ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Καισαρικές τομές: Ερώτηση Παπακώστα στον υπ. Υγείας - Πότε θα αλλάξουν τα δεδομένα στην χώρα μας

Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με την οποία επανέρχεται στο ζήτημα της υπέρβασης του αριθμού καισαρικών τομών στην Χώρα μας.

Καισαρικές τομές: Ερώτηση Παπακώστα στον υπ. Υγείας - Πότε θα αλλάξουν τα δεδομένα στην χώρα μας

Η Βουλευτής αναφέρει πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε σε έρευνά του, πως στην Ελλάδα το 56,8% των γεννήσεων πραγματοποιείται με καισαρική τομή, ενώ ο Οργανισμός χαρακτηρίζει το 15% ως επιτρεπτό όριο και ο μέσος όρος στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ κυμαίνεται στο 25-30%. Η Κατερίνα Παπακώστα εστιάζει ωστόσο σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με τα οποία την τελευταία διετία το ποσοστό των καισαρικών τομών ανέρχεται στο 77,24%.

Τονίζει πως αιτία για την υπέρβαση του ορίου είναι λανθασμένες αντιλήψεις επί του θέματος, ωστόσο, αυτές προκαλούν μεγάλο κόστος στο ΕΣΥ, σε μία εποχή με ιδιαίτερα χαμηλή χρηματοδότηση του χώρου της Υγείας. Παράλληλα, επιβαρύνονται σημαντικά οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί των γονέων, ενώ προκαλούνται κίνδυνοι για την υγεία της μητέρας και του νεογνού.

Η Κατερίνα Παπακώστα ρωτά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πόσες καισαρικές τομές πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ τα έτη 2014, 2015 και 2016, αν παρατηρήθηκε αύξηση και σε τί οφείλεται αυτή. Επιπλέον ζητά να ενημερωθεί πως σκέφτεται το Υπουργείο Υγείας να αλλάξει τα δεδομένα στις γεννήσεις, ώστε οι καισαρικές τομές να πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για ιατρικούς λόγους.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης της κυρίας Παπακώστα έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣ: Υπουργείο Υγείας

ΘΕΜΑ: Υπέρβαση αριθμού Καισαρικών Τομών στην Ελλάδα

Σε συνέχεια του πορίσματος του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ελλάδα για τον υπερβολικό αριθμό καισαρικών που διεξάγονται κάθε χρόνο στην Χώρα μας, η δημόσια συζήτηση γύρω από το ζήτημα έχει αναβαθμιστεί.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΟΥ, στην Χώρα μας, στο 56,8% των συνολικών γεννήσεων πραγματοποιείται καισαρική τομή, ενώ ο Οργανισμός χαρακτηρίζει το 15% ως επιτρεπτό όριο. Σημειώνεται, πως το ποσοστό αυξάνεται στις ιδιωτικές κλινικές σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία της Χώρας. Παράλληλα, στα άλλα κράτη της ΕΕ το ποσοστό των καισαρικών τομών κυμαίνεται στο 25-30%. Εντύπωση προκαλούν ωστόσο στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία από την τελευταία διετία το ποσοστό των καισαρικών τομών ανήλθε στο 77,24%, από το 58,87% που ήταν το 2014.

Στην υπέρβαση του ορίου έχουν οδηγήσει λανθασμένες αντιλήψεις επί του θέματος. Σε μία εποχή, όπου η χρηματοδότηση στον χώρο της Υγείας είναι υπερβολικά χαμηλή, αυτή η υπέρβαση προκαλεί μεγάλο κόστος στο ΕΣΥ και επιβαρύνει παράλληλα σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό των γονέων. Επιπλέον, προκαλούνται κίνδυνοι τόσο για την υγεία της μητέρας όσο και του νεογνού.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιός είναι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ ο αριθμός των καισαρικών τομών που έγιναν το 2014, το 2015 και το 2016; Παρατηρήθηκε αύξηση και σε τί οφείλεται αυτή;

2. Πώς σκέπτεστε να αλλάξετε τα δεδομένα στις γεννήσεις, ώστε οι καισαρικές τομές να πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για ιατρικούς λόγους;

Διαβάστε ακόμη:

Πρώτη η Ελλάδα στις καισαρικές - Μέτρα για την άμβλυνση του φαινομένου εξήγγειλε ο Α. Ξανθός