ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οικονόμου: Υπό διάλυση η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσ. Κέρκυρας

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός, ότι το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (Γ.Ν.Κ.) αντιμετωπίζει πολλά σοβαρά προβλήματα σε διάφορους τομείς, με πρώτο και κύριο αυτό της υποστελέχωσης. Προσφάτως δημιουργήθηκε εκ νέου πρόβλημα στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του ΓΝΚ, η οποία εξυπηρετεί άνω των 85 νεφροπαθών σε εβδομαδιαία βάση, με την αποχώρηση ενός αποσπασμένου νεφρολόγου, αναφέρει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο Τομεάρχης της Ν. Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου.

Οικονόμου: Υπό διάλυση η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσ. Κέρκυρας

Αποτέλεσμα τούτου είναι η Μονάδα να μείνει για δεύτερη φορά μετά τον Μάρτιο του 2015, με μια μόνο νεφρολόγο, η οποία όπως είναι ευνόητο, αδυνατεί να εξυπηρετήσει το σύνολο των ασθενών, τονίζει ο κ. Οικονόμου και συνεχίζει:

Μάλιστα ο Σύλλογος Νεφροπαθών Κέρκυρας με επείγον έγγραφό του (αρ.πρωτ. Σ.Ν.Κ.:ΕΞ 02/17 από 20- 2 - 2017) προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, το οποίο κοινοποιεί στην αρμόδια 6η ΥΠΕ, χαρακτηρίζει «άκρως παράνομη και επικίνδυνη» την λειτουργία της Μονάδος Τεχνητού Νεφρού όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση, τονίζοντας την αναγκαιότητα της παρουσίας τριών νεφρολόγων.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι μέχρι 31-12-2014, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του ΓΝΚ λειτουργούσε κανονικά, αφού υπηρετούσαν δύο νεφρολόγοι, ένας ειδικός παθολόγος και μια αγροτική ιατρός.
Περαιτέρω, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Κέρκυρας με το ίδιο έγγραφο, αιτεί την άμεση πρόσληψη δύο ειδικευμένων νοσηλευτών/τριών ΠΕ ή ΤΕ, ώστε η Μονάδα να μπορεί να λειτουργεί σωστά και να ανταποκρίνεται στην νόμιμη αναλογία, ήτοι, ένας νοσηλευτής/τρια ανά τρεις ασθενείς.

Τέλος, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Κέρκυρας καταγγέλλει έλλειψη νοσοκόμων – τραυματιοφορέων, ανυπαρξία συντήρησης του συνόλου των υποδομών της Μονάδος Τεχνητού Νεφρού, καθώς και έλλειψη της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής για την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, π.χ. μη ύπαρξη τουαλετών για ΑΜΕΑ, με αποτέλεσμα να βιώνουν οι ασθενείς «εξευτελιστικές καταστάσεις» όπως αναφέρει.

Επειδή το αποτέλεσμα των ανωτέρω ελλείψεων είναι η ουσιαστική αδυναμία ασφαλούς εξυπηρέτησης των ασθενών νεφροπαθών του Ν. Κέρκυρας (κυρίως των νεφροπαθών με αιμοκάθαρση με περιτοναϊκή μέθοδο ή μεταμόσχευση), με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την παρακολούθηση της θεραπείας τους,

Επειδή η μόλις μία πιστοποιημένη νεφρολόγος δεν αρκεί για την εξυπηρέτηση του συνόλου των νεφροπαθών, με αποτέλεσμα να μεταβαίνουν οι ασθενείς στα Ιωάννινα και στην Αθήνα με τεράστιο κόστος, τόσο για τα Ασφαλιστικά Ταμεία όσο και για τους ίδιους,

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:
1. Έχετε ενημερωθεί για το κατεπείγον ζήτημα της έλλειψης του αναφερόμενου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, το οποίο δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των νεφροπαθών και πως θα το αντιμετωπίσετε ;
2. Τι προτίθεστε να πράξετε για τις καταγγελίες του Συλλόγου Νεφροπαθών Κέρκυρας που αναφέρονται στην έλλειψη τραυματιοφορέων, στην ανυπαρξία συντήρησης του συνόλου των υποδομών της Μονάδος Τεχνητού Νεφρού του ΓΝΚ, καθώς και στην έλλειψη της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ, ώστε οι ασθενείς να μην βιώνουν «εξευτελιστικές καταστάσεις;