ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ηπατίτιδα C: Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης καλή πρακτική και για άλλα νοσήματα εθνικής σημασίας

Έναν φιλόδοξο στόχο προκειμένου να πάψει να υφίσταται στη χώρα μας η Ηπατίτιδα C έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με φορείς και Συλλόγους Ασθενών.

Ηπατίτιδα C: Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης καλή πρακτική και για άλλα νοσήματα εθνικής σημασίας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στα γραφεία της ΕΣΔΥ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ηπατίτιδα C, αφορά χιλιάδες Έλληνες –η κυβέρνηση φιλοδοξεί να θεραπεύσει περίπου 86.500 ασθενείς μέχρι το 2030- και έναν προϋπολογισμό σε βάθος χρόνου περίπου μισό δις ευρώ, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, είναι οι αδιάγνωστοι ασθενείς σε ποσοστό 80% περίπου.

Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ για παροχή αποτελεσματικών καινοτόμων φαρμάκων κατά της νόσου σε χαμηλές τιμές, οδηγεί σε πενταπλασιασμό των ασθενών, οι οποίοι δικαιούνται πλέον κάλυψη από τον Οργανισμό. Η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει αναμφισβήτητα, νέες, πιο αισιόδοξες προοπτικές και αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στη δημόσια υγεία, αλλά και στα δημόσια οικονομικά, καθώς η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα C είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ιατρικής φροντίδας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C, θα αναπτυχθεί σε τρεις άξονες και θα αφορά πάνω από 23.500 Έλληνες πολίτες. Ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, προσυμπτωματικός έλεγχος σε ομάδες υψηλού κινδύνου και θεραπεία 25.300 Ελλήνων ασθενών με ηπατίτιδα C μέχρι το 2030 είναι οι τρεις άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της νόσου που θα υλοποιηθούν από τη χώρα μας σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός -ο οποίος μάλιστα εισέπραξε τα μπράβο της επιστημονικής κοινότητας και των Ασθενών- για την ταχύτητα των αποφάσεών του στο ζήτημα, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι δίνουμε έμφαση στην δημόσια υγεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και στην καθολική κάλυψη των ασθενών και των ανασφάλιστων. Πλέον, πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα θα έχουν όλοι οι ασθενείς, διαγνωσμένοι από τα αρχικά στάδια της νόσου και όχι μόνο οι ασθενείς τελικού σταδίου με κίρρωση ήπατος, όπως είπε.
Σε συνδυασμό με τα σχετικά μέτρα δημόσιας υγείας και τη διαδικασία διαπραγμάτευσης των καινοτόμων φαρμάκων, το παρόν Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί το βασικό εργαλείο για την άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής υγείας και αποδοτικής χρήσης των πόρων, πρόσθεσε.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί όλο το σχέδιο δράσης, ενώ αυτό που επεσήμανε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρώην Κοσμήτωρ της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος, είναι πως θα ήταν ευτυχής, εάν κάθε χρόνο, μπορούσαν να γίνονται αναθεωρήσεις του Εθνικού Σχεδίου, προκειμένου να δούμε που βρισκόμαστε.

Ανέφερε ακόμη, ότι το 2020 -2021 θα... ξεμείνουμε από ασθενείς με ηπατίτιδα C, επομένως, αυτό μπορούμε να το ξεπεράσουμε με προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, κάτι που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα γενικότερης τεκμηρίωσης και φροντίδας για ζητήματα δημόσιας υγείας. Και όλα αυτά, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, με κριτήρια αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και ισότητας. Χρειαζόμαστε οριζόντιους προϋπολογισμούς που αφορούν ένα νόσημα και κυρίως νοσήματα εθνικής σημασίας, κάτι που θα βοηθούσε πολιτικά ιδιαίτερα, τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, επεσήμανε, ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C αποτελεί την έμπρακτη προτεραιοποίηση των επιλογών στη Δημόσια Υγεία και επιδιώκει να αναδείξει τη σπουδαιότητα της νόσου ως πρόβλημα δημόσιας υγείας στη χώρα, τη μείζονα σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ασθενών προκειμένου να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισής της και τελικώς η εξάλειψή της.

Η θεραπευτική κάλυψη των ασθενών με ηπατίτιδα, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, θα κινηθεί ως εξής:

2015-2016: 900 ασθενείς

2017-2019: 4.700 ασθενείς

2020-2021: 6.800 ασθενείς

2022-2023: 6.800 ασθενείς

2024- 2030: 7.000 ασθενείς

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου ασθενών Ήπατος Προμηθέας κ. Γ. Καλαμίτσης, μίλησε με κολακευτικά λόγια για το Σχέδιο Δράσης, προσθέτοντας, πως πρόκειται για μία καλοσχεδιασμένη πολιτική και το τέλος μιας διαδρομής με επιτυχία. Είναι αδήριτη ανάγκη να κλείσει η κάνουλα των ασθενών, ενώ θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε, ότι το 80% των ασθενών με ηπατίτιδα C είναι αδιάγνωστοι. Χρέος όλων μας, είναι πλέον να υλοποιηθεί στην πράξη το Σχέδιο αυτό με συνέπεια και συνέχεια.

Τέλος, η πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγήτρια Τζένη Κρεμαστινού, υπογράμμισε πως ελπίζουμε κάποια στιγμή, να έχουμε και το εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας C.

Εν τω μεταξύ, μία καθηγήτρια παθολόγος του ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο των τοποθετήσεων, ανέφερε πως μεγάλο πρόβλημα είναι η ηπατίτιδα C σε φυλακισμένους. Ειδικότερα, αυτή την στιγμή σε 1.600 κρατουμένους το 30% αντιμετωπίζει πρόβλημα. Άλλο μείζον ζήτημα είναι οι ανασφάλιστοι και αλλοδαποί κρατούμενοι οι οποίοι δεν έχουν ΑΜΚΑ και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις θεραπείες. Ο υπουργός στο σημείο αυτό, δεσμεύθηκε πως θα εξετάσει αυτό το πρόβλημα.

Άλλα σημεία που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι:

- Συγκρότηση Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση, υλοποίηση και παρακολούθηση των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης

- Ορισμός Εκτελεστικού Συντονιστή, του οποίου οι ευθύνες θα οριοθετούνται στην ενθάρρυνση και παρακολούθηση της εφαρμογής και της προόδου του προγράμματος, καθώς και του συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών με βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

- Εποπτεία και αξιολόγηση του Σχεδίου από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για:

- την οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων

- την ετήσια αναφορά αποτελεσμάτων ανά τομέα δράσης (και επαναπροσδιορισμός όπου κρίνεται απαραίτητο)

- τον οικονομικό απολογισμό

- την ετήσια διοργάνωση ημερίδας απολογισμού

- Ανάλυση απαιτούμενων πόρων για την εφαρμογή του σχεδίου.

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Ο φιλόδοξος στόχος εξάλειψης της νόσου & η δικαίωση των ασθενών