ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΣτΕ δικαίωσε άλλους 4 διοικητές νοσοκομείων - «Χαστούκι» στην κυβέρνηση, σχολιάζει η ΝΔ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε άλλους τέσσερις διοικητές και αναπληρωτές διοικητές δημοσίων νοσοκομείων, οι οποίοι αποπέμφθηκαν το 2015 μετά από διαδικασία αξιολόγησης από πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Το ΣτΕ δικαίωσε άλλους 4 διοικητές νοσοκομείων - «Χαστούκι» στην κυβέρνηση, σχολιάζει η ΝΔ

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο το ίδιο Τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε 10 ακόμα απολύσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών δημοσίων νοσοκομείων.

Τότε, με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη Υγείας από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παρέμειναν στις θέσεις τους. Κάποιος αριθμός από τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που παύθηκαν έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθούν ως παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις οποίες τέθηκαν σε αργία.

Χθες, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Τσιμέκα, εξέδωσε 4 αποφάσεις (1301-1304/2017) με τις οποίες κάνει δεκτές τις αιτήσεις αντίστοιχων διοικητών και αναπληρωτών διοικητικών δημόσιων νοσοκομείων και ακυρώνει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το ΣτΕ οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι διοικητές, κ.λπ. των νοσοκομείων είναι μη νόμιμες καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.

Αναλυτικότερα, οι διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων που δικαιώθηκαν, σύμφωνα με την σειρά δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ είναι:

1) Γεώργιος Χρυσανθακόπουλος, αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο»,

2) Γεώργιος Γεωργιάδης, αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πειραιώς «Τζάνειο»,

3) Αντώνιος Αγγελάρας, αναπληρωτής διοικητής του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης Αττικής και

4) Αναστάσιος Γρηγορίου, διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός - Οφθαλμιατρείο Αθηνών - ΓΝΑ Πολυκλινική».

Οικονόμου: «Χαστούκι» στην κυβέρνηση

Ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου προέβη το βράδυ της Πέμπτης 11 Μαϊου στην εξής γραπτή δήλωση:

«Το ΣτΕ έκρινε σήμερα παράνομες τις απολύσεις τεσσάρων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών δημόσιων νοσοκομείων, που έγιναν το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 με αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας παύθηκαν από τα καθήκοντά τους η συντριπτική πλειοψηφία των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητικών των δημόσιων νοσοκομείων.

Η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει, από την πρώτη στιγμή, τις παράνομες διώξεις που είχε εξαπολύσει η Κυβέρνηση.

Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έδωσε ένα νέο "χαστούκι" στην Κυβέρνηση και στην προσπάθειά της να εγκαθιδρύσει ένα σκληρό κομματικό Κράτος».