ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νταβός: Σύμπραξη για τη μείωση του χρόνου παρασκευής εμβολίων για επιδημίες

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, προκύπτουν κάθε χρόνο σημαντικές ειδήσεις, είτε αυτές αφορούν την πολιτική, είτε την οικονομία, είτε την δημόσια υγεία. Άλλωστε είναι γνωστό πως το Φόρουμ επισκέπτονται διεθνείς προσωπικότητες, οι οποίες επιθυμούν να καταθέσουν το στίγμα τους.

Νταβός: Σύμπραξη για τη μείωση του χρόνου παρασκευής εμβολίων για επιδημίες

Έτσι και φέτος, όπου διάφορες χώρες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φαρμακοβιομηχανίες, ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία αποσκοπεί στην παρασκευή εμβολίων για την ταχεία αντιμετώπιση των επιδημιών σε παγκόσμια κλίμακα.

«Προτεραιότητά μας είναι να παρασκευάσουμε εμβόλια για τις επιδημίες που έχουμε αναγνωρίσει ότι συνιστούν δυνάμει μεγάλη απειλή» δήλωσε ο Τζον Αρν Ρότινγκεν, γενικός γραμματέας του συνασπισμού αυτού που ονομάστηκε Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Η πρωτοβουλία αυτή η οποία ξεκινά με χορηγίες 460 εκατομμυρίων δολαρίων θα έχει προτεραιότητα την παρασκευή εμβολίων κατά του κορονοϊού MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής), του πυρετού της Λάσα ή του ιού του Νίπα που μπορούν να προκαλέσουν "σοβαρές επιδημίες", σημείωσε.

"Όμως χρειάζεται επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για το άγνωστο", πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε μετά τον θάνατο περισσότερων από 11.000 ανθρώπων το 2014 από την επιδημία του ιού Έμπολα στην Αφρική.

Ο συνασπισμός έχει λάβει μέχρι στιγμής δεσμεύσεις για τη δωρεά ποσού συνολικού ύψους 460 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ιαπωνία, το ίδρυμα Melinda & Bill Gates και το Wellcome Trust.

"Πρόκειται για σχεδόν το μισό δισεκατομμύριο δολάρια που χρειάζεται ο CEPI για τα πέντε επόμενα χρόνια", υπογραμμίζει ο ΓΓ του συνασπισμού σε ανακοίνωσή του.

Οι άλλοι μετέχοντες στο CEPI είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και φαρμακευτικοί όμιλοι, όπως οι GSK, Pfizer και Sanofi.

Έμπολα και ο Ζίκα έδειξαν με τραγικό τρόπο ότι ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος να εντοπίσει το τοπικό ξέσπασμα επιδημιών και να ανταποκριθεί εγκαίρως προκειμένου να εμποδίσει να γίνουν πανδημίες παγκοσμίως", επισήμανε ο Μπιλ Γκέιτς στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι μετέχοντες στην πρωτοβουλία.

Ο CEPI ελπίζει "να μειώσει τον χρόνο παραγωγής νέων εμβολίων για την προστασία από τους ιούς που προκύπτουν αιφνίδια ως απειλές κατά της δημόσιας υγείας, όπως συνέβη πρόσφατα με τον Ζίκα", καταλήγει στην ανακοίνωσή του.