ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΙΝΑΠ: Και το νοσ. Κορυδαλλού στο ΕΣΥ μετά το ψυχιατρείο, αλλά με μόνιμη στελέχωση & εξοπλισμό

Εξαιρετικά θλιβερές σκηνές είδαν από κοντά χθες Δευτέρα, κατά την επίσκεψή τους στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, οι επικεφαλής του προεδρείου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

ΕΙΝΑΠ: Και το νοσ. Κορυδαλλού στο ΕΣΥ μετά το ψυχιατρείο, αλλά με μόνιμη στελέχωση & εξοπλισμό

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ασθενείς – κρατούμενοι στοιβαγμένοι ανά εννέα σε θαλάμους μικρότερης χωρητικότητας, οριακές συνθήκες υγιεινής, όπως παροχή ζεστού νερού με το σταγονόμετρο και προσωπικό να τρέχει αλαφιασμένο, προκειμένου να προλάβει τα περιστατικά.

Υποτίθεται ότι το νοσοκομείο έχει ενταχθεί στο ΕΣΥ, ωστόσο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού κ. Ηλία Σιώρα η ένταξη αυτή, θα λέγαμε ότι είναι «μαϊμού», καθώς υπάρχει σοβαρό ζήτημα υποστελέχωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η ΕΙΝΑΠ, στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού τη Δευτέρα νοσηλεύονταν 195 κρατούμενοι. Εξ αυτών οι 119 ήταν οροθετικοί ασθενείς και οι 76 αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας, κυρίως χρόνια νοσήματα.

Η κάλυψη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό χαρακτηρίζεται κάτι παραπάνω από ανεπαρκής. Απασχολούνται 27 γιατροί, εκ των οποίων είναι μόνιμοι μόλις οι 7 – οι άλλοι 20 είναι απασχολούμενοι με «μπλοκάκια». Κενά υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό, με τις 14 οργανικές θέσεις να είναι καλυμμένες κατά το 1/3.

«Ως ΕΙΝΑΠ και ως γιατροί ζητάμε να προχωρήσει γρήγορα η ένταξη αυτού του νοσοκομείου στο ΕΣΥ και να προκηρυχθούν θέσεις μόνιμου προσωπικού. Είναι ανάγκη η πολιτεία και οι αρμόδιοι να δουν τα προβλήματα του νοσοκομείου και να φροντίσουν για την επίλυσή τους με κάθε δυνατό τρόπο» τονίζει με έμφαση η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κυρία Ματίνα Παγώνη.

Από την πλευρά του και ο κ. Σιώρας, αναφέρει πως ζητάμε και το Γενικό νοσοκομείο Κορυδαλλού να ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, μία πρόταση που εκκρεμεί εδώ και επτά χρόνια. Στο εν λόγω νοσηλευτήριο, κυριαρχούν οι ελαστικές θέσεις εργασίας, ένας γιατρός εφημερεύει κάθε βράδυ, ενώ υπάρχουν 14 οργανικές θέσεις νοσηλευτών, την ώρα που οι απαιτήσεις είναι για 18 και τελικά εργάζονται 10 νοσηλευτές. Υπηρετούν επίσης 29 γιατροί εκ των οποίων μόνο 7 είναι μόνιμοι .
Ακόμη, δεν υπάρχει φυσικοθεραπευτής, υπάρχει ένας επισκέπτης οδοντίατρος και δύο τεχνολόγοι, και ο εξοπλισμός τέλος, είναι από υποτυπώδης, έως ανύπαρκτος. Ζητάμε και για τα δύο νοσηλευτήρια, να στελεχωθούν με προσωπικό, να πάψουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και να εγκατατασθεί σύγχρονος εξοπλισμός, τονίζει ο κ. Σιώρας.