ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νομοσχέδιο ΠΦΥ: Όλα όσα πληγώνουν τους γιατρούς...

Και ενώ ολοκληρώθηκε τυπικά η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας και τις επόμενες ημέρες ξεκινά ο κύκλος με τις επαφές των φορέων, πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν με σκληρά λόγια για το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το αντιαναπτυξιακό, απολυταρχικό και επικίνδυνο.

Νομοσχέδιο ΠΦΥ: Όλα όσα πληγώνουν τους γιατρούς...

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί σίγουρα, που βγαίνουν από το στόμα επιστημόνων και που πρέπει να προβληματίσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τόσο ο ΠΙΣ και ο ΙΣΑ, όσο και η ΕΙΝΑΠ αλλά και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ εξαπολύουν μύδρους για την επόμενη ημέρα της ΠΦΥ στην χώρα.

Το θέμα της χρηματοδότησης –το οποίο θα πραγματοποιείται με πόρους από το ΕΣΠΑ για τα πρώτα χρόνια και μετά από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι ιατρικές πράξεις από μη επαγγελματίες γιατρούς, η οργάνωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) αλλά και ο οικογενειακός γιατρός ως gatekeeper– ο οποίος εκτιμάται από τους Συλλόγους ότι θα αποδομήσει το επιστημονικό έργο των ειδικοτήτων των γιατρών και θα τους εξορίσει στη μετανάστευση, αποτελούν τα βασικά σημεία τα οποία στηλιτεύουν οι Σύλλογοι.

Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας ζήτησε χθες από τον ΠΙΣ να λάβει συγκεκριμένη θέση και να ενημερώσει σχετικά τους Ιατρικούς Συλλόγους για τις επόμενες κινήσεις του, ενώ μπερδεμένη δηλώνει και η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρει ειδικότερα στην ανακοίνωσή της:

«Τα νέα από τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το ΔΣ του ΠΙΣ είναι άκρως απογοητευτικά και η συζήτηση εντελώς προσχηματική, καθώς ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο με τον σκελετό της ΠΦΥ.

Δεν δόθηκε τίποτε από την ηγεσία από τα σημεία που έθεσε ο ΠΙΣ, δηλαδή αξιοπρεπής αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, όχι gatekeeping, όχι εκχώρηση ιατρικών πράξεων σε άλλους επαγγελματίες υγείας, αύξηση των δαπανών ΠΦΥ, ελεύθερη επιλογή του ασθενούς.

Συλλογική σύμβαση με ΠΙΣ έγινε δεκτή υπό τον αυστηρό όρο ανεύρεσης όλου του απαιτούμενου δυναμικού σε όλες τις περιοχές της χώρας, απαλλάσσοντας το κράτος από κοινοπρακτικές λογικές.

Θα ισχύσει η λειτουργία των ΤΟΜΥ, που θα καλύπτει το 30% του πληθυσμού, με προϋπολογισμό 80 εκατ. ανά έτος από κοινοτικούς πόρους και αυστηρό σύστημα παραπομπών (gatekeeping) που αρχικά θα δρομολογηθεί με πιο χαλαρούς όρους, δίνοντας προτεραιότητα εξυπηρέτησης σε αυτούς που έχουν επισκεφθεί οικογενειακό ιατρό».

Ο Υπουργός, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, υπεραμύνθηκε του συστήματος παραπομπών θεωρώντας ότι υπάρχουν τρεις στρεβλώσεις που έχουν τινάξει τη δημόσια υγεία στα χρόνια της κρίσης:

1. ο υπέρογκος ιδιωτικός τομέας

2. η κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή και

3. η υπερπληθώρα εξειδίκευσης στη χώρα μας.

Αυτά είπε, αποτελούν χαρακτηριστικά ενός μη οργανωμένου συστήματος υγείας.

«Υπεραμύνθηκε της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στο κρατικό σύστημα υγείας. Οι συμβάσεις των συμβεβλημένων ιατρών θα αλλάξουν σύντομα σε capitation και 4ωρη απασχόληση στο ιατρείο για τους οικογενειακούς ιατρούς και με πάγια αντιμισθία (4ωρο) για τους ειδικούς ιατρούς. Πράξεις θα αμείβονται κατά πράξη (και όχι κατά περίπτωση).

Οι συμβάσεις θα προκηρύσσονται από τις ΥΠΕ και θα τεθούν οι όροι σε διαβούλευση, προσεχώς. Μπορεί να προκηρυχθούν συμβάσεις σε 3.000 νέους ιατρούς για ανανέωση του δικτύου, με τους ίδιους πάντα όρους. Ο εργαστηριακός τομέας θα εξακολουθήσει να συμπληρώνει τον δημόσιο τομέα, αλλά θα δρομολογηθεί πολύ σύντομα η λειτουργία των εργαστηρίων αναφοράς, που θα απορροφήσουν μεγάλο μέρος της ζήτησης υπηρεσιών σε διαγνωστικές εξετάσεις, με συλλογή δειγμάτων αίματος από τις ΤΟΜΥ.

Η λειτουργία των ΤΟΜΥ θα αξιολογηθεί με κανόνες, δείκτες παρακολούθησης του πληθυσμού και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και η χαρτογράφηση του πληθυσμού με ηλεκτρονικό φάκελο θα είναι ικανές συνθήκες εξορθολογισμού των υπηρεσιών ΠΦΥ. Υπηρεσίες ΠΦΥ και γενόσημα πήρε ο ΠΦΣ».

«Από τη δική μου τοποθέτηση και άλλων συναδέλφων» αναφέρει στη συνέχεια η πρόεδρος της ΕΙΝΙ-ΕΟΠΥΥ, κυρία Άννα Μαστοράκου, «ο υπουργός Υγείας απέρριψε το επιχείρημα της μεγάλης εξυπηρέτησης των πολιτών από τον ιδιωτικό τομέα, χαρακτηρίζοντάς το ως στρέβλωση. Από δικές μου ερωτήσεις και παρατηρήσεις: Τα εμπόδια πρόσβασης των ασφαλισμένων λόγω gatekeeping δεν τον φοβίζουν, η μαύρη συναλλαγή δεν τον ανησυχεί, δεν θορυβείται από την υπέρογκη φαρμακευτική δαπάνη με την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και την πολυανθεκτικότητα από την ελεύθερη προμήθεια φαρμάκων των πολιτών από τα φαρμακεία, δεν θεωρεί ότι θα μειωθεί η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, δεν αγχώνεται με τη δυσκολία πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες ενόψει της έξαρσης των χρόνιων νοσημάτων, δεν τον ενοχλεί που η μισή ΠΦΥ θα αλληλοσπαράζεται με την άλλη μισή και τελικά θα την πληρώσουν τα νοσοκομεία».

«Τελικά αυτός ο Superman που θα λέγεται οικογενειακός ιατρός θα τα κάνει όλα και θα συμφέρει» καταλήγει η πρόεδρος της Ένωσης, Άννα Μαστοράκου, με τα ερωτηματικά να πλανώνται για το φιλόδοξο εγχείρημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.