ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός από Βρυξέλλες: Στρατηγικής σημασίας για το ΕΣΥ & τους πολίτες η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ

Στην στρατηγική σημασία που έχει για το ΕΣΥ αλλά και για την καθολική κάλυψη των πολιτών η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος πραγματοποίησε την Πέμπτη επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες μαζί  με τον Αν. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό.

Ξανθός από Βρυξέλλες: Στρατηγικής σημασίας για το ΕΣΥ & τους πολίτες η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ

Οι δύο άνδρες, συναντήθηκαν με τον Έλληνα Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο και με τον Επίτροπο Υγείας, Vytenis Andriukaitis.

Στις συναντήσεις, αποτυπώθηκε η πολιτική στήριξη της Επιτροπής στο σχεδιασμό του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην προσπάθεια αναβαθμισμένης υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα και τη συνδρομή του στην προώθηση των αιτημάτων χρηματοδότησης από ειδικά ευρωπαϊκά ταμεία.

Προηγήθηκε σε θετικό κλίμα η συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Κοινωνικών Υποθέσεων, Απασχόλησης και Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής αντιπροσωπείας των Υπουργείων Υγείας και Οικονομίας-Ανάπτυξης με επικεφαλής τον Αν. Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό και τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργο Ιωαννίδη.

Παράλληλα, ο Επίτροπος Υγείας, V. Andriukaitis διαβεβαίωσε για την παροχή κάθε διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας από τις υπηρεσίες της E.E. και για την αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ.

Ο Υπουργός Υγείας ανέδειξε τη στρατηγική σημασία που έχει για την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την προώθηση της καθολικής και ισότιμης κάλυψης του πληθυσμού η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και διαβεβαίωσε τον Επίτροπο Υγείας για την ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης στη διασφάλιση της βιωσιμότητας αυτού του σχεδίου.

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα της προσβασιμότητας στη φαρμακευτική καινοτομία μέσα από την ορθολογική διαχείριση των νέων φαρμάκων και τη διακρατική συνεργασία στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης βιώσιμων τιμών αποζημίωσης στα ακριβά φάρμακα.

Για άλλη μια φορά ο Επίτροπος Υγείας δήλωσε την υποστήριξή του σε πρωτοβουλίες που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.