ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΑ για το σ/ν της ΠΦΥ: Επικίνδυνο νομοθέτημα - Η υγεία παραδίδεται πλέον σε μη γιατρούς

Την αγανάκτησή του, για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου, για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ο ΙΣΑ ζητά να αποσυρθεί ΑΜΕΣΑ το Σχέδιο Νόμου, διότι υποβαθμίζει δραματικά τη Δημόσια υγεία, άμεσα πριν η Ελληνική Κοινωνία θρηνήσει θύματα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, όπως αναφέρει, η υγεία παραδίδεται πλέον σε μη ιατρούς.

ΙΣΑ για το σ/ν της ΠΦΥ: Επικίνδυνο νομοθέτημα - Η υγεία παραδίδεται πλέον σε μη γιατρούς

Πρόκειται για ένα πρόχειρο και επικίνδυνο νομοθέτημα που επιχειρεί να απαξιώσει με τον πρόσθετο αυτό τρόπο το ιατρικό σώμα, και κυρίως υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και εκθέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς, τονίζει ο ΙΣΑ, προσθέτοντας, ότι στην πραγματικότητα, η μοναδική μεταρρύθμιση που έχει γίνει στο Σχέδιο Νόμου είναι η...μετονομασία του ΠΕΔΥ σε ΤοΜΥ!

Και συνεχίζει στον σχολιασμό του ο ΙΣΑ:

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η υγεία του Έλληνα ασθενή παραδίδεται σε μη γιατρούς ενώ αποκλείεται από το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας που στελεχώνει τα συστήματα υγείας των υπολοίπων χωρών.

Θεωρούμε απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο το γεγονός ότι επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις ενώ δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες. Την ώρα που στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου τηρείται ευλαβικά η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, στη χώρα μας θεσμοθετείται η τέλεση ακόμα και ιατρικών πράξεων από μη γιατρούς.

Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεχρεώνει γραμμάτια του κόμματος παραδίδοντας την υγεία του ελληνικού λαού.

Τονίζεται ακόμα ότι στο Σχέδιο Νόμου δημιουργείται ο ..«υπεργιατρός» γενικός γιατρός, ο οποίος θα έχει στην ευθύνη του 2.000 ασθενείς και θα πρέπει για όλους αυτούς τους ασθενείς να ασκεί σχεδόν όλες μαζί τις ιατρικές ειδικότητες, ανεξαρτήτως της εκπαίδευσης του ή μη σε αυτές! Είναι γεγονός και από όλους αναγνωρίζεται ότι ο γενικός γιατρός έχει σημαντικό ρόλο στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας ως οικογενειακός γιατρός, αυτό όμως δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στον αποκλεισμό του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της χώρας μας, το οποίο και γίνεται ανάρπαστο από τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, και στο οποίο θα έχουν πλέον πρόσβαση μόνο όποιοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν ιδιωτικά. Και αυτό όχι μόνο αντίθετα στη νοοτροπία του Έλληνα ασθενή επί δεκαετίες, αλλά κυρίως αντίθετα στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τη διεθνή ιατρική πρακτική.

Η μεταρρύθμιση στον υγειονομικό τομέα θα έπρεπε να αποσκοπεί στη διασφάλιση της ποιότητας, στη βελτίωση της ιατρικής αποτελεσματικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας. Εν προκειμένω όμως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το συγκεκριμένο νομοθέτημα επιδιώκει αποκλειστικά τη δημιουργία ενός συγκεντρωτικού και κρατικοδίαιτου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποκλείει το αξιόμαχο ιατρικό δυναμικό της χώρας.

Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα παρέχει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες ,σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες για τον ασθενή. Καθώς μάλιστα δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια θα καταρρεύσει.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΦΥ: Ο Οικογενειακός γιατρός σύμβουλος, ΠΕΔΥ τέλος, καλοί μισθοί - Επικροτείται από ΠΟΥ & Θεσμούς