ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός σε ΠΙΣ: Πραγματικές οι ελλείψεις στο σύστημα - Έρχονται 2.740 προσλήψεις

Η υποχρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας, η απουσία οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι δυσλειτουργίες του ΕΟΠΥΥ, η υποστελέχωση των Νοσοκομείων, και άλλα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της Περίθαλψης τέθηκαν επί τάπητος στην προγραμματισμένη συνδιάσκεψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού.

Ξανθός σε ΠΙΣ: Πραγματικές οι ελλείψεις στο σύστημα - Έρχονται 2.740 προσλήψεις

Ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, ανοίγοντας τις εργασίες της συνδιάσκεψης, καλωσόρισε τον Υπουργό και τους συνέδρους και αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στο χώρο της Υγείας και δημιουργούν δυσκολίες τόσο στους ιατρούς και τους άλλους επαγγελματίες υγείας, όσο και στους πολίτες σε ότι αφορά την πρόσβασή τους στο Σύστημα.

Η υποχρηματοδότηση της υγείας που βρίσκεται περίπου στο 5% (από το 7% του μέσου ευρωπαϊκού όρου), η απουσία οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι αδυναμίες του ΕΟΠΥΥ, τόσο ως προς την περίθαλψη, όσο και ως προς τις πληρωμές των παρόχων υπηρεσιών υγείας, η υποστελέχωση των Νοσοκομείων λόγω της έλλειψης μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές όπου είναι έντονο το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, είναι ζητήματα τα οποία η Πολιτεία καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει μέσα από την οριακή λειτουργία του Συστήματος Υγείας.

«Η χαμηλή χρηματοδότηση σε συνδυασμό με την ελλιπή στελέχωση των υγειονομικών μονάδων, πρέπει να αποτελούν στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής. Εάν δεν ενισχύσουμε με πόρους και προσωπικό το σύστημα υγείας, δεν θα μπορέσουμε να παράσχουμε περίθαλψη που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών», τόνισε ο κ. Βλασταράκος.
Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματα του συνόλου των λειτουργών της υγείας, σε σχέση με το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα και την εφαρμογή οριζοντίων μέτρων περαιτέρω περικοπών, οδηγούν τους παρόχους υπηρεσιών υγείας σε αδυναμία λειτουργίας και πολλά μικρομεσαία ιατρεία και εργαστήρια στο κλείσιμο.

Οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει καθημερινά το ιατρονοσηλευτικό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η κοινωνική δράση των ελευθέρων επαγγελματιών παρόχων υπηρεσιών υγείας δεν μπορούν από μόνες τους να αντικαταστήσουν μία οργανωμένη υγειονομική πολιτική, που ένα σύγχρονο κράτος οφείλει να εφαρμόζει. Είναι καιρός, στο σημείο που έχουμε φτάσει, να υπάρξει συνεννόηση και συνέργεια όλων των δυνάμεων, προκειμένου τα προβλήματα που δημιουργούνται διαρκώς από τις ελλείψεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αδυναμία στελέχωσης των κενών κλινών ΜΕΘ, να λιγοστεύσουν και το σύστημα υγείας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας, λόγω της μεγάλης φτωχοποίησή της.

Ο Υπουργός Υγείας από τη πλευρά του ανέφερε ότι είναι πραγματικές οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του συστήματος υγείας, όπως τονίστηκαν και από τον Πρόεδρο του Π.Ι.Σ., δήλωσε ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απάλειψης των προβλημάτων που ναρκοθετούν το σύστημα. Ήδη έχει ξεκινήσει μεγάλη προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Ανέφερε πως προχωρά η διαδικασία πρόσληψης 740 γιατρών και στις αρχές του επόμενου έτους θα προκηρυχτούν άλλες 2000 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ. Ταυτόχρονα – είπε - προχωρούν οι διαδικασίες πρόσληψης νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ώστε να σταθεροποιηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα που αφορούν στους νοσοκομειακούς γιατρούς και την σταθεροποίηση καταβολής των εφημεριών, στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, τις συμβάσεις με νέους γιατρούς και ζήτησε τη συνδρομή όλων, προκειμένου να ανταποκριθούν με σεβασμό στη περίθαλψη και στις ανάγκες των πολιτών.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των Προέδρων και του Υπουργού Υγείας και τέθηκαν ερωτήματα για θέματα που αφορούν την Π.Φ.Υ., τον ΕΟΠΥΥ, τα Νοσοκομεία, την εκπαίδευση. Ο Υπουργός ανέφερε ότι προχωρεί σταδιακά στην αντιμετώπισή τους λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Ο Υπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε πως έχουν δοθεί ισοδύναμα και δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί πάγωμα ωριμάνσεων στο ΕΣΥ, ενώ στο ζήτημα της εμπλοκής ορισμένων κρίσεων γιατρών στα Συμβούλια Κρίσης ενημέρωσε πως θα υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.

Στη συνέχεια της συνδιάσκεψης ακολούθησε το κύριο μέρος της συζήτησης των Προέδρων, που αφορούσε την ιατρική εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, προπτυχιακή, μεταπτυχιακή και δια βίου, καθώς και τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ως βάση ενός σύγχρονου οικοδομήματος του Συστήματος.

Οι εισηγήσεις και η συζήτηση διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Συνδιάσκεψη, δημιουργούν προϋποθέσεις θετικών, ρεαλιστικών και βιώσιμων προτάσεων προς την κατεύθυνση δημιουργίας υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, φροντίδας και περίθαλψης των πολιτών, με ασφάλεια, ποιότητα και προοπτική.