ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Προσφυγικό: Η επίσκεψη Αβραμόπουλου, η αποσυμφόρηση των νησιών & οι πόροι που δεν έρχονται

Οι γνώμες διίστανται αναφορικά με την επίσκεψη του Έλληνα Επιτρόπου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλου χθες στην Μυτιλήνη με αφορμή το προσφυγικό, ο οποίος συναντήθηκε με τους Δημάρχους του Βορείου Αιγαίου.

Προσφυγικό: Η επίσκεψη Αβραμόπουλου, η αποσυμφόρηση των νησιών & οι πόροι που δεν έρχονται

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Από την μία πλευρά, υπάρχουν φωνές που αναφέρουν πως η επίσκεψη Αβραμόπουλου είναι συμβολική και στέλνει ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη πως η Ελλάδα έχει πράξει ότι ήταν ανθρωπίνως (και πολιτικώς;) δυνατόν και έχει προσφέρει τα μέγιστα στον βωμό του προσφυγικού. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν φωνές που λένε ότι ο Έλληνας Επίτροπος ήρθε πολύ αργά στην χώρα μας και πως η στάση του, είναι μάλλον χλιαρή σε ένα μείζον θέμα που ταλανίζει σφόδρα την Ελλάδα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο δημόσιας υγείας και που έχει ο ίδιος την δυνατότητα - συνεπεία της θέσης του- να πραγματοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις.

Μην ξεχνάμε επίσης, ότι η Ελλάδα έχει λαμβάνειν περί τα 500 εκατ. ευρώ για το ζήτημα του προσφυγικού και η αλήθεια είναι πως αυτά τα χρήματα έχουν καθυστερήσει πολύ να έρθουν αλλά και να κατανεμηθούν.

Το βασικό μέλημα της κυβέρνησης σήμερα, είναι οι πρόσφυγες - που ήρθαν για να μείνουν όπως όλα δείχνουν- να μεταφερθούν σε αξιοπρεπείς και σύγχρονες δομές και να αρχίσουν να ζουν κανονικά.

Εν τω μεταξύ, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) οι οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων για την τοποθέτηση 679 επαγγελματιών υγείας, διοικητικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος: «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Επείγουσας Υγειονομικής Διαχείρισης για την Προσφυγική Κρίση», το οποίο χρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμοδιότητας του Επιτρόπου, κ. Δ. Αβραμόπουλου.

Οι παραπάνω θέσεις εργασίας αφορούν σε τοποθετήσεις στα δημόσια νοσοκομεία, στις δομές του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, στις Υγειονομικές και Διοικητικές περιφέρειες, στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας, στο ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και στο ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του στόλου του, με στόχο να στηρίξουν σημαντικά τις ανάγκες του προσφυγικού.

Αλλά και οι Γιατροί του Κόσμου την περασμένη εβδομάδα, απηύθυναν δραματική έκκληση σε όλους τους φορείς να βοηθήσουν όσο είναι δυνατόν, ρωτώντας ταυτόχρονα εάν η χώρα μας έπραξε ό,τι μπορούσε προκειμένου οι ευπαθείς αυτές ομάδες να βιώνουν μία κανονικότητα στην καθημερινότητά τους και να μην κινδυνεύουν να πεθάνουν από το σφοδρό κρύο στα Κέντρα Φιλοξενίας.

Και ο κ. Αβραμόπουλος πάντως χθες, επανέλαβε την φράση των Γιατρών του Κόσμου, τονίζοντας πως οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ζουν μέσα στο κρύο και πως πρέπει να βρεθούν λύσεις τώρα και όχι αύριο.

Εξάλλου, όπως τόνισαν χθες οι τρεις δήμαρχοι του βορείου Αιγαίου που συνόδευσαν τον επίτροπο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των δομών που λειτουργούν σήμερα στα νησιά και να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης παραβατικών και υπό απέλαση μεταναστών.

Οι Δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου από την πλευρά τους, αναφέρθηκαν στην σημασία και τον συμβολισμό της επίσκεψης Αβραμόπουλου, και ζήτησαν να ελαφρυνθούν οι τοπικές κοινωνίες από το βάρος των φιλοξενουμένων προσφύγων.

Δεν« χάσαμε ξαφνικά την ανθρωπιά μας εμείς οι νησιώτες και το έχουμε αποδείξει. Όμως πλέον είναι -ξαναλέω- στόχος να ελαφρυνθούν και οι τοπικές κοινωνίες που έχουν κουραστεί. Που κουβαλούν εδώ και καιρό ένα βάρος που τους έχει λυγίσει και κινδυνεύει να τους πλακώσει», υπογράμμισε με νόημα ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Σπύρος Γαληνός.

Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος χαρακτήρισε την επίσκεψη Αβραμόπουλου «σημαντικότατη με υψηλό συμβολισμό. Η χώρα δεν επιτρέπεται να διασύρεται όταν έχει δώσει με ανθρωπιά ότι έχει προσφέρει στο προσφυγικό ζήτημα», σημείωσε και συνέχισε: «Κρατάμε από τη δήλωση του επιτρόπου τον προσωρινό χαρακτήρα των δομών και το αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση. Η άμεση αποσυμφόρηση αποτελεί την προτεραιότητα, συμπληρώνει την ανάγκη ταχύτητας στη διεκπεραίωση αιτημάτων ασύλου. Χωρίς αυτό κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή, διαταράσσεται η κοινωνική γαλήνη, τίθενται σε αμφισβήτηση οι γεωπολιτικές ισορροπίες. Δεν είναι δυνατόν ένα νησί όπως η Σάμος με 33.000 κατοίκους να έχει δεχθεί 5.3 φορές τον πληθυσμό του σε πρόσφυγες και σήμερα σε μια πόλη με μόλις 6.000 κατοίκους να υπάρχουν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Χωρίς τη δυνατότητα να παρέχονται οι απαραίτητες συνθήκες στις ευάλωτες ομάδες, στα ασυνόδευτα παιδιά, στις οικογένειες, στους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη».

«Δεν υπάρχει περίπτωση νέου καταυλισμού στη Σάμο. Υπάρχει περίπτωση άμεσης αποσυμφόρησης με τα κριτήρια που έχουν τεθεί στη βάση των ανθρωπιστικών αξιών. Αυτό και μόνο μπορεί να γίνει», επεσήμανε ο κ. Αγγελόπουλος.

Αιχμηρή τέλος εμφανίστηκε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, υπογρμμίζοντας τα εξής:
«Η κατάσταση είναι γνωστή. Ούτε το βόρειο Αιγαίο μόνο του μπορεί, ούτε η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντιμετωπίσει το πρωτόγνωρο και μεγάλο αυτό ζήτημα. Χρειάζεται η συνδρομή και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας. Εμείς είμαστε εδώ σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Όμως, δεν αρκούν οι επισκέψεις και οι διαπιστώσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Χρειάζονται πράξεις και έργα και αυτά περιμένουμε».