ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πολάκης: Για πρώτη φορά φέτος, πολλά νοσοκομεία χωρίς χρέη - Το ΕΣΥ αρχίζει να ορθοποδεί

Την φετεινή χρονιά, για πρώτη φορά, πολλά νοσοκομεία θα κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους, χωρίς να δημιουργήσουν καινούργια χρέη. Εκτός από την ομαλή και αυξημένη χρηματοδότηση το 2016, ο ΕΟΠΥΥ έδωσε στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 410 εκατ. ευρώ και άλλα 170 σε στρατιωτικά, πανεπιστημιακά, Ωνάσειο και «Παπαγεωργίου», κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ.

Πολάκης: Για πρώτη φορά φέτος, πολλά νοσοκομεία χωρίς χρέη - Το ΕΣΥ αρχίζει να ορθοποδεί

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μιλώντας την Κυριακή στο ΑΠΕ.

Στις εποχές των παχιών αγελάδων όλα μαζί τα ασφαλιστικά ταμεία ποτέ δεν ξεπέρασαν τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό επετεύχθη, διότι ο ΕΟΠΥΥ έλαβε φέτος από τα ασφαλιστικά ταμεία 4,130 δισ. ευρώ, από 3,480, πέρυσι, τόνισε και συνέχισε:

«Έχει μπει σε άλλη πορεία (εννοεί τον ΕΟΠΥΥ), κάνει συνολική εκκαθάριση των υποβολών των παρόχων, πληρώνει ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων χρόνων και δεν δημιουργεί νέες. Επιπλέον, καταργεί την προπληρωμή του ασφαλισμένου για την προμήθεια προϊόντων (ταινίες σακχάρου, γυαλιά, ορθοπεδικά είδη, συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης, κλπ). Ο πάροχος που έχει υπογράψει σύμβαση θα αποζημιώνεται απευθείας από τον Οργανισμό.

Έχουμε κάνει μια συνειδητή επιλογή, μέσα στην κρίση το μεγαλύτερο κοινωνικό αντιστάθμισμα είναι να μπορείς να προσφέρεις στον άλλο δημόσια δωρεάν, ισότιμη, έγκαιρη και αποτελεσματική περίθαλψη. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούσαμε να αφήσουμε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους χωρίς την παροχή φροντίδας. Αυτό είναι και μια ιδεολογικού χαρακτήρα αλλαγή, βαθιά αριστερή και βαθιά ταξική».

Φυσικά και υπάρχουν προβλήματα στον χώρο της Υγείας, συνέχισε ο κ. Πολάκης, «η εμπιστοσύνη όμως των πολιτών δεν έχει κλονιστεί απέναντι στο ΕΣΥ. Είναι προφανές ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το σύνολο, είμαστε όμως ικανοποιημένοι από το ότι ισορροπήσαμε ένα σύστημα που κινδύνευε να καταρρεύσει. Η εικόνα του ΕΣΥ σήμερα, είναι ενός συστήματος που αρχίζει να ορθοποδεί, μετά από πολλά χρόνια υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και συνειδητής διάλυσης».

Το μεγάλο δε συγκριτικό πλεονέκτημα του δημόσιου συστήματος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, είναι η ελευθερία της πρόσβασης στην ώρα της ανάγκης, δεν έχεις κλειστές πόρτες, κάτι που πήγε να γίνει, τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά με τους ανασφάλιστους. Βρήκαμε χρέη 30 εκατ. ευρώ, ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια και αυτά έχουν πάει στις εφορείες και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να τα καλύψουμε, αυτό κάνανε οι προηγούμενοι».