ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημήτρης Βαρνάβας: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Τους πολύ σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για τους ανθρώπους και τη δημόσια υγεία το αντιεμβολιαστικό κίνημα, παρά τον αντιεπιστημονικό και αντικοινωνικό του χαρακτήρα, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δημήτρης Βαρνάβας.

Δημήτρης Βαρνάβας: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Σε ανάρτησή του στο ygeianet.gr, ο κ. Βαρνάβας τονίζει:

«Τριανταπέντε άνθρωποι πέθαναν το προηγούμενο έτος από έξαρση ιλαράς στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Οργανισμός περιγράφει τους θανάτους που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό ως "απαράδεκτη τραγωδία", η οποία συμβαίνει εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Το κίνημα αυτό εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990, όταν δημοσιεύτηκε μελέτη που συνέδεε το τριπλό εμβόλιο MMR με τον αυτισμό. Η έρευνα αποδείχθηκε τελικά απάτη και ο γιατρός που τη συνέταξε, ο Andrew Wakefield, έχασε την άδειά του στη Βρετανία.

Ο Wakefield είχε προσληφθεί από έναν δικηγόρο δύο χρόνια πριν τη διεξαγωγή της έρευνάς του, λαμβάνοντας ως αμοιβή ποσό 150 λιρών την ώρα, για να κατασκευάσει μία υπόθεση εναντίον του MMR, ελπίζοντας να θησαυρίσει από τις μαζικές αγωγές γονέων αυτιστικών παιδιών που θα επακολουθούσαν. Από την άλλη, ο Wakefield ήθελε να προωθήσει το δικό του εμβόλιο ιλαράς ως ανταγωνιστή του τριπλού MMR.

Δυστυχώς η ανθρωπότητα, παρά τα δεινά που έχει υποστεί από δημαγωγούς και σαλτιμπάγκους, συνεχίζει να δείχνει διατεθειμένη όχι μόνο ν΄ ακούσει, αλλά και να υπακούσει σ' αυτούς, χωρίς να διδάσκεται τίποτα από το παρελθόν...».