ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Φιλί ζωής» στο γηρασμένο ΕΣΥ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - Επίσκεψη Ξανθού στο «Ελπίς»

Ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες αναβάθμισης κτιριακών υποδομών αλλά και αντικατάστασης πεπαλαιωμένου εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προς την κατεύθυνση αυτή, στην τελική ευθεία βρίσκεται όπως όλα δείχνουν, μια συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία θα χρηματοδοτήσει το ΕΣΥ.

«Φιλί ζωής» στο γηρασμένο ΕΣΥ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - Επίσκεψη Ξανθού στο «Ελπίς»

Τα παραπάνω τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος συνοδεύομενος από τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας , Αγγέλο Παπαδόπουλο και την αναπληρώτρια διοικήτρια, Τζένη Διαμαντοπούλου, επισκέφθηκαν το νοσοκομείο «Ελπίς», ένα από τα παλαιότερα νοσηλευτήρια της χώρας, το οποίο χρονολογείται από το 1912.

Ο υπουργός επισκέφθηκε τους χώρους του νοσοκομείου και ξεναγήθηκε από τον Διοικητή, κ. Βαράκη στην προσφάτως ανακαινισμένη πτέρυγα όπου θα λειτουργήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα η Ωτορινολαρυγγολογική και η Οφθαλμολογική Κλινική καθώς και η Καρδιολογική Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με τρεις νέες κλίνες. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με όλους τους εργαζόμενους στο αμφιθέατρο του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Τα βασικότερα ζητήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι ήταν η υποστελέχωση σε προσωπικό- κυρίως νοσηλευτικό- ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός και τα κτιριακά προβλήματα του «Ελπίς». Ο υπουργός ανέφερε ότι αναζητείται ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την κάλυψη αναγκών αναβάθμισης κτιριακών υποδομών αλλά και αντικατάστασης πεπαλαιωμένου εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία. Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι είναι σε «καλό δρόμο» μια συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο τη χρηματοδότηση ενός «πακέτου» άμεσων βελτιωτικών παρεμβάσεων στις υποδομές και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του ΕΣΥ.

Μέχρι τέλος τους έτους 2.000 προσλήψεις, τον Φεβρουάριο οι 4.000

Σχετικά με τις επικείμενες προσλήψεις, ο κ. Ξανθός έκανε γνωστό ότι με βάση του προγραμματισμό του Υπουργείου, μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου θα έχει προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ η δέσμη των 2.000 προσλήψεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού ενώ μέσα στον ερχόμενο Φλεβάρη θα έχουν διοριστεί στα δημόσια νοσοκομεία 4.000 εργαζόμενοι με 12μηνες συμβάσεις μέσω του ειδικού προγράμματος στήριξης ανέργων του ΟΑΕΔ στο χώρο της Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στο νοσοκομείο «Ελπίς», έχουν ήδη γίνει 11 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (προκήρυξη 5Κ και 4Κ+ παλιά προκήρυξη ΑΣΕΠ του 1998), από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα συνάψουν συμβάσεις 14 εργαζόμενοι ενώ από τη δέσμη των 2.000 προσλήψεων που θα προκηρυχθούν μέχρι τις 28/12, θα τοποθετηθούν στο νοσοκομείο 18 άτομα. Επίσης έχουν ήδη προκηρυχθεί 3 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ (από τις 760 για όλα τα νοσοκομεία) και είναι σε στην τελική φάση η έκδοση ΚΥΑ για επιπλέον 2.000 μόνιμες θέσεις.

Τέλος, όσον αφορά τη χρηματοδότηση του «Ελπίς», ο υπουργός είπε ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου ανήλθε το 2015 σε 5.930.000 ευρώ και έκλεισε στα 7.940.000 ευρώ ενώ φέτος αυξήθηκε στα 8.150.000 ευρώ. «Γνωρίζουμε ότι το ποσό αυτό είναι οριακό, δείχνει όμως την πρόθεση μας για σταδιακή αντιστροφή της συνεχούς υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ τα προηγούμενα χρόνια και της προσήλωσης του υπουργείου Υγείας στην αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Ξανθός, είχε αναφερθεί και πάλι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και σε εταιρείες leasing - προκειμένου να μπορέσει να ανανεωθεί ο «στόλος» των μηχανημάτων του ΕΣΥ καθώς πρόκειται για εξαιρετικά γηρασμένα μηχανήματα - σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο στον Real FM. Να σχολιάσουμε ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που ο υπουργός Υγείας, αναφέρεται απενεχοποιημένα στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ