ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Σύστημα υγείας βασισμένο στις ανάγκες των ασθενών

Την ανάγκη για ένα σύστημα υγείας βασισμένο στις ανάγκες των ασθενών υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδέας Ξανθός από το βήμα του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών.

Ξανθός: Σύστημα υγείας βασισμένο στις ανάγκες των ασθενών

Η κυβέρνηση προσπαθεί, σύμφωνα με τον υπουργό, να γίνει δικαιότερη κατανομή των βαρών, γιατί η συμφωνία είναι ετεροβαρής.

«Υπάρχει ασυμμετρία ανάμεσα στις ανάγκες και στους πόρους. Είμαστε σε καθεστώς επιτροπείας. Χρειάζεται λοιπόν ένα σοβαρό σχέδιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στόχο έχουν την εξίσωση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας και της κοινωνικής πολιτικής με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες. Αρχίζει να δρομολογείται μία ενίσχυση του συστήματος με ανθρώπινο δυναμικό. Προχωράμε σταθερά στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας, το οποίο μέχρι σήμερα ήταν ιατρο-κεντρικό και νοσοκομειο-κεντρικό.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης: «Με νέες δομές και με σεβασμό στις ανάγκες του ασθενή κάνουμε τις παρεμβάσεις μας. Καλύψαμε τις ανάγκες των ανασφάλιστων πολιτών, βοηθώντας την πρόσβαση όλων ασχέτως εργασιακής η εισοδηματικής κατάστασης. Θα αναβαθμίσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση υγείας.
Ο έλεγχος της ζήτησης θα έρθει μέσα από τη χρήση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Η διαχείριση των τιμών φαρμάκων είναι ζητούμενο ειδικά στην κατηγορία των καινοτόμων φαρμάκων.
Προσπαθούμε με αγώνα κατά της διαφθοράς να καταπολεμήσουμε τις εστίες εκμετάλλευσης του ασθενή.
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη αποτελεί προτεραιότητα και είναι μία μεταρρύθμιση που εκκρεμεί. Θα βασιστούμε και σε Ευρωπαϊκούς πόρους, γιατί το κόστος είναι μεγάλο. Αλλάζουμε το μοντέλο από την αγορά υπηρεσιών σε μία ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών του ασθενή».