοποιεί το επιχείρημα της αξιοκρατίας σαν πρόσχημα για απολύσεις! Αξιοκρατία όμως δε σημαίνει προσλήψεις με το σταγονόμετρο, ούτε συμβιβασμό με την ανεργία.

Η ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) και η ΑΡΣΙ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) διαφωνούν με την μονιμοποίηση των επικουρικών. Αν και στις συγκεκριμένες συνθήκες τάσσονται κατά των απολύσεων, διαφωνούν με την πάγια θέση της ΔΗΠΑΚ να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η ΑΡΣΙ μάλιστα ζητά στην ουσία παράταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας «επ’ αόριστον» (!!!)

Για τον λόγο αυτόν, η ΔΗΠΑΚ συμμετέχει μαζικά στις πρωτοβουλίες που αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ, όπως:

- Κινητοποιήσεις στις Διοικήσεις με το που λήγει η σύμβαση κάποιου επικουρικού. ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ
- Στάση εργασίας στις 14 Νοεμβρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επικουρικών γιατρών έξω από το υπουργείο Υγείας. Η στάση εργασίας στις 14/11 είναι για την Αττική.
- 24ωρη απεργία στις 24 Νοεμβρίου.
- Πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 8 Δεκεμβρίου και πανελλαδική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

Πως κρίνουν την πρόταση για την υγεία της Ν. Δημοκρατίας

Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας την συνάντηση που είχε η ΕΙΝΑΠ την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ν. Δημοκρατίας, η ΔΗΠΑΚ αναφέρει ότι «ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ένα τεράστιο Όχι στη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών ταυτιζόμενος με τη σημερινή ηγεσία του Υπ.Υγείας (“μιλάμε για λήξη των συμβάσεων και όχι για απολύσεις”) και ακόμη:

- ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ τις 6.500 κενές οργανικές θέσεις (των ήδη πετσοκομένων από τους αντιλαϊκούς οργανισμούς Λοβέρδου) που έτσι κι αλλιώς απέχουν πολύ από την ικανοποίηση των αναγκών του λαού μας σε υγεία-πρόνοια-περίθαλψη. (“...μόνο όσοι χρειάζονται θα προσληφθούν”). Αναμάσησε τα παλιά επιχειρήματα για “υπερπληθώρα” γιατρών και “υγειονομικο χάρτη”.
- ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΛΕΞΗ για το κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων παρά τις επίμονες ερωτήσεις του εκπροσώπου της ΔΗΠΑΚ.
- ΚΥΝΙΚΑ ΕΘΕΣΕ ΘΕΜΑ “υψηλού κόστους για τα αντικαρκινικά φάρμακα”.

Ουσιαστικά, η πρόταση για την υγεία που ετοιμάζει η ΝΔ, σύμφωνα με την ΔΗΠΑΚ εμπεριέχεται στην εξής διαπίστωση: “Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα”, “προσλήψεις με βάση τον προϋπολογισμό” και αυτά ...όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. Με την επισήμανση ότι “η επόμενη κυβέρνηση θα πάρει τη χώρα στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ!”. Βρε κάτι μας θυμίζει...

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να βγάλουν συμπεράσματα. Όσο κουμάντο κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η υγεία είναι εμπόρευμα και κόστος, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να μας σώσει κανένας «σωτήρας» αν δεν παλέψουμε εμείς οι ίδιοι. Τέρμα στη μοιρολατρία, στο «δε γίνεται τίποτα», στη λογική του λιγότερο κακού. Δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα με τους υπόλοιπους υγειονομικούς και ασθενείς για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια.