ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ν.Δ.: Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στο νοσ. Άγ. Ανδρέας από τη μεταφορά του ΝΝ Θώρακος

Στη μη επίλυση σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων του ΓΝ «Άγιος Ανδρέας» μετά τη μεταφορά του ΝΝ Θώρακος αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι Τομεάρχες Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Ν.Δ.: Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στο νοσ. Άγ. Ανδρέας από τη μεταφορά του ΝΝ Θώρακος

«Η μεταφορά του ΝΝ Θώρακος στο νέο επταώροφο κτήριο, προκάλεσε τη μείωση των κλινών από 50 σε 25, η χρήση ενιαίου κλιματισμού μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα σε άλλες μονάδες που δεν έχουν σχέση με τα λοιμώδη νοσήματα, χώροι αποσυμπίεσης δεν υπάρχουν πλέον ώστε τα περισσότερα περιστατικά μεταφέρονται στο νοσοκομείο Σωτηρία», τονίζουν οι βουλευτές, και προσθέτουν:

«Και όλα αυτά ενώ μεταφέρθηκε η ΝΝ Θώρακος αντί η Πλαστική και Χειρουργική μονάδα - όπως προβλεπόταν από τη Διαχειριστική αρχή και τις κατασκευαστικές συμβάσεις. Για τους λόγους αυτούς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν πρόκειται να επιλυθούν τα εν λόγω λειτουργικά προβλήματα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης με ΑΚΕ:

«Το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να «κόψει κορδέλες» προκειμένου να εγκαινιάσει το νέο επταώροφο κτήριο του Γενικού Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», χωρίς να δείχνει την ίδια ζέση στην επίλυση σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το παλιό κτήριο του ΝΝ Θώρακος είχε ανακατασκευαστεί/ ανακαινισθεί πριν δύο χρόνια προκειμένου να αποτελέσει μία μονάδα τουλάχιστον 50 κλινών. Η μεταφορά του ΝΝ Θώρακος μέσα στο νέο επταώροφο μείωσε τις κλίνες σε 25, με μόνο κριτήριο απλά να χωρέσουν όλες οι κλινικές μέσα στο κτήριο. Πολλά και τα λειτουργικά προβλήματα του κτηρίου. Για παράδειγμα λόγω του ενιαίου κλιματισμού μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα σε άλλες μονάδες που δεν έχουν σχέση με τα λοιμώδη νοσήματα. Να σημειωθεί ότι η κλινική νεογνών που στεγάζεται σε άλλο όροφο εξυπηρετείται από το ίδιο σύστημα κλιματισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των νεογνών.

Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, θα έπρεπε εντός των χώρων που στεγάζουν την μονάδα ΝΝ Θώρακος να υπάρχουν και χώροι αποσυμπίεσης, οι οποίοι υπήρχαν στο παλαιό κτήριο και δεν υπάρχουν στο καινούργιο με αποτέλεσμα τα σοβαρά περιστατικά να μεταφέρονται στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Με άλλα λόγια αντί για τη μεταφορά της Πλαστικής και Χειρουργικής μονάδας - όπως προβλεπόταν από τη Διαχειριστική αρχή και τις κατασκευαστικές συμβάσεις – μεταφέρθηκε στη θέση του η ΝΝ Θώρακος δημιουργώντας έντονα προβλήματα λειτουργικότητας και ασφάλειας.

Δεδομένης της κατάστασης, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Υπήρξε σχετική μελέτη, στην οποία βασίστηκε το Υπουργείο, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κλινών του ΝΝ Θώρακος από 50 σε 25; Εάν ναι, ποια είναι αυτή και παρακαλούμε όπως μας κατατεθεί.

2. Πρόκειται να δημιουργηθούν χώροι αποσυμπίεσης στο ΓΝ «Άγιος Ανδρέας» ή τα περιστατικά θα συνεχίζουν να μεταφέρονται στο νοσοκομείο «Σωτηρία»; Εάν ναι, πότε θα κατασκευαστούν οι εν λόγω χώροι δεδομένου ότι το κτήριο βρίσκεται ακόμα υπό την επίβλεψη της διαχειριστικής και απαγορεύονται οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις;

3. Για ποιους λόγους δεν υλοποιήθηκαν οι κατασκευαστικές συμβάσεις αναφορικά με τη στέγαση των μονάδων εντός του νέου επταώροφου κτηρίου του Γενικού Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας»; Θα προκύψουν σχετικά πρόστιμα από τη μη τήρηση των συμβάσεων αυτών; Αν ναι, ποιο είναι το ύψος αυτών και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για τη μη επιβολή τους;