ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Το μεγάλο αίτημα είναι ένα αξιοπρεπές, λειτουργικό και αξιόπιστο σύστημα υγείας

Δομές υγείας της Θεσσαλονίκης επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με πρώτο σταθμό το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης (ΝΑΔΝΘ). Στο νοσηλευτήριο, επαναλειτουργεί από τις 4 Απριλίου η Δερματολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Δερματολογικό Τμήμα του ΕΣΥ.

Ξανθός: Το μεγάλο αίτημα είναι ένα αξιοπρεπές, λειτουργικό και αξιόπιστο σύστημα υγείας

Οι δερματολογικές κλινικές είχαν μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο, όταν ανεστάλη η λειτουργία του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, το 2013. Στον ίδιο χώρο, επίσης του Ιπποκράτειου, θα λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2017, ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων 15 κλινών.

«Είναι ένα εξαιρετικό κέντρο αναφοράς για πολύ ειδικά νοσήματα, που προσφέρει πολύ υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής» τόνισε σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας πως «αυτό είναι ένα σήμα ότι το σύστημα Υγείας, όχι απλώς σταθεροποιεί τη λειτουργία του, αλλά σιγά - σιγά ανακτά δομές που είχαν εγκαταλειφθεί, αναβαθμίζει την ποιότητα της φροντίδας, αυξάνει την ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε περισσότερες ανάγκες των πολιτών». Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, επίσης, στη λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, στην εργαστηριακή υποστήριξη, αλλά και στις πολύ εξειδικευμένες θεραπευτικές πράξεις και παρεμβάσεις, όπως η φωτοδυναμική θεραπεία.

Παράλληλα με το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων, λειτουργεί και μονάδα του ΠΕΔΥ, μια αξιοπρεπής, όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επαρκή στελέχωση από τις βασικές ειδικότητες. «Κι αυτή παίζει σημαντικό ρόλο και υπάρχει και μία καλή συνεργασία» επισήμανε και σημείωσε ότι «το μήνυμα είναι ό,τι μπορούν όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας να συνεργάζονται και να έχουν ως στόχο την καλύτερη περίθαλψη και την καλύτερη φροντίδα του πολίτη».

Το μεγάλο αίτημα σήμερα είναι «να έχουμε ένα λειτουργικό και αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό χρειάζεται η κοινωνία, μια κοινωνία η οποία έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια με τα μέτρα λιτότητας και ζητάει τουλάχιστον στο επίπεδο της δημόσιας περίθαλψης να υπάρξει μια μετρήσιμη και αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση, η οποία είναι πολύ μεγάλη και πολλές φορές δυσκολεύει στρώματα της κοινωνίας που είναι οικονομικά αδύναμα».

Το πρόγραμμα του υπουργού Υγείας στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται με επίσκεψη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου θα έχει ανοιχτή συζήτηση με τους εργαζόμενους στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα γραφεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ