ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νοσ. Ζακύνθου: Δεν ευθύνεται τοξικός παράγοντας - Τι λέει το Πόρισμα για την απώλεια της 41χρονης

Κάθε άλλο παρά διαφωτιστικό, είναι το πόρισμα που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή και ανακοινώνει η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, αναφορικά με το περιστατικό στο νοσοκομείο Ζακύνθου όπου τον περασμένο Νοέμβριο μία νέα γυναίκα (41 ετών) έχασε την ζωή της μετά από χειρουργείο.

Νοσ. Ζακύνθου: Δεν ευθύνεται τοξικός παράγοντας - Τι λέει το Πόρισμα για την απώλεια της 41χρονης

Για την απώλεια της γυναίκας, δεν ευθύνεται ο τοξικός παράγοντας από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων, τονίζεται στο πόρισμα. Γι αυτό, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω διερεύνηση και σε έτερο νοσοκομείο της 6ης ΥΠΕ (πρόκειται για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίο Πατρών) που νοσηλεύθηκε η γυναίκα το διάστημα από 25 Νοεμβρίου 2016 έως 4 Δεκεμβρίου 2016, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου της ασθενούς.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από τις διοικήσεις της ΥΠΕ και του νοσοκομείου, με αφορμή το πόρισμα έχει ως εξής:

«Την 01.06.17 , συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Γεν. Νοσοκομείου Ζακύνθου με μοναδικό θέμα συζήτησης «Πορίσματα των Ε.Δ.Ε.». Σημειωτέον ότι διενεργήθηκαν δύο ξεχωριστές Ε.Δ.Ε. Μία που αφορά στη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο θάνατο την άτυχη συμπολίτισσα μας και μια που αφορά στη διερεύνηση των υποτιθέμενων μετεγχειρητικών επιπλοκών σε πέντε ασθενείς.

Από τα διαλαμβανόμενα σε αμφότερες τις παραπάνω Ε.Δ.Ε. προκύπτουν αβίαστα και κατά τρόπο σαφή τα εξής:

1) Το περιστατικό που παρουσίασε μη αναμενόμενες μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι ΜΟΝΟ ΕΝΑ, ήτοι αυτό της θανούσης,

2) Οι ανωτέρω επιπλοκές σε καμιά περίπτωση δεν οφείλονται σε τοξικό παράγοντα προερχόμενο από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων και

3) Γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την αδικαιολόγητη πολύμηνη μη λειτουργία των χειρουργείων χωρίς αποδεδειγμένη αιτιολογία καθώς και του γεγονότος ότι ο ακολουθούμενος από τα αρμόδια όργανα προσανατολισμός διερεύνησης των γεγονότων, ήτοι η πιθανολόγηση ύπαρξης τοξικού παράγοντα από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων, δεν απέδωσε και ότι αν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο θα είχε βρεθεί.

Όσον αφορά ειδικότερα την Ε.Δ.Ε. που αφορά στο περιστατικό που κατέληξε, αυτή περιορίζεται στη διάρκεια της νοσηλείας στο Γ.Ν.Ζακύνθου. Με δεδομένο όμως ότι η ασθενής, την 25/11/2016 διακομίστηκε σε έτερο Νοσοκομείο της 6ης Υ.Π.Ε. στο οποίο και νοσηλεύτηκε έως και την 4/12/2016 όπου κατέληξε, το Δ.Σ. θεωρεί ότι για την πληρότητα της διερεύνησης των συνθηκών του θανάτου της ασθενούς, η Ε.Δ.Ε. πρέπει να επεκταθεί και για το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια να κρίνουν εάν υπάρχουν ενέργειες, παραλείψεις ή πλημμέλειες που συνδέονται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα είναι τα ποινικά και τα διοικητικά δικαστήρια.

Εκ μέρους του Δ.Σ.
Η Διοικήτρια
Δέσποινα Κ. Τσαρίδου».