ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Π. Κουρουμπλής: Στην εξεταστική για την υγεία θα έρθουν στοιχεία που θα συγκλονίσουν την κοινωνία

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι «ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να χρεώσει τα 30 χρόνια σκανδάλων και κακής διαχείρισης στα δύο χρόνια της νέας κυβέρνησης».

Π. Κουρουμπλής: Στην εξεταστική για την υγεία θα έρθουν στοιχεία που θα συγκλονίσουν την κοινωνία

Σε συνέχεια της συζήτησης στη Βουλή για τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής για τη Δημόσια Υγεία, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τέως υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, προειδοποιεί, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας πεπραγμένα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που «θα συγκλονίσουν την ελληνική κοινωνία». Στον αντίποδα, τα δύο αυτά χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν προέκυψε κανένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας».

Σε ένα γενικότερο πολιτικό σχόλιο, ο Π. Κουρουμπλής υποστηρίζει ότι «ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να χρεώσει τα 30 χρόνια σκανδάλων και κακής διαχείρισης στα δύο χρόνια της νέας κυβέρνησης».

Ερ.: Κύριε υπουργέ, σας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι τελικά δεν δεχθήκατε να συμπεριλάβει η εξεταστική επιτροπή για την Υγεία και τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί θέλατε να κρύψετε τις δικές σας ευθύνες;

Απ.: Είναι ένας εντελώς επιδερμικός αντιπερισπασμός για να μπορέσει η αξιωματική αντιπολίτευση και η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση για ζητήματα για τα οποία φέρουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι δύο χρόνια στην Υγεία δεν προέκυψε κανένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας, σε αντίθεση με την πορεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, επί ημερών των οποίων πολύκροτες υποθέσεις θα διερευνηθούν στην εξεταστική επιτροπή. Θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας πράγματα τα οποία, σας λέω και σας προειδοποιώ, θα συγκλονίσουν την ελληνική κοινωνία. Ας κατατεθεί π.χ. η έκθεση Λιαρόπουλου που απέκρυπταν συστηματικά για την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» και εκεί θα καταλάβετε για τι πράγματα μιλάμε.

Ερ.: Άκουσα όμως τον κ. Λοβέρδο να λέει και στη Βουλή, κύριε υπουργέ, αλλά και σε κάποιο κανάλι, ότι δεν εκδώσατε το δελτίο τιμών για τα φάρμακα το 2015 ή ότι το υπογράψατε με καθυστέρηση, τον Αύγουστο αλλά δεν το εκδώσατε αφήνοντάς το στους επόμενους. Έκανε λόγο για κακούργημα σε σχέση με αυτό το θέμα.

Απ.: Οι φαιδρότητες του κ. Λοβέρδου είναι γνωστές. Είναι μεγάλης ολκής Συνταγματολόγος που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει. Όπως και ο κ. Βενιζέλος που όλοι οι νόμοι που κάνανε κρίθηκαν αντισυνταγματικοί. Λοιπόν ο κ. Λοβέρδος θα απολογηθεί για τις δικές του θητείες και τις δικές του ευθύνες. Και τότε θα δούμε. Του θυμίζω μόνο τη δέσμευσή του ενώπιον της Βουλής για την κατάργηση του θεσμού της προώθησης, που ξέρουμε όλοι τι κρύβεται πίσω από τις προωθήσεις των εταιρειών, τι «καλλιεργείται» με τα χρήματα αυτά για τα οποία απαλλάσσονταν από τη φορολογία οι πολυεθνικές εταιρίες. Η διαχείριση των χρημάτων, που ήταν περίπου 250 εκατομμύρια το χρόνο, υπέκρυπτε την παθητική δωροδοκία γιατρών και όχι μόνο. Ας απαντήσει σε αυτά, και στα υπόλοιπα ο κ. Λοβέρδος μπορεί να περιμένει.

Ερ.: Κύριε υπουργέ, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τώρα θυμήθηκε θέματα σχετικά με το παρελθόν...

Απ.: Ποιο είναι το παρελθόν; Παρελθόν είναι αυτά; Το 2006 ψηφίστηκε ο νόμος με τον οποίο υποχρεώνονταν οι φαρμακευτικές που πουλούσαν φάρμακα στα ταμεία –και μιλάμε για ποσά 2-3 δισεκατομμυρίων τον χρόνο– να επιστρέφουν το 4% στα ταμεία. Ο κ. Λοβέρδος που παινεύεται για τον ΕΟΠΥΥ να μας πει πόσα βάρη ο ΕΟΠΥΥ πήρε. Γιατί ο κ. Λοβέρδος στη θητεία του δεν κατήργησε το νόμο που κατήργησα εγώ. Υπολογίστε ότι αυτά είναι περίπου 25 εκατ. το χρόνο επί 15 χρόνια. Λοιπόν γιατί δεν το είχε καταργήσει στη θητεία του, ποιον εξυπηρετούσε; Η δική μου κυβέρνηση και η δική μου θητεία κατήργησαν αυτόν τον νόμο. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για όλη αυτή την πολιτεία τους; Για τα συνέδρια; Δεν ήξεραν ότι η Ελλάδα οργανώνει περισσότερα συνέδρια απ' ότι οργάνωναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και αυτό κατεύθυνε όλη την ιστορία της παθητικής δωροδοκίας, της ελληνικής ελίτ των γιατρών; Δεν τα ήξεραν οι κύριοι αυτοί;

Ερ.: Κύριε υπουργέ κανείς δεν λέει ότι όλα στην υγεία ήταν ρόδινα, όμως τώρα θα τα μάθει;

Απ.: Όχι, η υγεία ήταν ένα μέγα, συνολικό σκάνδαλο. Θα μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Μίλησε κανείς για το Ωνάσειο, κύριε Ψύλλια; Τι σκάνδαλα γίνονταν στο Ωνάσειο με τα στεντ;. Ποιος κύριος απ' αυτούς τα έθιξε;

Ερ.: Κύριε υπουργέ, λένε όμως πολλοί ότι θυμηθήκατε τώρα το θέμα της κάθαρσης για να σκεπάσετε τα μέτρα που αναγκαστήκατε να φέρετε...

Απ.: Ο καθένας μπορεί να εφευρίσκει ό,τι θέλει και για τα μέτρα αυτά εμείς είμαστε πολύ σαφείς στον ελληνικό λαό. Όλοι ξέρουν όμως, κ. Ψύλλια, ότι την ώρα της διαπραγμάτευσης με σκληρούς δανειστές κάποιοι απαιτούσαν περικοπή συντάξεων εδώ στην Ελλάδα. Ο κ. Λοβέρδος και όλοι αυτοί, η παρέα, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία. Το πάθος τους για εξουσία. Δεν μπορούν να δεχθούν ότι πλέον ο ελληνικός λαός τους έστειλε στην ουσία σε συνταξιοδότηση. Τελείωσαν πολιτικά από τον δημόσιο βίο.

Διαβάστε επίσης:

Την περίοδο 1997-2014 θα διερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία