ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΙΣ & ΙΣΑ: Ήρθε η ώρα για εθνική πολιτική στην υγεία - Σχόλια με αφορμή το δημοσίευμα Guardian

Την ανάγκη για μία εθνική πολιτική μακράς πνοής προκειμένου να στηριχθεί η υγεία και η περίθαλψη, προτείνουν τα δύο κορυφαία θεσμικά όργανα των γιατρών, ο ΠΙΣ και ο ΙΣΑ, με αφορμή το δημοσίευμα του Guardian την 1η Ιανουαρίου 2017, το οποίο στηλιτεύει την υγειονομική κατάσταση στην Ελλάδα, λέγοντας πως «οι ασθενείς ενώ θα έπρεπε να ζουν πεθαίνουν» και πως το σύστημα υγείας της χώρας, είναι χαοτικό.

ΠΙΣ & ΙΣΑ: Ήρθε η ώρα για εθνική πολιτική στην υγεία - Σχόλια με αφορμή το δημοσίευμα Guardian

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πρόκειται για μία ψύχραιμη ματιά των γιατρών σε μία ακόμη δύσκολη στιγμή, όπου η Ελλάδα βάλλεται διεθνώς και μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα. Και η αλήθεια είναι, ότι δεν μας αξίζει τώρα, που η χώρα μας επιχειρεί να σηκώσει κεφάλι, μετά από 7 χρόνια βαθειάς ύφεσης και φτωχοποίησης, μετά από τρία Μνημόνια, μετά από ατελείωτα και δραματικά μέτρα, και μετά από τόσα πέτρινα χρόνια, όπου πολίτες, υγειονομικοί, γιατροί, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, σύσσωμη η κοινωνία, έχει αντέξει και έχει σηκώσει δυσβάστακτο βάρος από αυτό που θα της αναλογούσε στην πραγματικότητα.

Βεβαίως το ΕΣΥ και γενικότερα το σύστημα υγείας στην Ελλάδα αντικειμενικά, διάγει μία πολύ δύσκολη και οριακή κατάσταση. Επομένως, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ, να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλά διαρκώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ποτέ δεν πραγματοποιούνται.

Από την άλλη πλευρά, ο Guardian, αποτελεί μία εφημερίδα πολύ σοβαρή, είναι η 3η σε κυκλοφορία στην Βρετανία – μετά τις Daily Telegraph και Times – και απολαμβάνει δόξα και αξιοπιστία. Επομένως ό,τι υπογράφει και δημοσιεύει η παμπάλαιη Guardian (ιδρύθηκε το 1821 στο Μάντσεστερ) είναι κάτι παραπάνω από θέσφατο και δεν μπορεί να μην ληφθούν υπόψιν, έστω και εάν «τα στοιχεία που καταθέτει, είναι παλαιά και αφορούν τα έτη 2011 και 2012» όπως υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το onMed μίλησε με τον πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Μιχάλη Βλασταράκο ζητώντας του να σχολιάσει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας- το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από σκληρό έως ρεαλιστικό – και αποτυπώνει ουσιαστικά τα λεγόμενα της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ έχει δηλώσεις και του ιδίου του προέδρου της Ομοσπονδίας.

«Είναι γεγονός ότι οι δαπάνες υγείας οι οποίες βρίσκονται πέριξ του 5% σήμερα είναι πολύ χαμηλές για να στηρίξουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια ολόκληρο το σύστημα υγείας», τονίζει ο κ. Βλασταράκος και συνεχίζει:

«Από εκεί και πέρα όμως, δημοσιεύματα που δυσφημούν την χώρα μας και την κατατάσσουν στα όρια του τριτοκοσμικού κράτους δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες, ζημία σε όσους θέλουν να επισκεφθούν την χώρα μας και κάνουν κακό συνολικά στον τόπο.

Ταυτόχρονα, είναι πρόκληση για όλον τον πολιτικό κόσμο και τους κοινωνικούς φορείς σε αγαστή συνεργασία, να συνεργαστούν, ώστε τα προβλήματα του συστήματος υγείας μέσα από μία μακρόπνοη εθνική πολιτική, να εκλείψουν και να τεθούν οι βάσεις για υγεία και περίθαλψη με ασφάλεια και σεβασμό στην αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου».

Τι αναφέρει ο ΙΣΑ

Από την πλευρά του και ο ΙΣΑ, σε ανακοίνωσή του, μιλά για την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής πολιτικής για την υγεία, ωστόσο εκφράζει την ανησυχία του για την κατάρρευση του ΕΣΥ, η οποία αποτυπώνεται από τα διεθνή ΜΜΕ.

Αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του ΙΣΑ:

«Με κακούς οιωνούς ξεκίνησε η νέα χρονιά, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς η κατάρρευσή του καταγράφεται σε δημοσιεύματα όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ξένων Μέσων Ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, στο οποίο παρουσιάζεται «η χαοτική κατάσταση στο ΕΣΥ που έχει αποτέλεσμα ασθενείς που θα έπρεπε να ζήσουν να πεθαίνουν», όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.

Η τραγική αυτή κατάσταση αποτελεί απόρροια τόσο των μνημονιακών πολιτικών όσο και της αδυναμίας των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να χαράξουν μια βιώσιμη πολιτική. Σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας διανύει τη χειρότερη περίοδό του καθώς η πολιτική ηγεσία έχει χάσει τον έλεγχο και το οδηγεί στην πλήρη κατάρρευσή του. Η αποτύπωση αυτής της κατάστασης στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης αποτελεί πλήγμα για τη χώρα μας και απειλεί τον τουρισμό.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτησή του, για τη σημερινή κατάσταση ωστόσο θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για την εξυγίανση του ΕΣΥ.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς και τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν άμεσα για τη χάραξη μιας Εθνικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός για δημοσίευμα του Guardian: Ανυπόστατο και χυδαίο - Το ΕΣΥ γιατρεύει τις πληγές του



Άραγε το πιο βαθύ σκοτάδι πέρασε; Ένας απολογισμός για την υγεία, την χρονιά που πέρασε