ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΙΝΑΠ: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση των απωλειών του εισοδήματος των γιατρών

Στις ρυθμίσεις που αφορούν το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών και την αποζημίωση των εφημεριών που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο–4ο μνημόνιο που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στις 18/05/17, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ.

ΕΙΝΑΠ: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση των απωλειών του εισοδήματος των γιατρών

Η εκτίμηση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ είναι πως όχι μόνο δεν προκύπτει αύξηση των αποδοχών, αλλά σαφής μείωση.

Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή της:

«Όχι μόνο δεν αποκαθίστανται στο ελάχιστο οι απώλειες της τάξης του 45% των απωλειών των προηγούμενων μνημονίων –πράγμα που συνεχώς διεκδικούμε και με αγώνες και δικαστικά-, αλλά προστίθενται και νέες μειώσεις.

Συγκεκριμένα:

Ι. Η αύξηση που δόθηκε στο νοσοκομειακό επίδομα ισοδυναμεί με τη μείωση του εισοδήματος από τη φορολογία του επιδόματος βιβλιοθήκης που μέχρι τώρα δεν φορολογούνταν.

II. Η γενική μείωση του αφορολόγητου για όλους από τις 8.500€ στις 5.500€ σημαίνει ότι ο κάθε γιατρός θα φορολογηθεί επιπλέον από ό,τι πριν, και μάλιστα με υψηλό συντελεστή, γιατί οι γιατροί θεωρούνται υψηλόμισθοι.

III. Η ενσωμάτωση του χρονοεπιδόματος και του επιδόματος βιβλιοθήκης στο βασικό μισθό, που θα προκαλέσει πολύ μικρή αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις τεράστιες απώλειες που είχαμε από τις περσινές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που κατακρεούργησε τις εισφορές δεκαετιών στο ΤΣΑΥ.

IV. Το ότι οι αγροτικοί γιατροί εντάσσονται στο ειδικό μισθολόγιο και το ότι αυξάνεται το κονδύλι των εφημεριών κατά 6%, με την αυξημένη φορολογία, εξανεμίζεται κάθε "αύξηση".

Κανείς δεν εξαιρείται από το 4ο μνημόνιο. Ούτε και οι συνολικές δαπάνες υγείας στις οποίες –στο όνομα του "εξορθολογισμού δαπανών για την ιατρική περίθαλψη"- έρχεται νέα περικοπή 125 εκ.€ το 2017 και 188 εκ.€ σωρευτικά το 2018 με την ένταξη επιπλέον κατηγοριών δαπανών σε κλειστούς προϋπολογισμούς και τη μείωση των ανώτερων ορίων του "clowback".

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Η ΕΙΝΑΠ θα συνεχίσει τον αγώνα με κάθε μέσον για την αποκατάσταση όλων διαχρονικά των απωλειών του εισοδήματος των νοσοκομειακών γιατρών. Θα συμπαραταχθεί με όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους για ένα αποκλειστικά δωρεάν σύστημα υγείας και για την αξιοπρεπή διαβίωση των λειτουργιών της υγείας.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή!».