ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα για τις τροπολογίες του υπ. Υγείας: «Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τεχνικές εξαπάτησης»

Παρέμβαση πραγματοποίησε την Πέμπτη στην Βουλή η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην οποία συμπεριλήφθηκαν η τροπολογία της Κυβέρνησης για τις παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και τροπολογίες του Υπουργείου Υγείας.

Παπακώστα για τις τροπολογίες του υπ. Υγείας: «Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τεχνικές εξαπάτησης»

Συγκεκριμένα, η Βουλευτής, αναφερόμενη στην τροπολογία για την παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους και την ονομαστική ψηφοφορία ανέφερε πως η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τεχνικές εξαπάτησης.

Η Κατερίνα Παπακώστα εξήγησε πως από την κυβερνητική πλειοψηφία αναφέρεται πως οι θέσεις Σουλτς, Μοσχοβισί και Πιτέλα για τις εν λόγω παροχές, βοηθούν την θέση της Χώρας μας. Έθεσε λοιπόν το ερώτημα, για ποιό λόγο εισήχθη η συγκεκριμένη τροπολογία εσπευσμένα και εζητήθη ονομαστική ψηφοφορία, εφόσον η Ελλάδα βρίσκεται στην γραμμή Μοσχοβισί. Η Βουλευτής κατέληξε πως η Κυβέρνηση έχει σκοπό να διχάσει την Ελληνική Βουλή, ενώ τα στελέχη της συμπεριφέρονται ως πονηροί πολιτικάντηδες και όχι ως ευφυείς πολιτικοί. Δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία, ως θεσμικό κόμμα, αρνείται να συμμετέχει σε αυτού του τύπου τις διαδικασίες και με αυτό το πολιτικό σκεπτικό, ιδίως αφού είχε εκφράσει δήλωση βουλήσεως θετική και προς το εσωτερικό της Χώρας και προς το εξωτερικό, προς στήριξη των θέσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά στην τροπολογία που κατατέθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, η Κατερίνα Παπακώστα σημείωσε πως πρόκειται για πολλές διατάξεις, οι οποίες δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Πχ, ζητείται παράταση, για να σταθεί διοικητικά και οικονομικά αυτοτελώς η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο Οργανισμός της. Η Βουλευτής έθεσε το ερώτημα, για ποιό λόγο ζητείται αυτή η παράταση και γιατί δεν τηρήθηκε η προθεσμία έως σήμερα, ώστε να διασφαλιστεί η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της ΕΣΔΥ.

Αναφέρθηκε επιπλέον στην πρόταση αυτοδίκαιης παράτασης της θητείας του Διοικητή και του Αναπληρωτή Διοικητή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, έως τον διορισμό νέου Διοικητή και Αναπληρωτή, παρόλο που υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για αυτές τις περιπτώσεις.

Η Κατερίνα Παπακώστα έκανε ειδική αναφορά στην παράταση των συμβάσεων εφοδιασμού των ΔΥΠΕ και ΠΕΔΥ με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις, χωρίς να διεξαχθεί νέος διαγωνισμός. Αυτό προτείνεται την ώρα που το παρατηρητήριο τιμών έχει ρίξει τις τιμές. Απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά στελέχη η Βουλευτής ρώτησε αν βάσει των στοιχείων αυτών θα «γίνει πάρτι τιμών», που θα νομιμοποιείται με αυτές τις διατάξεις.

Επιπροσθέτως, δήλωσε σύμφωνη με την καταβολή της υπερωριακής και νυχτερινής απασχόλησης, και των εξαιρέσιμων ημερών εργασίας του προσωπικού των νοσοκομείων ΕΣΥ και ΕΚΑΒ, καθώς και των εφημεριών του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς. Όμως, με την εν λόγω καταβολή δημιουργείται μία δαπάνη ύψους 6,8 εκατ. Ευρώ που θα καλυφθεί από πιστώσεις των νοσοκομείων και δαπάνη ύψους 213.000 Ευρώ για το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς. Η Βουλευτής τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίρρηση σε αυτή την ρύθμιση, άλλα ζήτησε να ενημερώσει ο Υπουργός Οικονομικών την Βουλή, αν θα αυξηθεί παράλληλα ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων, καθώς ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2017 δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Τέλος, η Κατερίνα Παπακώστα ζήτησε να ενημερωθεί με ποιό σκεπτικό έγινε αποδεκτή η βουλευτική τροπολογία, η οποία στην ουσία δημιουργεί νοσοκομειακούς ιατρούς δύο ταχυτήτων. Η τροπολογία διαχωρίζει τους επικουρικούς ιατρούς, οι οποίοι αμείβονται από το ΕΣΠΑ, από αυτούς των νοσοκομείων καθώς τους δίνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων διάρκειας μέχρι 2 ετών στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Διερωτήθηκε για ποιό λόγο δεν ζητείται από τους επικουρικούς ιατρούς που εργάζονται στην Αθήνα και στον Πειραιά να καλύψουν τα υπαρκτά κενά στην Περιφέρεια, εφόσον η Κυβέρνηση επικαλείται συνεχώς την ίση μεταχείριση.

Κλείνοντας την παρέμβασή τους, η Κατερίνα Παπακώστα επεσήμανε ότι ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι τα 500 εκατ. Ευρώ μέρισμα είναι «σεσημασμένο», ενώ σήμερα είναι «επιβεβλημένο».